Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Megnyílt Európa legnagyobb akku-újrahasznosítója

A Northvolt közös vállalkozásaként megszületett Hydrovolt megnyitotta Európa legnagyobb villanyautó-akkumulátorok újrahasznosítására tervezett üzemét a dél-norvégiai Fredrikstad városában.

Ez nem csupán a fenntartható akkugyártásban, de az előírásoknak megfelelésben is fontos lépést jelent.

Az új üzem évente 12 ezer tonna, vagyis mintegy 25 ezer darab akkumulátor feldolgozására képes. Ez azt jelenti, hogy elégséges kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy feldolgozza a norvégiai elektromos autókból egy év alatt kikerülő energiatárolók mindegyikét.

A Hydrovolt az akkuk anyagtartalmának 95 százalékát képes újrahasznosítani, beleértve a műanyagokat, a rezet, az alumíniumot, illetve a nikkel, mangán, kobalt és lítium elegye alkotta fekete port. A magas újrahasznosítási arány eléréséhez több új megoldást is alkalmaznak – ezek egyike a porgyűjtés, amivel az az anyagmennyiség is visszanyerhető, ami rendszerint elveszik a mechanikus újrahasznosítás során.

Felkészülés a jövő követelményeire

Az új üzem nem csupán ahhoz járul hozzá, hogy a jövőben elég alapanyag álljon rendelkezésre az akkumulátorok készítéséhez, de ahhoz is, hogy az európai akkugyártás megfelelhessen azon később érkező európai szabályozásoknak, melyek előírják az újrahasznosítottanyag-tartalom minimális szintjét.

A Hydrovolt a svéd Northvolt akkumulátorgyártó és a fémek újrahasznosításával foglalkozó Hydro vegyesvállalataként jött létre. A vállalat távlati céljai között szerepel, hogy 2025-re évi 70 ezer tonna, míg 2030-ra évi 300 ezer tonna akkumulátort legyen képes újrahasznosítani Európában.

Forrás: Autopro.hu

Hirdetés

További cikkek a témában