Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Design bútorok automatizált hegesztéssel

A Sanamöbel Kerecsenden főként design fémbútorok gyártásával és tervezésével foglalkozik. A korábbi orvosi bútorok készítésével szerzett fémmegmunkálási tapasztalataikat ma a nemzetközi kis- és közepes szériás bútorok terén kamatoztatják.

A flamand gyökerű családi vállalkozás nagy hangsúlyt helyez az automatizált gyártási folyamatokra, mivel folyamatosan, magas minőségben kell előállítaniuk termékeiket. Emellett a hegesztési szakmában tapasztalható munkaerőhiányra is válasz a TruArc Weld 1000 automatizált hegesztőcella, melyből hamarosan a második is a cég gyártósorának részévé válik. – tudtuk meg Joost Vandendriessche cégvezetőtől, valamint Ditti Vandendriesschetől, aki elárulta, hogy ezen kívül a TRUMPF kínálatából még két lézervágó, valamint egy lézersugaras csővágógép található náluk.

automatizált

MM: Hogyan döntöttek a TruArc Weld 1000 beszerzése mellett?

10 darabtól 300 darabig terjedő szériák gyártásával foglalkozunk, és szeretnénk javítani és szabványosítani a hegesztési munkáink minőségét. Hiány van jó szakképzett hegesztőkből. A mesterséges intelligencia segítségével történő programozás kevés időt vesz igénybe, és kevésbé bonyolult, mint egy 3D-s robot esetében.

MM: Fél év elteltével mik a tapasztalataik, milyen gyártási műveletekhez használják a hegesztő cellát?

Fontos, hogy néhány munkatársat betanítsunk, hogy elsajátítsák a programozást. Az alkatrészek, szerszámok tervezése és kivitelezése szintén fontos feladat. Ha ezeket a problémákat megoldottuk, a szerelvényeink (többnyire bútorelemek) sorozatmunkája meglehetősen egyszerű és könnyen követhető a kezelők számára.

MM: Mennyivel lett hatékonyabb a gyártás általa, könnyen beillesztették a gyártási folyamataikba?

Egy új technológia beillesztése a napi termelésbe általában tervezést és kitartást igényel, de jó hallani az ügyfelek pozitív reakcióit a minőség javulása tekintetében. Dolgozóink pedig örülnek, hogy jobb körülmények között végezhetik a munkájukat, mivel már nincsenek kitéve a pornak és a mérgező gázoknak.

MM: Hogyan értékelik a gép használatát, programozhatóságát?

A robot programozásának elsajátításához szükséges képzés meglehetősen rövid. Néhány nap alatt azok is megtanulhatnak programozni, akik valamennyire hozzászoktak a digitalizációhoz. Egy új alkatrész programozása után fontos, hogy a hegesztési munkát tapasztalt szakemberrel és technológussal ellenőriztesse. Néha némi finomhangolásra van szükség. Ezt követően a sorozatgyártás egy gépkezelő által zökkenőmentesen folyik.

MM: A TRUMPF Hungary Kft. munkatársai továbbra is segítik munkájukat?

Sok éve lézeres eljárással vágjuk a lemezeket, csöveket és profilokat a TRUMPF gépeivel. Ezek a gépek megbízhatóak, és ha valami elromlik, gyorsan kapunk segítséget, akár online is. Ha új alkatrészekre van szükség, azokat nagyon gyorsan, általában 24-36 órán belül szállítják. Ez nagyon fontos a számunkra, mert a gyártási folyamat: lézervágás, marás, hajlítás, hegesztés, csiszolás, porszórás, összeszerelés, végső ellenőrzés és csomagolás nem szakadhat meg.  A TRUMPF munkatársait ügyfélközpontúnak tapasztaljuk.

MM: Tervezik új hegesztő cella beszerzését?

Az első TruArc-unkkal szerzett jó tapasztalatok után hamarosan a második gépet is üzembe helyezzük. Mivel vállalatunk további terjeszkedését már nem fogja hátráltatni a jó hegesztők hiánya, 2022 folyamán további 3 TruArc beszerzését tervezzük.

