Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Ipar 4.0: lehetőség a fenntarthatósági gondolat megvalósítására

A MEWA technológiai fejlesztései a környezet ügyét is szolgálják.

Az Ipar 4.0 néven ismert legújabb technológiai fejlesztési trendek arra is kiváló lehetőséget kínálnak, hogy a vállalatok környezetvédelmi törekvéseit előmozdítsák. Az elsősorban ipari törlőkendőrendszeréről ismert német MEWA műszaki és gazdasági megoldásai kialakításakor is arra törekszik, hogy megfeleljen a fenntarthatósági irányelveknek. 

A műszaki haladás feltartóztathatatlan, néhány szektorban szinte naponta szembesülünk újdonságokkal. A legújabb kori, negyedik ipari forradalmat olyan technológiák alkalmazása jellemzi, mint a mesterséges intelligencia, a nanotechnológia, a robotika, az additive manufacturing, a „dolgok internete”(IoT) vagy az önvezető járművek – és ezzel még nem soroltunk fel minden olyan jövőbe mutató fogalmat, amely hamarosan döntő mértékben változtatja majd meg számos gazdasági ág szerkezetét. Fontos azonban az is, hogy ezek a radikális változások egyúttal megfeleljenek az ENSZ által elfogadott Agenda 2030 környezetvédelmi intézkedéscsomag fenntartható fejlődést szolgáló céljainak.

A fenntarthatóság témája számos vállalkozás számára újdonságot jelent. Nem így a MEWA csoportnak, amely 1908 óta tevékenykedik a textilszolgáltatási ágazatban, és amelynek szolgáltatásai a többszöri felhasználhatóságon alapulnak. A „MEWA textilsharing”, az ipari textíliák megosztáson alapuló többszöri használata, az alapítók múlt század eleji ötlete 1908-ban forradalmian újnak számított – ma tökéletesen megfelel a jelenkori elvárásoknak.

A cég üzleti alapötlete már önmagában szolgálja a fenntarthatóságot. Ha eldobható törlőkendők helyett többször felhasználható törlőkendőket alkalmazunk, csökkentjük a keletkező hulladék mennyiségét. A fenntarthatóság és a természeti erőforrásokkal történő takarékoskodás a MEWA teljes szolgáltatási rendszerét jellemzi, annak minden alkotórészével együtt.

Mosási eljárások. A MEWA a mosás és öblítés során felhasznált vizet megszűri, és több lépcsőben alkalmassá teszi az újra felhasználásra. Ez a „kaszkádtechnológiának” nevezett eljárás mintegy ötven százalékkal csökkenti az elfogyasztott víz mennyiségét. Ezen kívül egy saját fejlesztésű szennyvízkezelési rendszerrel azt is elérik, hogy a csatornába engedett szennyvíz 99,8 százalékos tisztaságú legyen. A mosóberendezésekben a mosott textília volumenéhez igazított mennyiségű, biológiailag lebomló mosószereket használnak. Ezek a módszerek a szokásos eljárásokhoz képest 85 százalékkal csökkentik a környezeti terhelést. Mindez azt jelenti, hogy a víz tisztaságának megóvása érdekében a MEWA jóval többet tesz, mint amit a jogszabályok és az ipari szabványok előírnak.

A berendezések hatékonysága. A MEWA üzemei különösen innovatív technológiákat alkalmaznak. Az ipari törlőkendőkből kinyert szennyeződésekből hőt nyernek ki, ami a mosó- és szárítógépek energiaszükségletének nyolcvan százalékát fedezi. Ezzel évente sok millió liter fűtőolajat lehet megtakarítani. Emellett kifejlesztettek egy speciális, több lépcsős szárítóberendezést, amely a szokásos szárítóknál lényegesen hatékonyabban működik.

Gyártási folyamatok Ezen a téren is a fenntarthatóság számít vezérelvnek. Az ipari törlőkendők előállításakor például összegyűjtik a bolyhokat, amelyeket gépjárműgyártás során szigetelőanyagként építenek be az autókba.

Szállítás és logisztika A környezetterhelés maximális csökkentése érdekében a MEWA a legújabb és legkevésbé szennyező járműveket használja, és a szállítási útvonalakat az üzemanyag-fogyasztás és a kibocsátás optimalizálását szem előtt tartva tervezi meg. Svájcban tavaly az ágazat első vállalataként üzembe állítottak egy hidrogénmeghajtású teherautót, Berlinben és nemsokára már Hamburgban is villanymeghajtású járművekkel – köztük elektromos teherszállító kerékpárokkal – viszik ki a termékeket az ügyfeleknek.

Csomagolás Az újrahasznosítási elvet a csomagolásban is alkalmazzák. A szállítás és tárolás során mosható textilzsákok biztosítják a munkaruházat védelmét és higiéniáját. Az ipari törlőkendőket SaCon biztonsági tárolóedényekbe gyűjtik, amelyek újrahasznosíthatók, és egyúttal megfelelnek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó nemzetközi ADR előírásoknak.

Környezettudatosságának köszönhetően a MEWA-t számos nemzetközi díjjal tüntették ki. Nemrégiben Olaszországban a Confindustria iparszövetség újrahasznosítási elismerését, illetve a német Deutschland Test fogyasztóvédelmi magazin díját vehette át a vállalat.

A „kaszkádtechnológia” ötven százalékkal csökkenti a vízfelhasználást.

Hirdetés

További cikkek a témában