Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Munkavédelem

Biztonságos épületek – egészséges emberek

A levegő párásítás véd a fertőzésektől

A légúti fertőzések masszív termelés kieséshez és magas költségekhez vezethetnek. A nemzetgazdaságra gyakorolt katasztrofális következményeket többek között a koronavírus világjárvány is szemlélteti. Az olyan épületek különösen veszélyesek, amelyekben sokan tartózkodnak egymás közvetlen közelében, mint például a gyárak, irodák. A 40-60% közötti páratartalom védelmet nyújthat a vírusok ellen!

A vírusok légi úton történő terjedését és élettartamát számottevően befolyásolja a helyiség páratartalma. A legkisebb átadási kockázat 40-60% közötti páratartalom között áll fenn. Ez egyben az a tartomány is, amelyben az ember immunvédelme a leghatékonyabb.

A vírusok tovább lebegnek – A helyiségek páratartalma döntő jelentőséggel bír a vírusokkal telített aeroszolok lebegési tulajdonságai szempontjából. Míg a köhögésnél vagy tüsszentésnél kijutó, nagyobb és nehezebb cseppek néhány másodperc alatt a padlóra süllyednek, a kisebb és könnyebb aeroszolok órákon át lebeghetnek a száraz levegőben.

A vírusok tovább élnek – A lebegési tulajdonságok mellett a páratartalomnak jelentős hatása van a csíracseppek fertőzési tulajdonságaira is. 40%-os relatív páratartalom alatt az aeroszolok olyan nagy mértékben kiszáradnak, hogy a bennük található sók kikristályosodnak. Így a vírusok konzerválódnak, ami miatt hosszabb ideig veszélyesek és fertőzőek maradnak.

Gyengébb immunvédelem – Ha a relatív páratartalom 40% alá csökken, akkor a nyálkahártyák öntisztítási folyamata kevésbé hatékony. Vizsgálatok kimutatták, hogy a legjobb immunvédelmet, ezáltal a legkisebb fertőzési kockázatot 45%-os relatív páratartalommal lehet elérni. A nyálkahártyák ilyen páratartalom mellett tudják a lehető leggyorsabban kilökni a szervezetből a vírusokat.

A 40-60% közötti páratartalmat ma már minden épületben higiénikusan és alacsony energia költségen lehet biztosítani műszaki levegő párásítással. A közvetlenül a helyiségbe épített levegő párásítók minden épületbe akár utólag is beépíthetők és rendkívül gazdaságosak!

Szeretne többet megtudni és élni a direkt helyiség párásítás előnyeivel? Látogasson el weboldalunkra: https://www.condair-systems.hu/klimaellenorzes

Hirdetés

További cikkek a témában