Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Innovatív raklapozó robotok

Ünnepélyes keretek között átadták a Lucart Kft. új, közel 4600 m2-es tárolóegységét, amivel megduplázták az üzem készáruraktárának kapacitását.

A nyergesújfalui gyárba egyúttal innovatív raklapozó robotokat is telepítettek.

A több 2,65 millió eurós beruházás 30 %-át a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította versenyképesség növelését célzó pályázat elnyerése révén. A koronavírus miatt komoly felvevőpiacok estek ki, átcsoportosításokat kellett végrehajtani. A Lucart Kft. sikeresen vette az akadályt, és 2019-ről 2020-ra sikerült árbevétel növekedést realizálniuk.

A Lucart Csoport 2016 nyarán lépett a magyar piacra. A 2018 szeptemberében avatott nyergesújfalui üzemben a közel 4500 m2-en zajló termeléshez 1548 m2-es nyersanyagraktár és 4469 m2-es késztermékraktár társult. A 2021 júliusában lezárult beruházással a késztermékraktár tárolókapacitását megduplázták, a 4599 m2-es raktárbővítéssel immár körülbelül 10 ezer raklapnyi készárunak lett helye. A raktárbővítés előtt a Lucart 3 külső raktárat használt az alappapírok és a késztermékek tárolására. A szállítás jelentős többletköltséget és –munkát jelentett a cégnek. A raktárbővítés mellett – legmodernebb gépsoruk mintájára – további két raklapozó robotot (KUKA) is telepítettek.

„A világjárvány okozta globális válság egyik üzenete a papíripar szereplői számára is az, hogy szerencsésebb a termelés teljes vertikumát egy helyre koncentrálni. A raktárbővítés is ezt a célt szolgálja, hiszen még hatékonyabb kiszolgálást tesz lehetővé”

– emelte ki Babák Ákos, a Lucart Kft. ügyvezető igazgatója.

A Lucart Kft. 2 651 254 eurós beruházásához a magyar állam a Versenyképesség Növelő Támogatási Program (VNT2020-1) elnyerése révén 800 ezer euróval járult hozzá. A raktárbővítési munkálatokat a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végezte. A beruházás – a versenyképesség növelésén túl – a meglévő munkahelyeket is biztosabbá tette.

Omar Balducci, a Lucart Közép-Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója a raktárbővítés kapcsán elmondta: „Egy újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy megerősítsük és konszolidáljuk a pozíciónkat Magyarországon, illetve Közép-Európában”.

A világjárvány ellenére stabil árbevétel

Nemcsak a raktár bővült, hanem ahogy a piaci helyzete egyre stabilabbá vált az országban és a régióban, úgy a hazai leányvállalat dolgozóinak száma és árbevétele is évről évre emelkedik. A Lucart Kft. munkavállalóinak száma a kezdeti hatvanegyről nyolcvannyolcra nőtt. A cég AFH szegmensének (away from home) eladásait lényegesen visszaszorították a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, de a kiskereskedelmi láncok eladásai által kompenzálni tudták a forgalomkiesést. Így 2020-ban több mint 17 millió euró árbevételt értek el, ami 1 százalékkal magasabb, mint a 2019-es érték.

A vállalat alapvetően a magyar piac igényeit igyekszik kielégíteni, amelyre ráerősít a frissen átadott késztermékraktár is. Ugyanakkor a környező országok, Bulgária, Moldova, Románia, Szlovákia is fontos piacok a Lucart számára, tavalyi árbevételük több mint 26%-a származott exportból.

Hirdetés

További cikkek a témában