Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Termelékeny univerzális hajlítócella

Lemezmegmunkálás – Egyszerű programozás, gyors, automatizált hajlítás: a TruBend Cell 5000 az ideális megoldás mindazoknak, akiknek fontos a produktív és rugalmas automatizálás valamint a széles munkadarab spektrum.

Napjainkban a lemezfeldolgozás és lemezmegmunkálás, beleértve a hajlítási technológiát, egyre jobban elterjedtebb mind a lokális mind a globális piacon. A piaci trendek és szigorúbb vevői elvárások alapján egyre nagyobb igény van a kiváló minőségű lemezhajlító gépekre, továbbá ezek automatizált változataira. A TRUMPF ezen elvárásokat kielégítve biztosítja a piac számára a TruBend Cell típusú automatizált hajlító berendezéseket. – tudjuk meg Kunkli Lászlótól, A TRUMPF Hungary Kft. szerszámgép értékesítési vezetőjétől.

A TRUMPF hajlítócella termékportfólióján belül három fő csoportot tudunk megkülönböztetni. Az 5000-es sorozatú hajlítócellákat, amelyek 130-320t közötti nyomóerővel rendelkező hidraulikus élhajlítógépekkel vannak felszerelve. A 7000-es sorozatú cellákat, amelyek egy elektromos élhajlítógéppel vannak felszerelve. Mindezek mellett beszélhetünk egyedi megoldásokról, melynek során integrátor bevonásával biztosítjuk az automatizált hajlítógépet vevőink részére.

MM: A TruBend Cell 5000-es széria milyen részegységekből áll?

K.L.: A TruBend Cell 5000-es széria alapkivitelben egy hidraulikus élhajlító berendezésből, egy lineáris pályán mozgó BendMaster robotból, és a védőkerítésből tevődik össze. Az élhajlítógép nyomóereje 130-320t közötti tartományban tetszőlegesen kiválasztható, a BendMaster robot esetében a 60-as és a 150-es típust kínáljuk. A felhasználói igények alapján a berendezést számos opcióval ki lehet egészíteni, amelyek nagyfokú rugalmasságot biztosítanak, továbbá az egyedi igényeket is könnyen ki tudja elégíteni.

MM: Hogyan illeszthető a gyártási folyamatokba?

K.L.: Az automatizált hajlítócella nagyon egyszerűen beintegrálható a gyártásba, függetlenül attól, hogy egy egyszerűbb vagy komplexebb termelési egységről beszélünk. Azoknál a termelő cégeknél, ahol a hajlítási technológia már jelen van, nem okozhat gondot a termelésbe történő integrálás folyamata. Az egyszerű integrálhatóság titka abban rejlik, hogy a berendezés üzemeltetéséhez elsősorban irodában elkészített gyártási programokra van szükség.

MM: Első sorban kiknek, milyen felhasználási területre ajánlják ezeket a gépeket?

K.L.: A hajlító robotcella beruházásának a létjogosultságát több tényező indukálhatja, példaként, a teljesség igénye nélkül, említhetjük az egyre magasabb minőségi elvárásokat a beszállítókkal szemben, a szakemberhiányt, növekvő piaci igényeket az egyre komplexebb termékekre. Leggyakrabban több tényező halmozódása készteti a vállalatokat a TruBend Cell hajlítócella beszerzésére. Általában azoknál a cégeknél szoktuk javasolni a berendezést, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségre a gyártás során. Szándékosan nem csak a hajlítás minőségét említem, hiszen ez a technológiai lépés nagy hatással van a következő fázisokra (hegesztés, összeszerelés stb.).

MM: A cella használata milyen előképzettséget igényel?

K.L.: Nem igényel komoly előképzettséget. Fontos, hogy az elvárt tudás balansz az irodai dolgozók, technológusok irányába billenjen, hiszen ők fogják a programokat megírni a berendezésre. A gépkezelők  feladatköre redukálódik, legfőbb feladatuk az átállásoknál a gép átszerszámozása, amennyiben a cella rendelkezik automata szerszámcserélővel még erre sincs igény, illetve az anyagáramlás biztosítsa.

