Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Lépjen a következő szintre 3D méréstechnikával

A 3D méréstechnika mára ipari standardizált megoldássá vált a minőségbiztosításban.

Jelenleg csak Magyarországon több száz ilyen mérőrendszer üzemel nagy nemzetközi gyártók, valamint kis- és középvállalatok üzemeiben egyaránt. Milyen előnyök szólnak mellette? Megtérül-e egy ilyen, nem szoros értelemben vett gyártóeszköz-beruházás? Milyen újdonságokra érdemes odafigyelni?

Az optikai és lézeres méréstechnikai eljárások előnye, hogy különálló pontok helyett teljes felületekről nyerhetünk gyorsan, érintésmentesen és nagy részletességgel precíz, digitális 3D pontfelhőt. A technológia a folyamat teljes egészében használható, az alapanyagteszteléstől a prototípus, majd a sorozatgyártást kísérve a korrekciókig és utánkövetésig.

Kicsi és erős

Az idén bemutatott GOM Scan 1 optikai szenzor a GOM standardizált csíkvetítési technológiáját és sztereó kamera-elvet használva változó körülmények között is precíz 3D adatot gyűjt. A ZEISS -csoport tagjaként a közös HandsOnMetrology portfólió része a ZEISS T-SCAN hawk és T-SCAN 10 lézeres kézi mérőgép is, amellyel nehezen elérhető helyek is pontosan, egyszerűen mérhetők. A könnyű, mobil rendszerek ideálisak digitalizáláshoz  olyan terekben is, ahol nem megoldható egy klasszikus mérőlabor kialakítása. Mindhárom rendszer flexibilis, könnyen kezelhető és költséghatékony választás lehet 3D digitalizáláshoz és precíz 3D-pontfelhők előállítására. A mérőgépek a gyártási minőségellenőrzési projekteket, 3D-nyomtatási vagy reverse engineering feladatokat egyaránt hatékonyan támogatják.

Automatizált mérés az áramkörtől a vasúti kocsiig

Az automatizálás minden iparágban a versenyképesség egyik kulcsa. A GOM a trendeket és a gyártói igényeket szem előtt tartva fejleszti automatizált és kulcsrakész, optikai mérőcelláit. Az ATOS ScanBox-ok fő előnyei a gyorsaság és a precizitás. Látványosan, akár 50-80%-kal csökken a mérési idő a hagyományos, taktilis koordinátamérőgépekhez képest, miközben a részletgazdagság terén is kimagaslóan teljesítenek. A GOM ATOS ScanBox sokoldalú megoldás bármilyen automatizált minőségellenőrzési feladatra. Gombnyomásra működik, kezelése egyszerű és biztonságos, nem igényel speciális programozói tudást. Az ATOS ScanBox sorozat tagjai az apró alkatrészektől egészen a teljes autókarosszériáig szinte bármilyen méretű tárgy vagy több darab szimultán mérésére alkalmasak.

Minden egy szoftverben – Itt az új GOM Suite

A mérőeszközök mellett a GOM saját szoftvert is fejleszt.  A szkennelés folyamat végeredményeképpen hitelesített, egyéni igényekre szabható jegyzőkönyv készül. Az átlátható és látványos színtérképes ábrázolás mellett teljes értékű, GD&T elemeket is vizsgáló mérési jegyzőkönyveket állíthatunk össze. A parametrikus elvnek megfelelően az eredmények mindig nyomon követhetők és összevethetők.

A legújabb GOM Suite szoftvercsomagban mindent egy felületen kezelhetünk. A platformon belül összesen 4 variáns kapott helyet. A GOM Inspect Pro már jól ismert program egyszerű vagy komplex méretellenőrzésre, trendvizsgálathoz, GD&T analízisekhez. Időbeli elmozdulás, deformáció mérésére, bármilyen 3D-tesztfolyamathoz a GOM Correlate Pro használható. Két új modul is érkezik a GOM Suite platformra: A GOM Volume Inspect Pro ideális CT adatok kiértékeléséhez, gyártótól függetlenül.  Szintén újdonság a célzottan repülőgép-és gázturbinaipari igényekre fejlesztett Blade Inspect Pro szoftvervariáns, turbinalapátok, centroidok, profilvastagság mérésére 2D metszetek alapján, illetve például a rádiuszok és görbületek kiértékeléséhez.

„Gyorsaság és a precizitás: minden területen fő elvárás, de a gyártási folyamatok, igények iparágtól, cégprofiltól, technológiai, piaci trendektől függően változnak. Nincs két egyforma mérnöki probléma és projekt. A megfelelő minőségbiztosítási stratégia és beszerzések tervezésekor a vizsgálandó termék paraméterei, az átvitel, a kívánt pontosság, illetve az időkeret határozza meg, milyen mérőrendszer lesz az optimális.”

– mondta el Szász András, a GOM GmbH. hazai disztribútora, az R-Design Studio Kft. vezető mérnöke.

A mérőrendszerek nem közvetlenül gyártóeszközök, de jelentős szerepük van a teljes gyártási folyamat során, és tapasztalatunk szerint a beruházás szinte minden esetben megtérül.  A3D méréstechnikai eszközökkel idejében feltárhatók és orvosolhatók a rejtett hibák.  Szignifikánsan csökken a selejtmennyiség és a reklamáció, ennek megfelelően a gyártás költséghatékonyabbá, versenyképesebbé válik.

Nézze meg élőben a rendszereket az Automotive Hungary kiállításon: Minden érdeklődőt várunk az R-Design Studio Kft. standján, a Hungexpo E pavilon 312. szám alatt! További információ: www.r-design.hu / www.gom.com / www.handsonmetrology.com

Hirdetés

További cikkek a témában