Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Májusban a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia közel 60 százalékát napenergia biztosította

Idén májusban a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát pedig biomassza biztosította.

Az energiatermelés, a készletek, illetve az ellátás májusi adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportja összegzi.

Az országos primer energiatermelés 2021. májusban 30,88 PJ volt, amely 1,86 PJ-lal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése 0,5 PJ-lal nőtt, a földgáz termelése 0,35 PJ-lal, valamint a szén termelése 0,18 PJ-lal csökkent. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,34 PJ-lal emelkedett, míg a nukleáris energiatermelés 2,15 PJ-lal csökkent idén májusban.

Az országos primer felhasználás 77,37 PJ volt, amely 1,97 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül csökkent a szén és széntermékek felhasználása 0,75 PJ-lal, ugyanakkor a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 1,1 PJ-lal, a földgázé 3,85 PJ-lal emelkedett. A megújuló energiaforrások felhasználása 0,92 PJ-lal volt alacsonyabb 2020 májusához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 21,866 PJ volt, amely 21 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

2021 májusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3782 GWh volt, amely 10,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés (2738 GWh) 43 százaléka nukleáris eredetű volt, 25 százalékát megújuló energia, 23 százalékát földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek biztosították, 1 százaléka egyéb forrásból származott.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát biomassza, 11 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 2 százalékát víz, és ugyancsak 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része adta. A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a kommunális hulladék megújuló része, a biomassza, a szél, a biogáz emelkedett, viszont a víz csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a Hivatal honlapján, az alábbi linkeken:

http://www.mekh.hu/energiastatisztika-riport

http://www.mekh.hu/havi-adatok

Az adatok megértését infografika is segíti, amelyek a Hivatal honlapján elérhetőek:

http://www.mekh.hu/energiastatisztikai-adatok

Hirdetés

További cikkek a témában