Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Átlátható és mérhető: megjelent a Vitesco Technologies első fenntarthatósági riportja

Egyértelmű elkötelezettség a párizsi klímacélok mellett: a vállalat az ENSZ Globális Megállapodás aláírója.

A Vitesco Technologies, a legmodernebb erőátviteli technológiák vezető nemzetközi fejlesztője bemutatta első fenntarthatósági jelentését. A vállalat több mint 150 oldalon keresztül ismerteti céljait és a fenntarthatóság terén elért, átlátható és mérhető eredményeit. A dokumentum a Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés (GRI) és más, fenntarthatósági jelentési irányelvek szerint készült.

„Vállalati stratégiánk egyik kulcsfontosságú témája a fenntarthatóság”

– hangsúlyozza Ingo Holstein, a Vitesco Technologies humánerőforrás-vezetője.

„A tény, hogy egy új, fiatal vállalatot tudtunk létrehozni, lehetőséget adott arra, hogy az alapoktól kezdjük a fenntarthatóságról való gondolkodást, és ezt minden üzleti folyamatunkba beillesszük és megvalósítsuk. Ezáltal sokkal többet adunk a tiszta mobilitásnál. Az ENSZ fenntarthatósági céljait is kezdettől fogva támogatjuk.”

Az ENSZ Globális Megállapodás aláírójaként a vállalat átláthatóan bemutatja, hogy fenntarthatósági menetrendje hogyan támogatja a környezetvédelem, a munkaügyi normák, az emberi jogok és a korrupció elleni küzdelem alapelveit, és milyen konkrét fejlesztési célokat vesz figyelembe.

Az első prioritás a tiszta mobilitás, amely már most is szerves részét képezi a vállalati stratégiának a klímasemleges hajtástechnológiákra való szisztematikus összpontosítással. A cég értékesítésének 10,6 százalékát jelenleg is elektromos és villamosított üzleti megoldásokkal termeli. A vállalat ezt az arányt az elkövetkező években jelentősen növelni szeretné.

A Vitesco Technologies fenntarthatósági menetrendjének másik kiemelt területe az éghajlatvédelem. Az első fenntarthatósági jelentés már bizonyítékkal szolgál e tekintetben: a Vitesco Technologies saját működése 2021-ben már 90,6 százalékban karbonsemleges volt. A vállalat termelési, kutatási és fejlesztési helyszíneihez szükséges külső energia 100 százalékban megújuló forrásokból származott.

A vállalat 2030-ra teljes karbonsemlegességet szeretne elérni minden tevékenységi területén. Ezenkívül a Vitesco Technologies azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy legkésőbb 2040-ig eléri, hogy teljes értéklánca karbonsemleges legyen. Ez magában foglalja a vállalat saját folyamatain kívüli üzleti tevékenységeit is – például a nyersanyagok kitermelését vagy a termékek felhasználását. Karbonlábnyoma kiszámításához a vállalat a beszállítóktól származó kibocsátási adatokat, valamint matematikai számítási modelleket használ.

Az erőforrás-hatékonyság és a körforgás a fenntarthatóság további területei, amelyeken a Vitesco Technologies előremozdíthatja a fejlődést. A vállalat 2021-ben már 92,6 százalékos hulladék-újrahasznosítási kvótát ért el. Ez az arány 2030-ra várhatóan 95 százalék lesz.

A Vitesco Technologies a tisztességes munkakörülmények és a vállalaton belüli sokszínűség tekintetében is jó kiindulási helyzetet teremtett. Ezen a területen az egyik legfontosabb teljesítménymutató a munkavállalói nettó promóter pontszám, amely a munkatársak elégedettségét és a vállalat mint munkáltató vonzerejét tükrözi. A 19-es átlagpontszámmal a Vitesco Technologies már most nagyon közel áll ahhoz a stratégiai célhoz, hogy 2030-ra 20 fölötti értéket érjen el.

Egy erre a célra létrehozott interdiszciplináris munkacsoport is részt vesz az emberi jogi gondosságnak az értéklánc mentén történő rögzítésében és a meglévő irányítási rendszerekbe való integrálásában. Ennek fontos alapjait már lerakták, többek között a vállalat saját emberi jogi irányelveinek, valamint az alkalmazottakra és üzleti partnerekre vonatkozó magatartási kódexeinek közzétételével. A Vitesco Technologies 2021 júniusa óta tagja a Felelős Vállalkozások Szövetségének is, amely többek között az emberi jogok ellenőrzése mellett kötelezte el magát. Ezek és a további intézkedések, valamint a kezdeti eredmények a felelős beszerzés és partnerkapcsolatok fejezetben, valamint a fenntarthatósági jelentés számos más részében is fellelhetőek.

„Fenntarthatósági menetrendünket lépésről lépésre dolgoztuk ki azzal a világos felismeréssel, hogy ép ökoszisztémák nélkül nincs ép gazdaság”

– emeli ki Anja Rivera de la Cruz, a Vitesco Technologies fenntarthatósági vezetője.

„Természetesen egy vállalat egyedül nem tudja megmenteni a világot. De minden vállalat hozzájárulhat és hozzá is kell járulnia az éghajlatvédelemhez és ökoszisztémáink megőrzéséhez. Ez a mi meggyőződésünk, amelyet következetesen képviselünk.”

Hirdetés

További cikkek a témában