MM: Képzésben, utólagos problémák kezelésében hogyan segítik ügyfeleiket?

K.L.: A TRUMPF különös hangsúlyt fektet az oktatásokra, legyen szó programozói vagy gépkezelői oktatásról. A szükséges képzéseket oktatóközpontjainkban, továbbá a partnerek telephelyén szoktuk megtartani. A szükséges oktatásokat követően gyártástámogatást is biztosítunk partnereinknek.

Technikai információk a celláról

A TruBend 5000 hajlítógép legújabb sorozatával létrehozott hajlítócella megfelel a technika jelenlegi legmagasabb szintjének, például a programozás és a szögmérés tekintetében. A Bendmaster automatizálási egységet csatlakoztatva, az élhajlító gépből komplett TruBend Cell 5000 hajlítócella válik. A hajlítógép és a BendMaster automatizált cellaként az anyagszállítás terén is maximális szabadságot kínál a szállítószalagok és palettaszállítók révén. Az 5000-es sorozatot kifejezetten a nagy termékmixet gyártó cégek igényeinek megfelelően fejlesztették ki, ezért optimális a sok szerszámcserével és a gyakori beállításokkal járó kisszériás gyártásra. Ezt a folyamatot jelentősen megkönnyíti a ToolMaster automatikus szerszámcserélő, ami nemcsak az alsó és felső szerszámokat, hanem az ACB vezeték nélküli szögmérő rendszert is képes behelyezni a gépbe.

ACB Laser szögmérő

A kezelőbarát, vezeték nélküli ACB (Automatically Controlled Bending) szögmérő rendszer a szöget a felső szerszámba integrált érintőlapok segítségével korrigálja és méri. A rendszer automatikusan felismeri az érzékelők pozícióját; a szerszám és a vezérlés közötti kommunikáció vezeték nélkül történik. Az ACB Laser szögmérő rendszer érintésmentes, optimális rendszert használ a szögméréshez. Egy lézer a lemezre vetít egy vonalat, a szöget pedig egy kamera ismeri fel. Az ACB és az ACB Laser között nem feltétlenül muszáj választani, a két rendszer egymást kiegészítve is működhet.

A kamerával védett Part Indicator rendszer a gépvezérlés képernyőjén mutatja a gépkezelőnek, hogyan kell behelyeznie a hajlítandó munkadarabot, így leegyszerűsíti a behelyezési folyamatot és minimalizálja a selejt gyártásának veszélyét. A 3D felhasználói felületen nagyon jól követhető a hajlítási sorrend, és csak azokat a paramétereket jeleníti meg a gépkezelő számára, amik a munkavégzés szempontjából éppen relevánsak.

Szoftverportfólió

A széles körű TruTops szoftverportfólió a teljes gyártási folyamat alatt segíti a munkát a beszerzési folyamatok kezelésétől egészen a késztermék kiszállításáig. A TruTops Boost szoftvercsomag egy kézből kínál megoldást a lemezalkatrészek megmunkálásához szükséges programok generálására, így rendkívül gyorsan és egyszerűen juthatunk el a geometriától az NC programig. A TecZone Bend szoftver pedig a hajlítás irodában való programozását, valamint a TruBend hajlítógépen való üzemi programozását kombinálja. A program a 2D és 3D adatok alapján másodperceken belül automatikusan programozási javaslatot készít – NC kóddal együtt. A gépállapot távolról is felmérhető a felhasználó vagy akár a TRUMPF részéről, így a beavatkozások is időben, adott esetben távolról végezhetők el, ami jelentősen lecsökkenti a kiszállások szükségességét, és segít megelőzni a nem tervezett leállásokat.

www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában