Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Tűzihorganyzás, a környezetbarát csúcstechnológia

Nem lehet elégszer ismételni, hogy ha az acélszerkezeteknek igazán időtálló, megbízható korrózióvédő bevonatot szeretnénk biztosítani, akkor a tűzihorganyzás a legmegfelelőbb eljárás ehhez.

A NAGÉV Csoport több, mint 20 éve meghatározó szereplője a magyar tűzihorganyzó iparágnak; Tiszacsegén 1998 óta, Ócsán pedig 2011 óta várjuk minőségi felületvédelmet igénylő partnereinket. A közép-magyarországi Ócsán épült gyáregységünkről viszont kevesen tudják, hogy amellett, hogy az ország legnagyobb tűzihorganyzó üzeme, Európai szinten elismert technológiai fejlettséggel rendelkezik. De miben is áll ennek az üzemnek a sikeressége?

A NAGÉV CINK Kft. ócsai üzemében található az ország legnagyobb befogadóképességű horganyzókádja: egyszerre akár 15 méter hosszú, 7 tonna tömegű terméket is képesek vagyunk bevonattal ellátni. Anyagmozgató rendszerünk nagyrészben automatizált, ennek köszönhetően az áru mozgatása, a vegyi előkezelés és a horganyzás utáni anyagmozgatás is automatikusan, emberi beavatkozás nélkül történik. A legtöbb horganyzóműben az említett vegyi előkezelés nyitott rendszerű, amely egyrészt jelentős környezetterhelést jelent, másrészt a dolgozók egészségére is negatívan hat. Üzemünkben viszont ez a folyamat egy teljesen zárt, állandó elszívás alatt lévő térben zajlik és köszönhetően az automatizált anyagmozgatásnak, emberi jelenlét nem is szükséges ezen a területen.

Ebből a térből elszívott, szennyezett levegőt mosótornyok segítségével tisztítjuk meg, így az elszívórendszer “végterméke” a tiszta levegő. A vegyi előkezelés során tehát sem savgőz, sem más, az egészségre ártalmas vegyi anyag nem jut a környezetbe, továbbá dolgozóinkat sem terheljük. Amikor a vegyi előkezeléshez használt anyagaink a használat következtében kimerülnek, a környezetvédelem jegyében speciálisan ezzel foglalkozó céggel el kell szállíttatni megsemmisítésre. A NAGÉV CINK Kft. ebben is úttörő szerepet játszik: bizonyos, általunk használt vegyi kezelőoldatokat nem megsemmisítésre szállíttatunk el, hanem újrahasznosításra. Van ugyanis kimondottan ilyen anyagokra szakosodott vállalkozás, akik nem megsemmisítik, hanem kinyerik belőlük az értékes összetevőket, és új anyagok előállításához használnak fel azokat. Ezzel a tevékenységünkkel jelentős lépést tettünk a felé, hogy a jövőben ne csak részben, de egészében is megoldjuk az előkezelő folyadékaink újrahasznosítását, a megsemmisítés helyett.

A technológia további részében a tűzihorganyzás folyamata az, amely a keletkező hulladékok kezelésében kiemelt szerepet kap. Sok más üzemben maga a mártás nyitott vagy részben nyitott térben történik, így a termékek 450°C-os horgany olvadékba való mártásakor keletkező füst szabadon kiáramolhat. A mi esetünkben ez a folyamat egy teljesen zárt kámzsában zajlik, melyben folyamatos elszívást alkalmazunk. Ennek köszönhetően szinte teljesen le lehet csökkenteni a füstgázok környezetbe való kerülését: ezáltal – ahogyan a vegyi előkezelés során is – nemcsak a környezetet, de dolgozóink egészségét is védeni tudjuk. Az elszívott füstgázt több lépésben szűrjük, a szállóport gyűjtjük, így az elszívás “végterméke” ebben az esetben is a tiszta levegő. Az itt kapott szállópor – magas cinktartalmának köszönhetően – viszont további felhasználásra alkalmas, ezért ezt olyan gyártó vásárolja meg tőlünk, aki ezt gyártási folyamatában fel tudja használni. A tűzihorganyzás során viszont nem csupán a keletkező füstgáz kezelése jelent feladatot, hanem a keletkező horganysalaké is. A termékek mártása közben keletkező salak a fürdő felületén összegyűlik, azt el kell távolítani, máskülönben zavarná a termelést.

Nagyméretű acélszerkezet horganyzása a NAGÉV CINK Kft. ócsai üzemében

A leszedett salakot acél tároló konténerekbe gyűjtjük, amely szintén nem teljes mértékben hulladék, mert tartalmaz még felhasználható komponenseket. Éppen ezért lehet ezt – megfelelő cégnek, megfelelő technológiával – tovább hasznosítania. A tűzihorganyzás technológiájának sajátossága, hogy a fémolvadékba történő mártás során úgynevezett termodiffúzió játszódik le: a bevonandó szerkezetre kohéziós kötéssel kapcsolódik a horganybevonat. Ezáltal vasatomok kerülnek a horganyfürdőbe, melyben vas-horgany ötvözetet alkotnak. Ez az ötvözet nehezebb, mint a “sima” horgany, ezért leül a horganyzókád aljára: ezt nevezzük keményhorganynak. A keletkező keményhorganyt gyűjtjük, és ez szintén nem hulladék, mivel tudjuk értékesíteni további felhasználásra.

A horganyzást követően a bevonatot kapott termékeket el kell távolítani a horganyzási segédberendezésről, melyre az esetek döntő többségében lágyacél dróthuzalokkal vannak felkötve. Használat után ezek a drótok már nem alkalmasak az újbóli felhasználásra, így ezeket tömörítjük, és szintén értékesítjük a megfelelő felvevőpiacnak, akik nem hulladékként kezelik, hanem tovább felhasználható anyagként.

Látható tehát, hogy minden gyártási folyamatunkban arra törekszünk, hogy minél környezetkímélőbb megoldásokat alkalmazzunk. Kiemelten fontos számunkra mind a környezetvédelem, mind a nálunk dolgozó munkatársak egészsége. Az alkalmazott, és fent bemutatott eljárások által látható, hogy maximálisan törekszünk arra, hogy „zéró hulladék” és „zéró kibocsátás” legyen gyáregységünkben. A NAGÉV Csoport elkötelezett híve a folyamatos fejlődésnek és ez nemcsak gyártási technológiájára igaz, hanem a környezetre gyakorolt hatására is. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több partner és új munkavállaló tapasztalhatja ezt meg testközelből.

www.nagev.hu

Szöveg: Dr. Lévai Gábor, fejlesztési igazgató

Hirdetés

További cikkek a témában