MM: Az érdeklődők hol találkozhatnak Önökkel, megnézhetik a TruArc Weld 1000-et?

A fémmegmunkálás iránt érdeklődők, akik többet szeretnének megtudni az együttműködő robot lehetőségeiről, megnézhetik a második gépet az Automotive Hungary kiállításon. Miután a gépünket ott kiállították, azt cégünknél telepítjük.

A TruArc Weld 1000

A TRUMPF kibővítette hegesztőgép-portfólióját azzal, hogy egy belépő szintű, ívhegesztési megoldást kínál és egyúttal utat nyit a lézerhegesztés világába. Ez a gép a TRUMPF hegesztési portfóliójának belépő szintű gépe, mely a hagyományos MIG / MAG fogyóelektródás védőgázas ívhegesztési technológián alapszik. Az új TruArc Weld 1000 segítségével az ügyfelek könnyen automatizálhatják hegesztési folyamataikat. A termék komplett szerszámgépként kerül forgalomba, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a gép egyszerű telepítését és kezelését. –tudjuk meg a TRUMPF Hungary Kft. szakértőitől.

A TruArc Weld 1000 programozása rendkívül egyszerű, azonban hegesztési ismeretekkel rendelkező személyre van szükség a kezeléséhez. A hegesztő cella telepítéséhez, programozásához vagy működtetéséhez azonban nincs szükség személyi oktatásra – a videó oktatóanyagok elegendőek a teljes üzemeltetés elsajátításához. Használható egy vagy két munkaállomásos változatban, a helyi igényeknek megfelelően, így akár sorozatgyártásra is alkalmas. Létrejöttének egyik oka, hogy hidat képezzen a hagyományos és a lézeres hegesztés között, mely egyfajta „antré” a lézerhegesztés világába. Másik oka pedig, hogy a szakképzett hegesztők hiánya és az emelkedő munkaerő-költségek megnövekedett igényt jelentenek a kézi hegesztési folyamatok automatizálására is. Az együttműködő (kollaboratív) robotokkal rendelkező automatizálási szegmens erre ad kiváló választ, mely ma nagyon dinamikus piacot jelent.

A TruArc Weld 1000 előnyei:

  • automatizált hegesztőcellába, amely felváltja a kézi hegesztőállomást,
  • az alkatrészek egyszerű programozása,
  • kollaboratív robot,
  • könnyen és egyszerűen installálható,
  • 2 munkatérrel bíró cella, mellyel magas termelékenység növekedés érhető el,
  • E-Learning (videó oktatóanyag) mind az üzembe helyezést mind a kezelést tekintve,
  • hagyományos hegesztési folyamat robotokkal történő automatizálása.

Technikai jellemzők

A technikai jellemzők között kiemelhető, hogy a TruArc Weld 1000 kulcsfontosságú elemeként egy nagy teljesítményű FRONIUS MAG / MIG hegesztőforrás áll rendelkezésre. Maga az ívhegesztő cella CMT (Cold Metal Transfer) technológiával szerelt, huzalos ívhegesztő, ez azt biztosítja, hogy a hozaganyag bizonyos „Push-Pull” előtolással kerül a felületre, ami sokkal egyenletesebb varratot biztosít. A hegesztési forrás programozásának egyszerűsítése érdekében a TruArc Weld 1000 előre meghatározott paraméterekkel ellátott táblázatokkal rendelkezik. A kezelő úgy programozza a gépet, hogy kiválaszt egy számot a listából, és beilleszti ezt a számot az UR panelre. Számos hegesztési program már elérhető sarokvarrathoz, tompavarrathoz vagy függőleges lefelé hegesztéshez, 1–15 mm vastagságú lágy acélhoz, rozsdamentes acélhoz, valamint alumíniumhoz. További hegesztési programokat a kezelő határozhat meg.

Szöveg: Mészáros Zsolt

www.sanamobel.com

www.trumpf.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában