Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Működésbe lépett az ország első Integrált Geodinamikai Állomása

Már működik Magyarország és Kelet-Európa első Integrált Geodinamikai Állomása.

A Badacsonytördemicen található mérőállomás jelentős szerepet játszhat a földrengéseket megelőző földtani folyamatok azonosításában és a globális szén-dioxid-körforgás jobb megértésében.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleménye szerint a területen végzett kutatások hátterét részben az a holland-magyar-román tudományos együttműködés adja, amelynek célja a Kárpát-kanyarban zajló komplex geológiai folyamatok mélyebb megértése. A Kárpát-kanyar Európa egyik tektonikailag legdinamikusabb területe, amely a kiemelten földrengésveszélyes Vráncsa-zónát is magában foglalja.

A projektben részt vevők annak dedikálták munkájukat, hogy a különböző földtani módszerek összekapcsolásával, illetve az országokban jelenlévő infrastruktúrák együttes alkalmazásával jobban megértsék a pusztító földrengések okait. E célból született meg az állomás létrehozásának ötlete – idézte a közlemény Sierd Cloetingh-et, az Academia Europaea elnökét.

Az ELKH szerint a nemzetközileg is egyedülálló állomás a szeizmikus aktivitás, a Föld belsejéből feláramló illó anyagok fluxusának, valamint a felszín alatti térség elektromágneses tulajdonságainak egyidejű megfigyelésével jelentős szerepet játszhat a földrengéseket megelőző földtani folyamatok azonosításában és a globális szén-dioxid-körforgás jobb megértésében.

A közleményben olvasható magyarázat szerint a földtudomány legújabb eredményei arra utalnak, hogy az elvékonyodott litoszférával jellemezhető területek – mint amilyen a Pannon-medence – alatti lehűlő, részlegesen olvadt asztenoszféra megszilárduló olvadéktartalma is jelentős illó-, elsősorban szén-dioxid-forrás lehet. A szén-dioxid ugyanis nem tud az asztenoszféra kihűlése során kristályosodó ásványokba beépülni, így szén-dioxid-gazdag fluidumokban dúsul fel. Ezen fluidumok felszín felé történő áramlását nagyban befolyásolja a kőzetekben felhalmozódó feszültség is.

Arra utaló jelek is vannak, hogy a szén-dioxid-gazdag felszíni kigázosodások és a földrengések együttes megfigyelése lehetőséget adhat a rengéseket esetlegesen megelőző anomáliák azonosítására. Ezen túlmenően a fluidumok felszín felé történő áramlása valószínűleg a litoszféra vezetőképességét is csökkentheti a feláramlási zónák környezetében.

A kutatók célja egy olyan integrált mérőállomás kialakítása volt, amely egyszerre képes a felszínre jutó gázok összetételét folyamatosan és pontosan mérni infravörös spektrométer segítségével, valamint megfigyelni a szeizmikus aktivitást és a litoszféra vezetőképességének változását is. A legfontosabb az olyan vegyületek azonosítása, amelyek a földrengéseket megelőzően jelentkeznek a gázok összetételében és a vezetőképesség változásában. Megfelelő számú és erősségű földrengés esetén lehetőség nyílhat arra, hogy szisztematikus, a rengéseket megelőző jeleket azonosítsanak.

A kutatás végső célja, hogy a magyarországi tapasztalatokat felhasználva egy integrált, folyamatosan működő mérőállomást fejlesszenek ki a Kárpát-kanyar területére, hogy a Vráncsa-zónában előforduló nagy mélységű rengéseket akár előre is tudják jelezni. Emellett az eredmények hozzájárulhatnak a földtani eredetű szén-dioxid-kibocsátás pontosabb mennyiségi meghatározásához is – írják.

Forrás: IoT Magazin

Hirdetés

További cikkek a témában