Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

GRIDSERVE Electric Highway elektromos járműtöltő hálózat

Az Egyesült Királyságban több ezer elektromos járművet fognak feltölteni az ABB Ultrafast töltőivel, így az elektromos járművek töltése egyszerűbbé és elérhetőbbé válik az autósok számára.

Az ABB az Egyesült Királyság-szerte kiépült új GRIDSERVE Electric Highway töltőhálózat szolgálatába állítja elismert Ultrafast DC és Fast DC elektromos járműtöltő berendezéseit, hiszen mindkét cég célja az elektromos járművek térhódításának előmozdítása mindenekelőtt a töltés egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé tételével. Mivel az Egyesült Királyság területén az elektromos autó töltést igénylők regisztrációinak száma 2019-ről 2020-ra megháromszorozódott, a töltés döntő jelentőséggel bír az egyre bővülő EV-piac lendületének fenntartása és további fokozása szempontjából.

A fejlesztést követően a GRIDSERVE Electric Highway hálózata az Egyesült Királyság városai mellett az ország autópálya-hálózatának 85%-át fogja lefedni. Az ABB ennek a több millió fontra rúgó beruházásnak a megvalósítását támogatja 50 új elektromos töltőközponton, helyszínenként 6-12 db 350 kW teljesítményű Ultrafast DC töltőegység kiépítésével. A GRIDSERVE további 300 darab 60 kW teljesítményű Fast DC gyorstöltő berendezés üzembe állításával kívánja növelni annak a 150, már meglévő töltőpontból álló hálózatnak a megbízhatóságát, amelyet az Ecotricitytől vásárolt meg.

A GRIDSERVE választása bizonyítottan megbízható és rugalmas technológiája miatt esett az ABB-re. Ez a technológia az Egyesült Királyság területén közlekedő elektromos járművek többsége esetében alkalmas a GRIDSERVE új Autocharge funkciójának támogatására, mégpedig azzal, hogy felismeri a gépkocsik egyedi azonosítóját, és automatikusan kezdeményezi a töltés, illetve a fizetés műveletét. A gyorsan végrehajtott telepítés szintén az ABB mellett szólt, ugyanis a cég vállalni tudta több mint 10 új elektromos töltőközpont 2021 végéig ütemezett üzembe állítását.

Toddington Harper, a GRIDSERVE vezérigazgatója elmondta: „A GRIDSERVE célja, hogy fenntartható energiaforrásokból nyert energiát szolgáltasson, és megoldásokat kínáljon a klímaváltozás nyomán felvetődő kérdésekre. Azért választottuk az ABB elektromos járműtöltő berendezéseit, mert rendelkeznek azzal a technológiával és képességgel, amely érdemben segíti elő a GRIDSERVE Electric Highway hálózat ambiciózus terveinek megvalósulását, és a lehető legjobb töltési élményt biztosítják az EV-vezetők számára.”

Frank Muehlon, az ABB E-mobilitási divíziójának elnöke így nyilatkozott: „Az a tény, hogy a GRIDSERVE az ABB-t választotta az Electric Highway kiépítéséhez, figyelemre méltó megerősítése az e-mobilitás terén betöltött vezető szerepünknek, szoros kapcsolatunknak és közös szándékunknak, hogy forradalmasítsuk az elektromos járművek töltését az Egyesült Királyságban.”

A legújabb projekt arra a tapasztalatra alapoz, amelyet az ABB a GRIDSERVE által első lépésben az Essex megyei Braintree-ben megvalósított Electric Forecourt® EV-töltőinek beszállítása során szerzett. A Forecourt technológia a cég ún. „sun-to-wheel” infrastruktúrájának részét képezi, melynek lényege, hogy olcsó és nulla nettó széndioxid-egyenleggel rendelkező energiával lássa el a GRIDSERVE töltőberendezéseit használó járműveket. Ehhez a töltők felett elhelyezett napelemmel borított tetők által előállított energia mellett hibrid napelemfarmok hálózatában keletkező elektromos áramot használ fel. A lényeg, hogy az elektromos járművek használata azok számára is praktikus és reális opció legyen, akik magántulajdonú töltőhöz nem férnek hozzá.

Mióta az ABB 2010-ben megjelent az e-mobilitás piacán, több mint 400,000 elektromos járműtöltő berendezést értékesített a világ több mint 85 piacán, és ez a szám több mint 20.000 gyorstöltő berendezést is magában foglal.

 

Hirdetés

További cikkek a témában