Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Konténerek, raklapok tűzihorganyzott kivitelben

Az anyagmozgatás, a szállítás és raktározás olyan szakterületek, ahol a termékek tárolására használt eszközök erős fizikai, de sokszor korróziós hatásoknak is ki vannak téve.

Természetesen minden esetben az egyik legfontosabb szempont az áruféleségek épségének megóvása. Akár nagydarabos, szálanyag, vagy ömlesztett darabokról van szó, nagy tömegben használják a sokszor használatos, elnyűhetetlen fémkonténereket, raklapokat, ládákat, kalodákat és egyéb speciális tároló-szállító eszközöket. Korrózióálló acélból, vagy például alumíniumból készült tárolóeszközök magas áruk miatt csak speciális esetekben kerülnek felhasználásra, egyre inkább teret nyernek a tűzihorganyzott kivitelű acélkonténerek, kalodák és ládák, melyeknél kihasználhatjuk egyrészt az acélok kitűnő mechanikai tulajdonságait, másrészt a darabáru tűzihorganyzással (MSZ EN ISO 1461) előállított horganyréteg keménységét és korróziós ellenállását. Ezeket az értékes tulajdonságokat úgy érjük el, hogy egy kétrétegű, jóminőségű festés áráért kapjuk a horganybevonatot, mely több évtizedes, karbantartásmentes védelmet biztosít.

A cink fontos gyógyszeralapanyag is

A horgany (cink) az élővilág számára létfontosságú nyomelem

A horganyt nemcsak ipari célokra használjuk, hanem az ember, az állat-és növényvilág számára nélkülözhetetlen elem is. A cinkhiányos talajokban termett növények minősége, tápértéke leromlik, illetve az ilyen növényt fogyasztó állatok és az ember hiánybetegségeihez vezet. Így az emberi szervezetben való állandó, szükséges mennyiségű jelenléte létfontosságú, sok embernél fontos lehet a folyamatos cinkpótlás (1. kép). A gyógyszer és kozmetikai, vagy vegyipar mellett fontos szerepe van a fémkohászatban is. A világon felhasznált cink mintegy felét korrózió elleni védelem területei teszik ki. Kedvező tulajdonságai miatt a horganyzott termékek, eszközök használata világszerte elterjedt, ebben kiemelkedő szerep jut az építőiparnak, ahol a zsalurendszerektől az épület acélszerkezetekig nagyon széles az alkalmazási spektruma.

Kiemelkedő a bevonat kopásállósága

A tűzihorganyzással kialakított fémréteg nem fizikai tapadással kötődik a vasfelületre, hanem azon, a magas hőmérsékletű fémolvadékban kialakuló metallurgiai kötéssel jön létre, ötvözeti rétegek kötik az alapfémhez. Erre kiemeléskor egy tiszta horganyból álló réteg rakódik. Szokásos esetben a horganyréteg – a bevonást követően – csillogóan fényes (2. kép), de lehet mattszürke is, amely elsősorban az acél összetételtől és az acélszerkezet geometriai kialakításától függ. Vastagsága általában 50-150 µm közötti, de lehetnek ennél vastagabb rétegek is. A réteg vastagságát és tulajdonságait az acél kémiai összetételének célszerű megválasztásával lehet befolyásolni. A darabáru tűzihorganyzással (MSZ EN ISO 1461) kialakított horganybevonatnak szokásos festékrétegekkel történő összehasonlítást 1. táblázatunk mutatja. Külön említést érdemel, hogy a tűzi úton kialakított horganybevonatok, termodiffúziósak, részben, vagy egészben horgany-vas ötvözet alkotja. Az ötvözetek keménysége jóval meghaladja a szerkezeti acél keménységét is. A szállítás és raktározás acélszerkezeteinél különösen fontos tulajdonság a védőbevonat kopás-, és ütésállósága.

A horganybevonat (MSZ EN ISO 1461) és szokványos festékréteg összehasonlítása

Egy acélszerkezet tűzihorganyzása

A technológia egyik nagy előnye a festési eljárások legtöbbjével szemben, hogy a zárt szelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül bevonatot kapnak, ezzel teljes körű felületvédelmet nyújt. A bevonatképzés szigorúan ellenőrzött, ipari körülmények között történik, a frissen elkészült termékek az üzemből történő elszállításukat követően azonnal elszállíthatók, beépíthetők.

