Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Biztonságtechnika

Az SKF élelmiszeripari termékei támogatják az élelmiszerbiztonságot

Az élelmiszeriparban a biztonságos élelmiszerek előállítása érdekében érthető módon szigorú szabályozásokat alkalmaznak.

Az élelmiszerek gyártás és feldolgozás során történő védelme érdekében a vállalatok a biztonságra vonatkozóan számos gyakorlatot vezetnek be – például higiénikus kivitelű, “élelmiszeripari minőségű” berendezéseket és eszközöket használnak. Az élelmiszerbiztonságot többféle szennyeződés veszélyeztetheti. Komoly kockázatot jelentenek például a savas vagy súroló hatású összetevők, a magas hőmérsékletek, valamint a maró hatású tisztítószerekkel történő gyakori lemosás. A gépalkatrészek ebből eredő korróziója a kenőanyagok szivárgását okozhatja, és ez beszennyezheti a végtermékeket.

Az ilyen jellegű kockázatok kiküszöbölése érdekében az SKF a higiénikus kivitelek tervezése során innovatív megközelítést alkalmazott az SKF Blue Line sorozatot is magában foglaló Food Line élelmiszeripari golyóscsapágyak kifejlesztésekor. Ezeket az élelmiszeripari minőségű és korrózióálló alkatrészeket tartalmazó egységeket az alapoktól kezdve építették fel, és mindegyik elemet úgy tervezték meg, hogy kiváló teljesítményt nyújtson, ugyanakkor megfeleljen a nemzetközi irányelvek szerinti higiéniai előírásoknak. A ház higiénikus felületi geometriáját, a zárófedelet és a hátoldali tömítést úgy alakították ki, hogy csökkentse a szennyeződések felhalmozódásának kockázatát, megkönnyítse a tisztítást és megakadályozza a baktériumok és allergének terjedését. A zseniális kivitel az optikai észlelhetőség érdekében kék színű anyagokat is tartalmaz. A Blue Line termékcsalád nyitott, vagy zárófedéllel és hátoldali tömítéssel ellátott teljesen zárt egységként rendelhető. A szabadalmazott csapágytömítési rendszer és a kimagasló kenési teljesítmény hozzájárul a csapágyak élettartamának meghosszabbításához és a nagyfokú megbízhatósághoz. Az újrakenést nem igénylő csapágyegységek csökkentik a karbantartási költségeket, valamint a kapcsolódó kenőanyag- és munkaerőköltségeket.

Az SKF Food Line élelmiszeripari csapágyak korszerű szilárd olajos (Solid Oil) csapágykenési technológiával is elérhetők. A szilárd olaj egy kenőolajjal telített polimer mátrix, amely gyakorlatilag kitölti a belső teret a csapágyban. A polimer mátrix mikropórusos szerkezete megtartja a kenőolajat. Amikor az olajjal telített polimer anyagot a csapágyba fecskendezik és megszilárdul, egy nagyon kis rés keletkezik a gördülőelemek és a futópályák körül, ami lehetővé teszi a csapágy alkatrészeinek szabad forgását. A mátrixból az olaj beszivárog ezekbe a résekbe, folyamatos kenést biztosítva a csapágynak. A Solid Oil csapágyak élettartamra kent gépelemek, és 2-4-szer több kenőolajat tartalmaznak, mint a csapágyzsírral feltöltött hasonló csapágyak. A Solid Oil gyakorlatilag a lemosáshoz használt tisztítószerekben lévő összes vegyszerrel szemben ellenálló.

Az SKF egy sor kiváló minőségű állapotfelügyeleti eszközt kínál a forgóberendezések teljesítményének optimalizálásához a gépek hosszabb rendelkezésre állása, megbízhatósága és alacsony üzemeltetési költsége érdekében. A megelőző karbantartás alapvető fontosságú a termelés fokozása szempontjából, mivel a korai észlelés megelőzheti a berendezések katasztrofális és költséges meghibásodását. A korszerű, multifunkcionális, kompakt kialakítású SKF TKRT 31 digitális fordulatszámmérő lehetővé teszi a forgóberendezések vagy gépek ellenőrzését. Az eszközzel a forgási és a lineáris sebesség, illetve a távolság meghatározásához szükséges mérést lézerrel vagy tapintással lehet elvégezni.

A kenés kritikus fontosságú a csapágyak élettartamának meghosszabbítása szempontjából, hiszen a hosszabb csapágyélettartam hozzájárul az üzemidő és a termelés növeléséhez. Míg az elégtelen kenés lehetővé teszi, hogy a szennyeződések bekerüljenek a csapágy belsejébe, és ez korai meghibásodást okozhat, a túlzott kenés költséges művelet és komoly problémákhoz vezethet. Az SKF TLGU 10 ultrahangos kenésellenőrző eszköz praktikus, egyszerűen használható megoldást kínál a pontos újrakenéshez. Ez az ultrahangos technológiával működő intuitív eszköz egyszerűen csatlakoztatható a zsírzópisztolyhoz és elősegíti, hogy a technikusok a kézi újrakenési folyamat során a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű kenőanyagot alkalmazzák a csapágy újrakenéséhez a csapágy teljesítményének és élettartamának maximalizálása, valamint a legalacsonyabb beszerzési és üzemeltetési összköltség elérése érdekében.

Hirdetés

További cikkek a témában