Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Az LG Chem és a Toray összefogása Magyarországon

A legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries közös vállalkozásban akkumulátor szeparátort gyárt majd Magyarországon – jelentette be  sajtóközleményben a dél-koreai konszern.

A friss megállapodás értelmében a közel 267 milliárdos beruházás eredményeként a magyar operáció éves gyártókapacitása elérheti a 800 millió négyzetméter akkumulátor szeparátort éves szinten. Az ezermilliárd wonos (854,7 millió dolláros) beruházásban a felek 50-50 százalékos arányban vesznek részt. Az üzem elkészültét követő 30. hónapban az LG Chem 20 százalékos részesedést vesz át a Toraytól 642,7 milliárd won ellenében.

AZ ÜZEM A LG CHEM BEJELENTÉSE SZERINT 2028-RA ÉVENTE 800 MILLIÓ NÉGYZETMÉTER AKKUMULÁTOR SZEPARÁTORT FOG ELŐÁLLÍTANI.

Az üzem a konszern teljes tulajdonú érdekeltségét, az LG Energy Solutions lengyelországi leányvállalatát, valamint egyéb európai szerződéses partnereit látja majd el az akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyaggal. Az LG Chem jelenleg három hasonló üzemmel rendelkezik, az egyik Dél-Koreában működik, a másik kettő pedig külföldön, Kínában, valamint a lengyelországi Wroclawban. A magyarországi üzem építése a jövő év első felében veszi kezdetét a Toray nyergesújfalui érdekeltségénél. Az LG Chem az elkövetkező öt évben 6 ezer milliárd wont tervez fordítani akkumulátor-alapanyag termelő kapacitásának bővítésére, katódok, szeparátorok, kötőanyagok és más egyebek gyártásához. Az LG Chem az idén júliusban vásárolta meg az akkumulátor szeparátor felületkezelő technológiai részlegének egységeit az LG Electronics konszerntől.

Összefognak a japánok és a dél-koreaiak

2019-től hallani róla, hogy a japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor fóliát előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun. A japánok 2014-ben jelentek meg a településen, miután felvásárolták a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártottak. A két ütemben megvalósuló beruházásba azért vágtak bele, hogy világszinten húsz százalékkal tudják bővíteni a Toray szeparátor fólia gyártó kapacitását. A Toray közleménye szerint az LG Chem vezetésével folytatott tárgyalások eredményeként az a megállapodás született, hogy a dél-koreaiak első körben a Toray Industries Hungary Kft.-be invesztálnak 375 millió dollárt (durván 117 milliárd forintot), amely ezt követően létrehozza az LG Toray Hungary Battery Separator Kft.-t, amelyet 50-50 százalékban tulajdonolnak. Az egyezség értelmében a két vállalat megosztja majd egymással tudását és igyekeznek kihasználni a szinergiákat annak érdekében, hogy a jövőben csúcsminőségű alapanyagot szállíthassanak az akkumulátorok előállításához.

A kínaiak is szeparátor fóliát gyártanak majd Magyarországon

Tavaly novemberben derült ki, hogy Magyarországon hozza létre első Kínán kívüli gyárát a sanghaji központú Semcorp, a szeparátor fóliák gyártásában meghatározó pozíciót betöltő vállalat, amely az ígéretek szerint 65,5 milliárd forintos beruházás keretében bővíti gyártókapacitásait hazánkban. Az új szeparátorfólia-gyár Debrecenben épül meg, a beruházás 440 új munkahelyet teremt, amiért a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosított a fejlesztéshez. Az új üzem egy hatalmas, 19 hektár nagyságú területen kezdi majd meg a működését. Ezen a 19 hektáros területen 100 ezer négyzetméteres gyártóbázis jön létre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: Portfolio

Hirdetés

További cikkek a témában