A horgany katódos védelmet nyújt a vasnak

Agresszív fizikai hatásoknál, a bevonat alapfémig történő károsodásánál (pl.: ütés, karcolás) – a cink katódos védőhatásának köszönhetően nincs réteg alá történő rozsdásodás, és kb. 3-4 mm sérülés szélességig védi a vasat is a korróziótól. Ugyanis a horgany a megsérült vas-felületet mindaddig „passzív” állapotban tartja, amíg a horgany a sérülést körbefogja. Ennek lényege, hogy a horgany, mint a vasnál kevésbé nemes fém korrodálódik, és korróziótermékei eltömítik a sérülés helyét, ezzel megakadályozva a vas korrózióját.

A horganyzott acél teljes egészében újrahasznosítható

Napjaink egyik legnagyobb problémája az intenzív fogyasztás miatt felhalmozódó, többnyire feldolgozhatatlan hulladéktömeg. A tűzihorganyzott acél – elhasználódása után, mint egy értékes ipari alapanyag – teljességgel újrahasznosítható. Az hulladékot az acélművekben beolvasztják, új acél lesz belőle, míg a cinket (horganyt) az acélgyártók szűrőiben visszanyerik és újrahasznosítják, utána az is újra értékes termékké válik.

Karbantartási költségek nélkül, katódos védelemmel több évtizedre szóló megoldás

A fémeknél várható rövidtávú korróziós rátákat az ISO 9223:2012 szabvány tartalmazza, míg az ISO 9224:2012 szabvány a hosszútávú veszteségeket mutatja be. A horgany (cink) élettartama a védőbevonat vastagságától függ, azzal hosszú idő alatt lényegében egyenesen arányos. Szokásos vastagságú horganyrétegek – átlagos korróziós igénybevételeknél – legalább 4-5 évtizedes védelmet nyújtanak anélkül, hogy a bevonatot fel kellene újítani. A legtöbb festési eljárásnál legjobb esetben 10-15 év után felújítás (újrafestés) szükséges, míg tűzihorganyzásnál 40-50 év elmúltával kell csak felújítást végezni.

Amennyiben a korróziós hatásokhoz még koptató hatás is járul, akkor az ebben érintett kisebb felületeken valamivel rövidebb is lehet a bevonat élettartama, azonban a katódos védelem miatt ez nem releváns.

Konténerek, ládák, raklapok, konténerelemek bérhorganyzása

A magyarországi tűzihorganyzó vállalatok fel vannak készülve a különféle alakú és méretű termékek bevonására (3.-4. kép). A bérhorganyzás néven ismert tevékenység lebonyolítása egyszerű és gyors folyamat.

Tűzihorganyzott rácsos tároló ládák

A termék a bevonás után azonnal felhasználható. A friss fémrétegek színe legtöbbször fényes, ezüstös, de az acélminőség és konstrukció függvényében lehet szürke is. A munkadíj a megrendelők felé legtöbb esetben horganyzott kilogrammonként kerül kiszámlázásra. Az árat erősen befolyásolja a mindenkori horganytőzsdei ár, a terméken kialakult rétegvastagság, az acélanyag anyagvastagsága és a sorozatnagyság. A Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége (MTSZ) tagvállalatai a kis-és nagyméretű termékféleségek bevonását rövid határidőre el tudják végezni, a bérhorganyzáshoz írásbeli megállapodás szükséges. További információk a MTSZ honlapján találhatók.

Fontos a horganyzástechnológiai irányelvek betartása (tervezés, gyártás)

Mivel a bevonat kialakítása folyadékokban történik, ezért a teljes és védőréteg és balesetek elkerülése érdekében általános tervezési és gyártási irányelveket kell betartani. Helyes kialakítással a legbonyolultabb szerkezeti csomópontok is bevonhatók, csupán néhány egyszerű elvet kell követni a tervezés és gyártás során. Ezzel kapcsolatos információk elérhetők a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján (www.hhga.hu). Külön kiemeljük a tervezés gyakorlata szempontjából egy új és hasznos, ingyenesen használható Tervezői Navigátor munkafelületet, mely konkrét, főleg képekkel illusztrált gyakorlati megoldásokkal, például anyagválasztás és csomóponti kialakítások példáival segíti a tervezők és kivitelezők munkáját.

Hirdetés

További cikkek a témában