Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Ez lesz a világ legnagyobb napenergia farmja

A hatalmas, 12 ezer hektáros park több mint 3 millió otthon éves energiaigényét teljesítheti.

Tovább bővülhet a világ legnagyobb napelemes és energiatárolási projektje – írja a PV Magazine. A szingapúri székhelyű Sun Cable bejelentette, hogy növelni akarja az Észak-Ausztráliába tervezett, 26 milliárd dolláros Australia–ASEAN Power Link (AAPL) termelékenységét és tárolási kapacitását. A koncepció lényege, hogy az ausztrál Outback nevű régióban egy gigantikus napelemparkot építsenek fel, az itt megtermelt energiát pedig egy víz alatti hálózattal vezessék Szingapúrba.

A ritkán lakott Outbackre, amely az ország nagy részét elfoglalja, isten háta mögötti vidékként is szoktak hivatkozni. A projekt eleve példátlannak számít a napelemes piacon, David Griffin, a Sun Cable vezérigazgatója azonban bejelentette, hogy tovább akarják bővíteni a rendszert. Mint mondta, a napelemes technológia fejlődésének köszönhetően az AAPL jelentősen nagyobb lesz az eredetileg tervezett 14 gigawattos rendszernél. Griffin hozzátette, ez bizonyosan költségnövekedéssel is jár majd, a pontos számokról azonban csak szeptember végén fognak tudni tájékoztatást adni.

A 14 gigawattos, az ausztrál 5B által gyártott panelekből felépülő park már eleve az AAPL része. A telephez a tervek szerint egy 33 gigawattórás tárolót is kapcsolnak majd. A parkot egy 12 ezer hektáros területen akarják kialakítani Powell Creeknél, a telepről az ausztráliai Darwinba, valamint Szingapúrba küldenék az áramot egy 4500 kilométer hosszú, hol felszín feletti, hol víz alatti hálózat segítségével. A projekttel a számítások alapján több mint 3 millió háztartás éves energiaszükségletét elégíthetik majd ki.

Griffin szerint az ügyfelek igényei miatt döntöttek a kapacitásnövelés mellett. Mint hozzátette, a napelemes technológia elképesztő fejlődésen esett át az utóbbi 30 évben, és bár a költségek 99 százalékos csökkenést tapasztaltak, még így is van tere a további fejlődésnek. Éppen ezért az ügyfelek és a Sun Cable is fontosnak tartják, hogy korszerűsítsék a projektet.

A tervek átdolgozása miatt a telep területe elvileg nem nő majd, a víz alatti kábel kivezetését viszont 60 kilométerrel eltolták Darwintól. Ennek oka az, hogy az eredetileg kiválasztott helyszín a beruházások miatt már kezd túlságosan zsúfolttá válni.

Forrás: Alternatív Energia

Hirdetés

További cikkek a témában