Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

SKF – 2050-re nettó zéró kibocsátás

Az SKF elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re olyan ellátási láncot hoz létre, amelynek az üvegházhatású gázkibocsátása nettó zéró.

Rickard Gustafson elnök-vezérigazgató nyilatkozatában elmondta: „Már eddig is jelentős előrelépést értünk el azon a téren, hogy a saját működésünkből fakadó károsanyag-kibocsátást 2030-ra nettó zéróra csökkentsük, azonban ma még ambiciózusabb célt tűztünk ki magunk elé, amely a teljes ellátási láncunkat érinti. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítása komoly összpontosítást és elkötelezettséget igényel a saját működésünk, valamint a beszállítóink, a partnereink és a vevőink részéről.”

Az SKF kötelezettséget vállal arra, hogy a 2050-re kitűzött új cél mérföldköveiként 2035-re 45%-kal, 2040-re pedig 60%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az ellátási láncában. Továbbá az SKF ígéretet tett, hogy 2040-re az acél legalább 40%-át szén-dioxid-semleges acélgyárakból szerzi be, és 80%-kal csökkenti a szállításokhoz kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ez összhangban áll a Párizsi Klímaegyezménnyel, amelynek célja, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró globális kibocsátást, és a globális felmelegedést 1,5°C-ra mérsékeljük.

Az SKF már fontos lépéseket tett ezen cél felé az energiahatékonyabb gyártási folyamatokba történő beruházásokkal, valamint azzal, hogy az energiaigényes acél- és kovácsolt termékek beszállítóitól megköveteli az ISO 50001 energiairányítási rendszerszabvány bevezetését, amely szisztematikus megközelítésben teszi lehetővé a vállalatok számára az energiahatékonyság folyamatos fejlesztését. Az érintett beszállítók 85%-a már rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal.

„Az SKF öröksége olyan termékekből áll, amelyek csökkentik a súrlódást, és ezáltal fenntarthatóbbá teszik az ipart.”

– tette hozzá Rickard Gustafson.

„Az új, átfogóbb célkitűzéseink eléréséhez az együttműködés új formáira lesz szükség. Mi a magunk részéről eltökéltségünkkel, tapasztalatainkkal és technológiai innovációval is hozzájárulunk a feladathoz.”

Előrelépés a gyártáson belül és fokozott átláthatóság

2022-től a Csoport göteborgi (Svédország) gyára lesz a harmadik olyan telephely, amely eléri a nettó zéró státuszt. Ezt zöldenergia-felhasználással és az energiatakarékosabb folyamatokba való beruházással érjük el. Az SKF telephelyei közül a spanyolországi Tudelában és az ausztriai Steyrben működő gyáraink már elérték ezt a célt.

Az SKF az átláthatóság és az együttműködés iránti elkötelezettségének részeként 2021 júliusában csatlakozott a Tudományos alapú célkitűzések elnevezésű kezdeményezéshez (SBTI). A Csoport a SteelZero, az RE100 és a ResponsibleSteel kezdeményezésekben való részvételével is támogatja a változást.

Hirdetés

További cikkek a témában