Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Ahol a világszínvonalú géppark „csak a kezdet”

Olvasóink többségének alighanem ismerős (és reméljük, nemcsak a rémálmaikból…) az egyetemi, főiskolai vizsgák előtti „beugrók” intézménye.

Ha a precíziós gyártócégek közti egyre élesebb versenyben is létezne ilyesfajta „előszűrő”, akkor minden bizonnyal a géppark méretéről, korszerűségéről is az elsők közt kellene számot adniuk a vállalatoknak. A Savaria Ipartechnika Kft.-nél azt vallják, az elsőrangú berendezések ugyan valóban kiváló alapot jelentenek a partnerek professzionális kiszolgálásához, de az igazi „vizsgát” az jelenti, hogy a csúcsminőségű gépek mögé ki milyen hozzáadott értékeket tud felsorakoztatni. A Vas megyei Gencsapátiban működő cég ebben igyekszik 2008-as alapítása óta folyamatosan élen járni!

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a piac krémje által elvárt technológiai feltételeket sem csak a lécet súrolva teljesítjük, hanem magasan felette vagyunk, és állandó fejlesztésekkel biztosítjuk, hogy ez így is maradjon. Mostanra már mintegy 40 csúcsminőségű, svájci, német és japán gyártók által jegyzett berendezésünk van, amiknek köszönhetően a bevételünk igen jelentős százalékát tudjuk realizálni kivételes műszaki felkészültséget igénylő, túlnyomórészt egyedi alkatrészek, készülékek tervezéséből és gyártásából”

– jegyzi meg Aszódi János, a Savaria Ipartechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő technológia

Ahhoz, hogy a fenti szavakat igazolva lássuk, elegendő egy pillantást vetni a vállalat, egyébként kevesebb mint 4 éves átlagéletkorú gépparkjára. Az üzemcsarnokokban már eddig is 5 darab öttengelyes, 2 db négytengelyes és 7 db háromtengelyes megmunkálóközpont, 4 db CNC eszterga, 5 db huzalos és 2 db tömbös szikraforgácsoló, valamint 2 precíziós síkköszörű állt rendelkezésre, egy az idei évben kezdődött átfogó beruházásnak köszönhetően pedig ez az „arzenál” tovább erősödik.

A fejlesztések keretében 2 db 5 tengelyes megmunkálóközponttal, 2 db 4 tengelyes, palettacserélős megmunkálóközponttal, 1 db 3 tengelyes függőleges megmunkálóközponttal, 2 db hajtott szerszámos esztergával, 2 db huzalos szikraforgácsoló géppel és 1db tömbös szikraforgácsoló géppel bővül a géppark.

A Savaria Ipartechnika Kft.-nél tehát nagyon is van mire építeni – a cégnél pedig a hosszútávú versenyelőny többi alkotóelemére is ügyelnek!

Magasan képzett, motivált szakemberek

Ha hozzáadott értékről van szó, első helyre kívánkozik a szakembergárda, amelyben az iparág berkein belül ritkaságszámba menő módon egyáltalán nincsenek betanított munkások: mindenki „legalább szakmunkás”, de többségében technikusokból és felsőfokú végzettségűekből áll a kiváló közösséget alkotó csapat. A diplomások táborában természetesen főként mérnököket találunk, de a vállalat törekszik arra, hogy minél több tevékenységi kört házon belül menedzseljen, ennek megfelelően a közelmúltban például a közgazdászok létszáma is bővült.

A cég nettó árbevétele tavaly átlépte az 1 milliárd forintot, mindezt nagyjából 40 fős létszámmal, ami kifejezetten nagy hatékonyságról tanúskodik.

„Az én álláspontom, hogy inkább legyünk kevesebben, de az állomány legyen magasan képzett, és legyen jól megfizetve. Ha anyagilag motivált a társaság, az úgyis meglátszik a teljesítményen mennyiségi és minőségi szempontból is. Ezért adunk a nyugat-magyarországi régióban is kiemelkedő fizetéseket, mert így áll össze az a tudásbázis, amivel képesek vagyunk olyan volumeneket produkálni, ami gyakran egy másfélszer népesebb cégnek is becsületére válna”

– fejti ki Aszódi János.

Amikor a tavaly átadott csarnok a „régi”

Ahhoz, hogy a feszes határidőkkel gyártott készülékek, alkatrészek, prototípusok valóban olyan színvonalúak legyenek, ami valamennyi partnerüket újabb és újabb megrendelésekre sarkallja, a gépek és az értő kezek mellett optimális munkakörnyezetre is szükség van. Aki járt már a gencsapáti fióktelepen, vagy csak vet egy pillantást az ott készült képekre, láthatja, hogy a Savaria Ipartechnika Kft. ilyen téren sem marad le az európai élmezőnytől, sőt!

Sokat mondó például, hogy a vállalat 2020 elején vett használatba egy a napjaink magas elvárásainak teljeskörűen megfelelő, 1800 m2 területű, klimatizált üzemcsarnokot, de „hátradőlés” helyett ez idő tájt már javában készül egy új létesítmény is. A várhatóan jövő tavasszal átadásra kerülő, ultramodern, 1200 m2-es üzemcsarnok a precíziós gyártótevékenység központja lesz.

Középpontban a fejlődés és a rugalmasság

Ha a fentieket egymás mellé helyezzük, nem túlzás azt állítani, hogy a Savaria Ipartechnika Kft. további előrelépés nélkül is stabilizálhatná pozícióját az ágazat élmezőnyében. Azonban éppen ez, mármint az egyhelyben toporgás az, amiről a vállalat háza táján hallani sem akarnak.

„A fennállásunk óta még sosem fordult elő, hogy az éves nyereség kevesebb mint 75%-át forgattuk volna vissza beruházásokra, de tavaly például 100% volt ez az arány. Minden téren a hatékonyság növelését célzó, állandó innovációra van szükség ahhoz, hogy töretlenül magas színvonalon tudjunk segíteni meglévő és új partnereinket elképzeléseik megvalósításában, az ipar egyre több területén”

– állapítja meg a Savaria Ipartechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki hozzáfűzi:

Ehhez a folyamatos fejlesztések mellett kell egy mindenre kiterjedő, rugalmas hozzáállás is. Mindig tartunk fenn szabad kapacitásokat, hogy sürgősségi munkákat is azonnal el tudjunk vállalni, méghozzá úgy, hogy az épp futó feladatokat sem kell háttérbe szorítanunk. Az autóipari prototípusgyártásban régóta az egyik legfőbb védjegyünk, hogy a kapcsolatfelvételtől számítva akár egy héten belül leszállítjuk a megrendelőnek a kifogástalan, gyakran bonyolult alkatrészeket. Egy biztos, ugyanehhez a minőséghez és komplex szolgáltatáshoz tartjuk magunkat azokon a területeken is, amik felé mostanság kívánunk egyre nagyobb mértékben nyitni, az agrárgépektől a vasútiparon és az orvostechnológiai eszközökön át az elektronikai precíziós készülékek gyártásáig.”

https://savariaipartechnika.hu/egyedi-tervezes-es-gyartas/

Hirdetés

További cikkek a témában