Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Itt vannak a világ legnépszerűbb autói – Újra tarolt a Toyota

Ha a világ legnépszerűbb autóiról van szó, akkor a Toyota és a Volkswagen mind márka, mind modell tekintetében a két legdominánsabb név, ami nem is meglepő, hiszen ez a két gyártó adja el a legtöbb autót világszerte.

A rendelkezésre álló információk alapján összesen 44 olyan ország van a világon, ahol a Toyota a legkelendőbb márka, sőt, létezik egy olyan ország is ahol a piac 94 százalékát tette ki a márka. Ezzel szemben a Volkswagen 17 országban áll az eladási listák élén, főleg az európai régióban. Ha a modellek szerinti bontást nézzük, akkor szintén a Toyota viszi a pálmát, hiszen cég elpusztíthatatlan hírében álló Hilux pickupja 14 országban volt a legnagyobb eladásokat generáló modell 2020-ban.

Bár tavaly az átlagnál kevesebb autó talált gazdára, a világ legnagyobb autógyártói közül több is meglepően jól viselte a pandémiát. Elsősorban az ellátási láncok akadozása, és a leállított termelés okozta a problémákat az autóiparban, és mire a második félévben a fogyasztói kereslet visszapattant, egy újabb kihívással kellett (és kell továbbra is) szembenézniük a gyártóknak: a globális chiphiánnyal.

Az általános visszaesést jól példázza, hogy a Toyota úgy lett a világ legnagyobb autógyártója 2020-ban, hogy a cég eladásai 11,3 százalékkal 9,5 millió darabra csökkentek 2019-hez képest. Mindeközben a korábbi aranyérmes Volkswagen értékesítése 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és mindössze 9,3 millió autót adott el 2020-ban.

Ha országok szerint bontjuk le az értékesítést, a Toyota adta el a legtöbb autót a világ 44 különböző országában – derül ki a BestSellingCarsBlog.com oldal AutomotiveTouchup által összeállított adataiból. A Toyota népszerűsége páratlanul nagy, és leginkább Afrika, Óceánia, Ázsia és Európa egyes országaiban találkozhatunk vele.

  • A világon a legnépszerűbb autómárka a Toyota, a japán márka a világ 44 országában áll az eladási listák élén.
  • A második a Volkswagen, amely 17 országban vezette az eladásokat.
  • A dobogó legalsó fokán a Renault, a Hyundai és a Chevrolet osztozik, amelyek egyaránt öt országban voltak a legkeresettebb márkák.

Ha a modellek szerinti bontást nézzük, az első hatban négyszer szerepel a Toyota, sőt, az első három helyen is a Toyota áll. A világ legnépszerűbb autómodellje a Toyota Hilux, amely 14 országban bizonyult a legkelendőbb járműnek. Ezen országok fele Afrikában található, ami azt bizonyítja, hogy a Hilux és általában a Toyota a kontinens egészén dominál. A legnagyobb piaci részesedéssel ismét Jemen rendelkezett, ahol a Toyota Land Cruiserek a piac 52,4 százalékát teszik ki. Meglepő lehet, hogy a Ford mindössze két országban a legnépszerűbb autógyártó: Kanadában és az Egyesült Királyságban.

  • A legnépszerűbb a Toyota Hilux, amely 14 országban vezette az eladási listákat. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Toyota régóta népszerű Corolla szedánja (több mint 1,1 millió eladott autó 2020-ban) és a Rav4 kompakt SUV (995 000 eladott autó) volt a világ két legkelendőbb autója 2020-ban. A Hilux egy középkategóriás pickup, amelyet a világ számos piacán értékesítenek, viszont az 1990-es évek óta nem kapható az Egyesült Államokban, amikor a Toyota bevezette a Tacoma pickupot. Még egy érdekesség az autóról, hogy a Hilux gyakorlatilag elpusztíthatatlan hírében áll (a Toyota a “világ legkeményebb pickupjának” nevezi).

  • A második helyen a Toyota Corolla, a Toyota Land Cruiser, és a Skoda Octavia osztozik, amelyek egyaránt 6 országban álltak a lista élén.

  • A harmadik helyre Toyota RAV4 és a Renault Clio került, amelyek öt országban voltak a legnépszerűbb modellek.

Összességében a Toyota és a Volkswagen uralta a világranglistát. A Toyota Corolla volt a legkelendőbb autó hat különböző országban, köztük Írországban, Finnországban és Tajvanon. A Rav4 öt különböző országban, köztük Észtországban, Izlandon és Ukrajnában volt a legkelendőbb autó. További hat országban, köztük Bahreinben és Jemenben a Toyota Land Cruiser terepjáróját részesítették előnyben a vezetők.

Összehasonlításképpen a Volkswagen tulajdonában lévő márkák voltak a legnépszerűbb autók 14 országban, köztük Németországban (VW Golf), Norvégiában (Audi E-Tron SUV) és Hollandiában (VW ID.3).

Az alábbi ábráról még az is leolvasható, hogy Észak-Amerikában jellemzően az amerikai gyártók, Európában pedig az európaiak dominálnak, azon belül is látszik a Volkswagen csoport túlsúlya a régióban. Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában nagyon erős a Toyota.

The Most Popular Car in Every Country Around the World - Automotive Touchup Touch Up Paint - Infographic

 

Forrás: Portfolio

Hirdetés

További cikkek a témában