Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Az építkezés jövője: átadták Németország első 3D beton nyomtatással készült házát

Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, melyet tavaly szeptemberben kezdtek el építeni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban.

A projektet kivitelező PERI reményei szerint a technológia hamarosan Magyarországra is eljut.

A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte.

Az átadás kapcsán Ézsiás Miklós, a PERI Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy reményeik szerint hamarosan a közép-kelet európai régióban, így Magyarországon is épülhetnek 3D beton nyomtatással készült házak.

germanys-first-printed-house-officially-openend-02-peri-300cmyk

A beckumi ház belső tere.

A BOD2 NYOMTATÓ REKORDSEBESSÉGGEL, 1 M/S SEBESSÉGGEL DOLGOZIK, AMI AZT JELENTI, HOGY EGY 1M² NAGYSÁGÚ DUPLA RÉTEGŰ FAL NAGYJÁBÓL 5 PERC ALATT KÉSZÜL EL.

A technológia lényege, hogy a BOD2 egy bizonyos időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként felépítve nyomtat betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten, emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. A szerkezet üzemeltetéséhez mindössze két emberre van szükség.

A 3D beton nyomtatási láz már a tengerentúlon is terjed. Az alábbi videóban közelebbről is bemutatásra kerül a 3D nyomtatás folyamata:

Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy forradalmi technológiával, 3D beton-nyomtatással kezdtek el házakat építeni Németországban. A projektet megvalósító PERI a beckumi házon túl Wallenhausenben épít még három emeletes, 5 lakásos társasházat. Tavalyi cikkünkben látványterves képgaléria is szerepelt:

 

Forrás: Portfolio.hu

Hirdetés

További cikkek a témában