Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Úton a harmadik generációs kutatóegyetemi modell megvalósítása felé

Közép-kelet-európai egyetemek innovációs képességeinek bővítése az ELTE vezetésével

2022. április 27-én az ELTE Lágymányosi Campusán található EIT Digital Budapest Co-Location Centre-ben találkozott egymással öt európai egyetem felsővezetése az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által a felsőoktatási intézmények innovációs potenciáljának növelése érdekében indított kezdeményezés egyik első projektjének keretében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem, a skóciai Heriot-Watt Egyetem, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem és a plovdivi Paisii Hilendarski Egyetem rektorai, rektorhelyettesei és képviselői az InnoChange projekt egyik kiemelt eseményén, a hibrid formában megrendezett Rektori Konferencián végre személyesen is megvitathatták a partnerek vállalkozói és innovációs képességei növelésének, a harmadik generációs kutatóegyetemi modell irányába tett lépéseiknek, valamint az Európai Felsőoktatási Térségbe való mélyebb integrációjuk folyamatát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara vezette InnoChange konzorcium 2021 júliusában megkezdett közös munkájának célja a felsőoktatási intézmények fejlesztése a harmadik generációs kutatóegyetemi modell irányába, innovációs képességeik növelése révén. Ezt többek között a közép-európai egyetemek körüli innovációs ökoszisztémák megerősítésével, továbbá az egyetemek hallgatói és munkatársai vállalkozói készségeinek fejlesztésével kívánják elérni. Az idei tanévben már másodszorra szervezik meg az öt egyetem nemzetközi hallgatói közösségét összefogó online kurzust, amely a kreativitást és a társadalmi felelősségvállalást helyezi a középpontba. A mélységi innováció jegyében a felsőoktatási intézmények innováció-menedzsment gyakorlatát célzó strukturális változásokat indítottak el: az egyetemi kutatócsoportokat a kezdetektől innovációs tanácsadó segíti az eredmények üzleti hasznosítása érdekében.

Dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében üdvözölte a partnereknek az egyetemek innovációs készségeinek fejlesztéséért tett erőfeszítéseit, kiemelve annak jelentőségét, hogy az ELTE felvállalta korábbi, európai együttműködésben szerzett tapasztalatainak regionális megosztását. Kitért rá, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a magyar egyetemek a világ felsőoktatási rangsoraiban jelentősen előreléptek, a világ 28 ezer felsőoktatási intézménye közül mára már 11 magyar egyetem – köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem – tartozik a legjobb 5 százalékhoz. A kormány célja, hogy ez a felsőoktatás motorját jelentő intézményi kör tovább bővüljön, tovább erősödjön. Az oktatóknak, kutatóknak, tanároknak biztosított 30 százalékos bérfejlesztés mellett elindult a felsőoktatás valaha látott, legnagyobb 2700 milliárd forintos fejlesztési programját. Ez egyedülálló a magyar oktatás történetében – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Martin Kern, az EIT igazgatója beszédében kiemelte, hogy az EIT új Felsőoktatási Kezdeményezésének célja az egyetemek innovációs képességfejlesztésének támogatása, hogy azok még hatékonyabban járulhassanak hozzá a globális kihívásaink leküzdését szolgáló megoldások kereséséhez. Az EIT, Európa legnagyobb innovációs ökoszisztémájaként, 8 Innovációs és Tudásközösségének az elmúlt 12 év során szerzett tapasztalataira támaszkodva segíti a Kezdeményezés projektjeit vállalkozói szemléletű oktatási programok kidolgozásában, valamint – pán-európai együttműködések révén – hatékonyságuk növelésében.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora az oktatás-kutatás-innováció tudásháromszögben történő akadémiai-ipari együttműködések iránti megnövekedett igényt hangsúlyozta, amelynek véleménye szerint az ELTE-n már hagyománya van. Majd hozzátette, azt tartja a legnagyobb eredménynek, hogy az egyetemnek az EIT támogatásával kialakított innovációs stratégiája olyan fejlődési pályára állította az Informatikai Kart, ami mára már európai szinten is elismert mintának számít.

Dr. Horváth Zoltán, az InnoChange program szakmai vezetője, az ELTE Informatikai Karának dékánja elmondta, a mélységi innováció víziója számára a kar jövőjének kulcsa, amelynek megvalósítása érdekében a projekt főként az ELTE Informatikai Karának irányításában 1998 óta működő CEEPUS hálózatra, továbbá az EIT Digital keretében szerzett évtizedes tapasztalatokra, valamint a Heriot-Watt Egyetem innováció-menedzsment modelljére támaszkodik a partneregyetemek innovációs szolgáltatásrendszerének fejlesztése céljából.

Hirdetés

További cikkek a témában