Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Trelleborg tovább bővíti a többkomponensű technológia adta lehetőségeit

A Trelleborg Sealing Solutions a világon az egyik vezető vállalat a többkomponensű technológia területén, amely során több különálló elem egybefröccsöntésével egy új alkatrész hozható létre. Ez az eljárás jelentősen csökkentheti az ügyfelek összköltségét, miközben nagyobb tervezési szabadságot biztosít számukra a jobb végtermékek létrehozásához.

A Trelleborg Sealing Solutions felismerve a plasztik és a gumi együttes használata iránti piaci igényt, elérkezettnek látta az időt létrehozni egy fejlesztési központot, hogy megoldja ezen anyagok egymáshoz kapcsolódásának problémáját. A Trelleborg teljes mértékben tesztelt és validált lehetőségeket kínál ügyfelei számára, akik egyre szélesebb körben alkalmazhatják a többkomponensű technológia előnyeit.

Neal Borg, a Trelleborg Sealing Solutions termékmenedzsere szerint:

“Egy nemrégiben tartott műszaki webinárium során végzett felmérés eredményeképp a résztvevők 88%-a állította, hogy más anyagkombinációkkal összehasonlítva, őket leginkább a gumik és a plasztik anyagok kombinálásával készülő, többkomponensű alkatrészek érdeklik. Ez megerősíti, hogy a piacon valós kereslet van az ilyen típusú termékek iránt. A jóváhagyott anyagkötési lehetőségek birtokában most már magabiztosan kezdhetünk el dolgozni az ehhez kapcsolódó projekteken.”

Korábban a plasztik és a gumi együttes használata megfelelő kötés hiányában nem volt teljes mértékben alkalmazható. A többkomponensű alkatrészek gyártására már léteznek bevált módszerek a műanyag és a hőre lágyuló elasztomer, valamint a műanyag és a folyékony szilikon gumi (LSR) összekötésének kapcsán. Ezek alapját mindig olyan műanyag képezi, amely ellenáll a ráfröccsöntés okozta hőhatásnak.

Továbbá a műanyag és a hőre lágyuló elasztomerek, illetve a műanyag és az LSR esetében a a gyártók kínálnak kifejezetten ehhez a technológiához való keverékeket, és információt nyújtanak az anyagok kötési teljesítményéről.

A többkomponensű anyagok fejlesztési központjának feladata az elasztomer anyagok kötési módszereinek legjobb és legbiztonságosabb kidolgozása, figyelembe véve a felületi tulajdonságokat és az anyagmegmunkálást. A fejlesztő központ kidolgozott egy egylépcsős eljárást a gumi és a plasztik anyagok között, előkezelés, ragasztóanyag alkalmazás, felületelőkészítés vagy egyéb további lépések nélkül. Ez egy rendkívül megbízható folyamatot eredményez, amely magában foglalja a magas szintű automatizálást és az integrált vizuális vagy funkcionális minőségellenőrzést.

Már közel 50 különböző anyagkombináció került jóváhagyásra azonban a tesztelés,tovább folytatódik a lehetséges kombinációk széleskörű adatbázisának kiépítése céljából, az ügyfelek igényeihez igazítva.

Borg hozzáteszi:

“A többkomponensű technológia olyan alkatrészek gyártását teszi lehetővé, amelyek más módszerrel nem állíthatók elő, és ezzel a gyártási innováció határait feszegetik. Számos ágazatban kézzelfogható előnyökkel jár a gyártók számára, segítve őket a végső célok elérésében, például a termékek kisebbé és kompaktabbá tételében, a súlycsökkentésben, a tartósság növelésében és az ezzel járó minőségjavulásban, miközben csökkenti az összköltséget.”

“Ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni mindazt, amit a többkomponensű technológia kínál, a legjobb, ha már a termékfejlesztés korai, tervezési szakaszában együtt dolgozunk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük az alkalmazást, a teljes összeszerelést, az alkatrész illeszkedési helyét és a lehetséges gyártási kihívásokat. Megvizsgáljuk a tömítési alkalmazás összes tipikus paraméterét is, például a technológiai közeget, a hőmérsékleti tartományt, a tűréshatárokat és a kritikus tömítőfelületeket. Minden szempont figyelembevétele jobb terméket eredményez, nemcsak a felhasználó szempontjából, hanem a gyártástervezés szempontjából is. A korai szakaszban optimalizáljuk a terméket a nagy sorozatban történő gyártásra.”

A gumi és a plasztik anyagok kötése kiegészíti a Trelleborgnál bevált műanyag és hőre lágyuló elasztomer, valamint műanyag és LSR anyagkombinációinak kínálatát.

A többkomponensű technológia két vagy több anyag összekapcsolásával egyetlen, gyakran összetett alkatrészt hoz létre, amely egyébként számos alkatrész összeszerelését igényelné. A tömítés mellett az innovatív formatervezés a termék más funkcióit is támogathatja.

A különböző elemek egyetlen alkatrésszé történő átalakítása jelentős műszaki és kereskedelmi előnyökkel jár. Csökkenti az összeszereléssel kapcsolatos kockázatokat és megoldja a tűréshalmozódással, a vak összeszereléssel vagy a másodlagos műveletekkel kapcsolatos problémákat. A szerelvényen belüli fém alkatrészek cseréjekor az alkatrészek korrózióállóvá válnak.

Gyártási szempontból kevesebb beszállítót kell kezelni, és kevesebb tételt kell raktározni, mivel több cikkszám helyett csak egyetlen cikkszámot kell használni. Mivel a teljes alkatrésznek csak egy kontakt pontja van, nincsenek háromoldalú problémák, amelyek néha előfordulhatnak a részegységeknél.

A Trelleborg szakértő kollégái várják Önt a budapesti InnoElectro kiállításon március 29 és 31 között a MoM Sport csarnokban, hogy részletesebben bemutathassák a többkomponensű technológiát és az abban rejlő lehetőségeket. További információért és a többkomponensű technológiáról szóló technikai webinárium megtekintéséért látogasson el az alábbi weboldalra!

Hirdetés

További cikkek a témában