Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Automatizáció az élelmiszeriparban- Intelligens és rugalmas megoldások a teljes gyártási láncon

Az élelmiszeripar üzenete mindenki számára egyértelmű: itt az ideje a további automatizálásnak!

A robotalapú megoldások már régóta bizonyítottak a raklapozás, palettázás és csomagolás terén. Az elmúlt években azonban a teljes folyamatláncban megnőtt a kereslet a robotalapú megoldások iránt, a nyersanyagszállítástól kezdve a termékfeldolgozásig és az intralogisztikáig. A KUKA örömmel válaszol erre a kihívásra.

A világjárvány kezdete óta az élelmiszeripar folyamatosan küzd a különféle biztonsági eljárások bevezetésével és a készletek feltöltésével. A dolgozók más ágazatokba vándorolnak, vagy a toborzás ütközik nehézségekbe. A szakképzett munkaerő hiánya az élelmiszeriparban is érezhető. A KUKA megoldást kínál az elsődleges és másodlagos élelmiszer-feldolgozásban jelentkező hiányokra és a szigorodó higiéniai követelményekre. Az automatizálás szisztematikus, holisztikus megközelítését követi, amely egyúttal a megfelelő szoftveres megoldást is biztosítja.

KUKA Higiénikus portfólió

Automatizálási receptek garantált sikerrel

Az élelmiszeripar folyamatos mozgásban és változásban van. Az ízletes, kiváló minőségű termékek iránti kereslet egyre nő. Ezzel egyidejűleg a munkavédelmi és higiéniai követelmények is folyamatosan szigorodnak. Itt az ideje, hogy az igazán húsba vágó kérdésekkel foglalkozzunk.

A KUKA több mint 1000 olyan élelmiszeripari ügyfélnek kínál megoldásokat, ahol pontosan tisztában van az elvárásokkal és a célokkal. A szoftver, a robotok és a szerviz tökéletes együttműködésével létrejövő integrált automatizálás számos vállalat célja, a KUKA pedig segít nekik ennek elérésében.

Az élelmiszeripari vállalatokkal folytatott párbeszéd során a KUKA olyan robotokat és szoftvereket fejlesztett ki, amelyek segítségével az ügyfelek a következő kihívásokat tudják teljesíteni:

  1. FOKOZOTT TERMELÉKENYSÉG

A robotalapú komissiózási, csomagolási és raklapozási megoldások éjjel-nappal biztosíthatják az utánpótlást. Az éjszakai és hétvégi műszakok nem jelentenek kockázatot a termelésre, ahogyan a zárlat sem.

  1. ERGONÓMIA

A fizikailag megterhelő feladatok átruházhatók a robotizált gépekre. Ez védi a munkavállalók egészségét.

  1. HIGIÉNIA

A higiénikus gépek, vagyis a higiénikus tervezési elvek szerint készülő robotok, valamint a higiénikus olajokat (HO) használó robotok, amelyek élelmiszer-kompatibilis NSF H1 kenőanyagokkal működnek, illetve jól tisztíthatók, még a nyersanyagok feldolgozására is alkalmasak. Az ilyen gépek megkönnyítik a munkafolyamatok higiénikus végrehajtását.

  1. MONOTÓNIATŰRÉS

A robotok megbízhatóan elvégzik azokat a monoton munkafolyamatokat, amelyek az embereknél a koncentráció hiányához ezáltal hibákhoz vezetnek.

  1. MUNKAERŐ-HIÁNY

Egyre több munkavállaló áramlik át az olyan iparágakba, ahol kisebb a betegség- és sérülésveszély. Németországban csak 2020-ban 4700 munkavállalót veszítettek el ily módon az ágazatban. Ezt a hiányt robotok töltik be.

  1. ÉLELMISZER-BIZTONSÁG

… az élelmiszerek biztonságos elkészítésére, kezelésére és tárolására irányuló valamennyi ellenőrzési folyamat gyűjtőfogalma. Az automatizálás segít ennek elérésében, és biztosítja az egyenletes minőséget.

