Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

FANUC CNC retrofit – új élet a régi gépeknek

Felújítás – A FANUC cég már 1956 óta jelen van az automatizálási iparágban, CNC vezérlőink, hajtásaink és szervó motorjaink már a kezdetektől fogva a világ élvonalába tartoztak.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világ élenjáró szerszámgépgyártói is évtizedek óta a FANUC mellett teszik le voksukat, nem véletlenül. A termékek megbízhatóságán és a szakértő nemzetközi szervizháttéren kívül, a gyártók fejlesztési ötletei és igényei is meghallgatásra kerülnek, tehát a FANUC hangsúlyt fektet gépgyártó ügyfeleinek egyedi igényeinek kielégítésére is. – kezdi Jeszenszky Márton, a FANUC CNC retrofit szakértője.

De hogyan jön ehhez a retrofit és valójában mit is takar ez a fogalom a FANUC Hungary-nál?

A retrofit önmagában, egy meglévő szerszámgép részleges- vagy teljes korszerűsítését, illetve felújítását jelenti – tudjuk meg Jeszenszky Mártontól, a FANUC retrofit szakértőjétől. A FANUC Hungary-nál azonban a szolgáltatás ezen jelentősen túlmutat, nem csak egy egyszerű korszerűsítésre, hanem az ügyfél igényeire is fókuszál, nem beszélve a jelenleg világ szinten fontos környezettudatossági szempontokról.

Tud mondani erre egy egyszerű példát?

Persze. Az egyik ügyfelünk üzemében már 15 éve fontos gyártósori szerepet töltött be egy egyébként 25 éves FANUC vezérlős CNC eszterga. A használtan vásárolt szerszámgép a cég működésének kezdete óta stabilan szolgált, mivel minőségi anyagokból készült. A gép geometriájára és pontosságára sosem volt panasz. Ezzel szemben a vezérlés, az iparág rendkívül gyors fejlődésének eredményeként már elavultnak és korszerűtlennek számított. − Gondoljunk csak bele, hogy a tíz vagy akár húsz évvel ezelőtti mobiltelefonunk mit tudott a mostani zsebünkben lapuló példányhoz képest? −  Az alkatrészek beszerzése is költségesebb a javításokhoz, és egy esetleges termelés kiesés komoly pénzbeli károkat tudna okozni.

Ezeket az erősségeket és kockázatokat összegezve az ügyfél válaszút elé került, és felkereste a FANUC-ot. A megkeresést hamarosan egy személyes gépfelmérő látogatás követte az üzemben, pár nap múlva pedig kapott egy ajánlatot régi jól bevált szerszámgépének “szív” generáljára – folytatta Márton a folyamat ismertetését. „Mivel a gépen eddig is FANUC szervó motorok tettek szolgálatot, így nem ütközhettünk akadályba.” A FANUC motorok pajzsmérete, tengelyátmérője és osztóköre az évek során nem változott, a korszerű – akár neodymium mágneses – motorok mechanikus igazítás nélkül felszerelhetők. Az új kombó hajtások lehetővé teszik, hogy egyetlen egység képes meghajtani akár három szervó tengelyt és egy főorsót, valamint a főtápegységet is magában foglalja, így rendkívül kedvező az ára is a piacon. Kompakt méretének köszönhetően a villamosszekrényben is könnyedén elhelyezhető és a csomag tartalmazza a vezérléshez szükséges előre legyártott minőségi (jeladó, erősáramú, vezérlő) kábeleket is. A CNC csomag lelke egy 0i – TF Plus típusú, kompakt (Az LCD kijelző hátuljára épített) vezérlő lett, a hozzá tartozó és méretben illeszkedő kezelőpanellel és interface modulokkal.

De mi lesz a régi FANUC vezérlővel és motorokkal, valamint hajtásokkal? Bekerülnek a polcra porosodni vagy egyszerűen mennek a szemétbe?

Nem! A FANUC ilyen esetekben ajánlatot tesz a régi egységek visszavásárlására, így ez levonódhat az új csomag árából. Az alkatrészek elszállítása sem kerül pénzbe és a későbbiekben ezek a termékek szerviz célból újra használhatóak lehetnek.

Visszatérve az ismertetett projektre, a csomag összeállt, de hogyan lesz ebből működő gép?

