Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Bekapcsolták a britek a fúziós erőművet, rekordmennyiségű energiát állítottak elő

Az Egyesült Királyság kísérleti fúziós erőműve 59 megajoule energiát állított elő nagyjából 5 másodperc leforgása alatt.

Hosszú ideje dolgoznak már a tudósok a fúziós erőművek kifejlesztésén, az elmúlt években viszont különösen nagy figyelmet kapott a munkájuk. Köszönhető ez egyfelől a klímaváltozás egyre égetőbb problémájának, és annak is, hogy egyre hosszabb ideig, és egyre hatékonyabban tudják ezeket az erőműveket működtetni.

CNN beszámolója szerint ezúttal az Egyesült Királyság tudósai jelentették be, hogy sikerült áttörést elérniük a területen. Ezek szerint sikerült megduplázniuk a fúziós energia létrehozásának és fenntartásának korábbi rekordját. A szakemberek egy fúziós (tokamak) reaktorral érték el mindezt: 59 MJ (megajoule) energiát sikerült előállítaniuk több mint öt másodpercig.

Ehhez a gép belsejében a Nap magjánál tízszer magasabb hőmérsékletet kellett elérni, hatalmas nyomás mellett. Az öt másodperc nem tűnik soknak ahhoz képest, hogy Kína nemrég például 1056 másodpercig működtette a mesterséges Napot, ám ennyi ideig ilyen nagy mennyiségű energiát még nem sikerült termelni.

A teszt során deutériumot és tríciumot, vagyis a hidrogén izotópjait használták. Tony Roulstone, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint ezekből hatalmas mennyiségű energia nyerhető ki. Ha egy napra szeretnék az Egyesült Királyság teljes áramfogyasztását fúziós energiával leőállítani, ahhoz fél tonnára lenne szükség belőlük. A két izotópot a tengervízből könnyedén ki lehet nyerni – hangsúlyozta Roulstone.

A mostani kísérlet eredményei a nemzetközi összefogással épülő fúziós reaktor, az ITER számára is jó előjelnek tekinthető. Az ITER-nél a cél, hogy 50 MW energia felhasználásával 500 MW energiát lehessen előállítani. A JET jelenleg 12 MW energiát tudna megtermelni, ami ettől még messze van, ám az irány egyértelműen jó.

Forrás: HVG

Hirdetés

További cikkek a témában