  1. MEGBÍZHATÓSÁG

Ha a gépek meghibásodnak, az gyakran a legkényelmetlenebb időpontban történik: a háromműszakos üzem esetén ez általában éjjel vagy hétvégén szokott bekövetkezni. A KUKA robotok esetében az év minden napján non-stop szerviz áll rendelkezésre, amely biztosítja, hogy minden a lehető leggyorsabban újra működőképes legyen.

Teljes körű megoldás az élelmiszeripar számára

A Nemzetközi Robotikai Szövetség szerint jelenleg 81 000 robot tevékenykedik az élelmiszeriparban. A tendencia szakadatlan növekedést mutat. Az automatizálási lehetőségek már a nyers vagy csomagolt áruk vállalathoz való megérkezésétől kezdve rendelkezésre állnak. A KUKA automatizált irányított járművekkel képes a raklapokat a teherautóról a további feldolgozásra szállítani.

KUKA Quantec Arctic

Mely területeken tudják bevetni az élelmiszeripari vállalatok a robotokat?

Szállítás és depalettázás: kezdetektől jó kezekben

A depalettázás során a KUKA raklaprakodó robotok nagy sebességükkel és kis súlyukkal a 40 és 700 kilogramm közötti hasznos teherbírási kategóriákban jeleskednek. A KR 1000 titan akár 1300 kilogrammos extrém terheket is képes mozgatni.

Kezelés és feldolgozás: patyolattisztaság mindenütt

Higiénia a tervezésben: az élelmiszer-feldolgozásban különösen szigorú előírások érvényesek. A folyamatnak ez a lépése higiénikus gépeket kíván: a KR AGILUS és KR DELTA higiénikus gép (HM) változatainak korrózióálló felületeit és rozsdamentes acél alkatrészeit még a fertőtlenítőszerek és a kémiai tisztítószerek sem tudják károsítani. A KUKA higiénikus olaj (HO) robotportfóliója szintén kompromisszumok nélküli – mind a teherbírás (6 és 240 kilogramm közötti változatban érhető el), mind a biztonság tekintetében. Minden robottengely – beleértve az energiaellátó rendszereket is  – tanúsított NSF H1 kenőanyagokkal van ellátva az esetleges szennyeződések elkerülése érdekében.

Pick & Pack: erős fogás

A KR AGILUS-tól és a KR DELTA-tól a KR IONTEC-ig és a KR SCARA-ig, 3 és 70 kilogramm közötti hasznos teherbírással, a HO-tól a HM-ig: aki a pick-and-place és csomagolási alkalmazások automatizálására keres megoldást, minden igénye, illetve minden beépítési pozícióra talál robotokat.

Palettázás és elosztás: gyors és megbízható kiszállítás

Csomagolt finomságok. A vásárlók, például pékek, hentesek, kiskereskedelmi cégek és éttermek már nagyon várják őket. A KUKA robotok gondoskodnak arról, hogy minden biztonságban megérkezzen. Ugyanazok a robotok, amelyeket a depalettázáshoz használnak, alkalmasak a raklapozásra is, például a KR QUANTEC PA család robotjai. Ezek közé tartoznak a kifejezetten hűtőházakhoz tervezett robotok- KR QUANTEC PA Arctic – valamint az NSF H1 kenőanyaggal ellátott robotok: KR QUANTEC PA HO. A mobil platformok ideális anyagmozgatási lehetőséget biztosítanak dinamikus környezetben, és innovatív, az árutól a teherautóig terjedő megoldásokat tesznek lehetővé.

KUKA portfólió gyűjtemény az élelmiszeriparra tervezve

Ízelítő a jövőből

Az üzembe helyezett robotok száma 2024-re várhatóan eléri az 500 000-et. Ez a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) előrejelzése, amely a World Robotics Report 2021 című jelentésben szerepel. A növekedés nagy része a fogyasztási cikkek iparának köszönhető.

Tudjon meg többet élelmiszeripari megoldásainkról weboldalunkon!

www.kuka.com

Hirdetés

További cikkek a témában