Itt jön képbe az ügyfélközpontúság és rugalmasság. Vállaljuk az új, korszerű kapcsolóelemekkel szerelt villamospanel megtervezését, legyártását és beszerelését a régi villamos szekrénybe. A motorok felszerelését és kábelezését, valamint a teljes elektromos szerelést. A régi vezérlőpulthoz, saválló adapterlemezt készítünk, így az új vezérlő pontosan és elegánsan fog illeszkedni. Természetesen itt lehetőség van egyéni igények beépítésére is. Ez az ügyfél szeretett volna a kezelőpultra két darab kulcsos kapcsolót és egy külső ciklus start gombot is. Az előzetes egyeztetésnek köszönhetően az adapterlemezen ezek is előre helyet kaptak és igényes lézergravírozott jelöléssel lettek ellátva.

A külsőségek után térjünk rá a további hozzáadott szakmai értékre is.

A gépre minden esetben teljesen új PLC programot írunk, ahol szintén lehetőség van az ügyfél igényeinek kielégítésére előzetes egyeztetés alapján. Például szabadon felkonfigurálható digitális kimeneteket, vagy akár speciális M-kódra vezérelhető funkciókat is be tudunk építeni. A vezérlőbe integrálunk egy saját magyar nyelvű segédfelületet, ahol egyszerűen elérhető az M-kódok listája, a darabszámláló, illetve a karbantartási műveletekhez szükséges paraméterek, akár jogosultsági szintekhez kötött beállítási lehetőségekkel. A villamos panelhez pedig teljesen új, részletes villamos dokumentációt készítünk. – sorolja még Márton.

Jogosan felmerülő kérdés lehet ilyen esetben, hogy hol történik az az átszerelés?

Amennyiben a körülmények adottak, az ügyfél telephelyén is megoldható a felújítás, így nincsen szükség a gép szállítására, mozgatására, ami szintén idő és pénz megtakarítással jár. A panel legyártását már előzetesen elvégzik és a helyszínre a már előkészített eszközökkel érkeznek a FANUC-osok. A teljes retrofit folyamat a géptől függően 3-5 munkanapot vesz igénybe, amely a szereléstől az élesztésen át egészen az átadásig terjed.

Az átadáskor az ügyfél megkapja a gép villamos dokumentációját nyomtatott és digitális formában is, valamint kap egy gépspecifikus rövid kezelési leírást, ami az új PLC programra vonatkozóan tartalmaz minden szükséges információt és karbantartási segédletet, amit szintén nyomtatott és digitális formában is biztosítunk. Az átadáskor bemutatjuk az ügyfélnek a gép működését és funkcióit, amit jegyzőkönyvben rögzítünk. A beszerelt termékekre 24 hónap garanciát vállalunk.

Mi a helyzet azokkal a gépekkel, amelyek nem ennyire könnyű esetek?

A fent említett eset csak egy a sok közül. Természetesen nem minden régi gép FANUC vezérlős, de ez sem jelent problémát. Más gyártók vezérlőjét és motorjait is egyszerűen ki tudjuk váltani saját termékeinkre, így nincsen akadálya a vezérlő cseréjének ebben az esetben sem. Nagyobb gépek esetén, mint például a karusszel esztergák, ahol a főmotor cseréje komoly mechanikai áttervezést és átépítést igényelne, ott az eredeti főhajtás-motor rendszert megtartjuk, és analóg alapjellel vezéreljük a költséghatékonyság érdekében.

Amennyiben a gép geometriája már nem megfelelő, lehetőség van teljes felújításra, ami kiterjedhet az egész gépre, a vezetékek felújítására, golyósorsók és csapágyak cseréjére, valamint teljes festésre is. Ilyen esetben a gépet már mindenképpen el kell szállítani az ügyfél telephelyéről, és a felújítást a megfelelő műhelykörülmények között kell elvégeznünk. A teljes elektromos szerelés és élesztés is a külső helyszínen történik, de az ügyfélnek lehetősége van a gépet még visszakerülés előtt kipróbálni a felújítás helyszínén, így nem érheti meglepetés.

A FANUC sokrétű és személyre szabott megoldást kínál azok számára is, akik nem feltétlenül új gépek vásárlásában, hanem meglévő üzemi berendezéseik korszerűsítésében gondolkodnak. A tanácsadástól a gondos szakmai kivitelezésen és dokumentáción keresztül rendkívül mindenben támogatást nyújtanak kiváló szakmai háttérrel és versenyképes áron.

A CNC retrofit projektek gazdája

Mikor került a FANUC-hoz, mi volt az első pozíciója, azóta milyen munkaköröket töltött be?

Jeszenszky Márton vagyok, villamosmérnök. 2018 elején kerültem a FANUC Hungary csapatába, mint CNC szervizmérnök és oktató, de ebben az iparágban már 2012 óta tevékenykedem. Jelenleg CNC applikációs mérnöki feladatokat látok el, illetve én vagyok a CNC retrofit projektek gazdája, az értékesítéstől, csomagkészítéstől a kivitelezésig. Az oktatást fontos szívügyemnek tartom. A FANUC Akadémia oktatójaként igyekszem a tudást továbbadni színvonalas CNC oldali képzéseink keretein belül.

A FANUC CNC üzletágának milyen egységei vannak?

A CNC – FA üzletág az alapvető eszterga, illetve maró, megmunkáló központok vezérlői mellett, magában foglalja a lézer és stanc berendezések vezérlőit is. A „0”- ás jelölésű belépő szintű vezérlő családtól egészen a professzionális „30”- as jelölésű vezérlőkig, amik képesek több csatornás és a mai ipari körülmények miatt elengedhetetlen szimultán 5- tengelyes vezérlésig. Ezen felül a célgépekhez, transzfergépekhez kifejlesztett mozgásvezérlő a Power Motion iA is a palettához tartozik.

Ezen vezérlők mindegyikén elérhető már a FANUC által fejlesztett MANUAL GUIDE i grafikus (dialog) programozási funkció, ami hatalmas segítség azok számára, akik nehezen boldogulnak a „G- kódos” programozás világában.

A vezérlőket rengeteg nagy gépgyártó használja, nem csak a FANUC gépein találkozhatunk velük. Ezek mellett széles a saját termékpalettánk is ami RoboMachine gyűjtőnév alatt felvonultat CNC megmunkáló gépet három méretben (RoboDrill), elektromos fröccsöntő gépeket (RoboShot), huzalszikra forgácsoló gépet (RoboCut), valamint a nagypontosságú megmunkálásra alkalmas RoboNano- t.

Hogyan fogalmazná meg a retrofit jelentőségét?

Megítéléstől függetlenül be kell látnunk, hogy fogyasztói társadalomban élünk. Több gyártónál már nem cél az, hogy a gépeik hosszú évekig bírják a folyamatos gyártást, gondolok itt a mechanikus felépítésre és anyaghasználatra. Egy régi csúszó vezetékes, rendszeresen karbantartott gépnél az élettartam sokkal hosszabb, így egy vezérlő és motorcserével a korszerűsített gép ismét 5-8 évig stabilan termelőképes lesz. Nem kell megváltoztatni az eddig jól bevált technológiát és szerszámozást, nem beszélve arról, hogy árban is jobban kijön, mint egy új kevésbé minőségi CNC gép. Másik klasszikus retrofit eset, mikor nagyméretű CNC gépekről van szó, ahol a gépnek komoly süllyesztett beton alapja és telepített perifériái vannak. Ezeknek a gépeknek a bontása és telepítése is jelentős erőforrásokat és nagy szakértelmet is igényel, tehát mindenképp érdemesebb egy felújításban gondolkodni elsősorban, ha az lehetséges.

Van minimális elvárás a régi gépek retrofitjénél, mik ezek?

A legfontosabb elvárás, hogy a felméréskor hozzáférjünk a géphez. J Viccet félretéve, a minimális elvárás az, hogy a gép CNC gép legyen. Tehát már előtte is szervó motorokkal és valamilyen számítógépes alapú vezérléssel volt ellátva és minden tengelyhez külön motor tartozik. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor már komoly esélye van, hogy korszerűsíteni tudjuk a berendezést.

Miért fontos az Ön számára ez az üzletág?

Ennek több oka is van. Legelső a szakmai kihívás: a villamos tervezés, majd a PLC írás és gépélesztés – jó érzés mikor egy gépből sokkal többet ki tudok hozni, mint amit előtte tudott. Az ügyfelek igényeinek és ötleteinek megismerése után lehetőségem van új működésbeli fejlesztéseket is kivitelezni, itt tud összeérni a fejlesztői és felhasználói oldal a legjobb visszacsatolás mellett. A másik része, hogy én is olyan típus vagyok, aki ragaszkodik a dolgaihoz, nagyon nehezen dobok ki bármit is főleg, ha azok előtte jó szolgálatot tettek.

www.fanuc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában