Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Arany minősítést nyert a Rosenberg Hungária

Arany minősítést nyert el a Rosenberg Hungária Kft. az Ipar 4.0 területén

Újabb mérföldkő a cég életében a mesterséges intelligencia használata

A tokodaltárói székhelyű Rosenberg Hungária Lég-és Klímatechnika Kft. nemrég elnyerte az IFKA arany minősítését az Ipar 4.0 fejlesztési tervével. A korábbi ezüst minősítés után arannyal díjazták a cég fejlesztéseit. Ennek apropóján Nébel Józseffel, a cég informatikai vezetőjével beszélgettünk.

Nébel József, informatikai vezető, Rosenberg Hungária Kft

Gratulálunk az arany minősítéshez! Elmondaná, hogy mit is jelent ez az elismerés a gyakorlatban?

–   A piaci változások egyre inkább megkívánják a gyártási automatizálási megoldások bevezetését. A Rosenberg Hungária Kft. egy légtechnikai gyártócég, ahol több éve az Ipar 4.0 rendszerében gondolkodunk. Ez a papírmentes gyártást, gyártási automatizálást, mutatószámok mérését, kiértékelését és az azok által hozott döntéseket és visszacsatolásait takarja. Több éve álltunk neki egy teljesen saját fejlesztésű gyártási végrehajtási program (MES) házon belüli fejlesztésének. Ennek a folyamatnak újabb mérföldköve, hogy elnyertük az IFKA ipar 4.0 szerinti arany minősítését. Cégünk modern lemezmegmunkáló gépparkkal rendelkezik, évente kb. 2 000 tonna lemezt dolgozunk fel automata és félautomata gépek segítségével. Ennek a termelési munkának és folyamatoknak informatikai háttérrel történő ellátását, a folyamatok digitalizációját végeztük el saját IT csapatunkkal. A megoldásunk lényege, hogy a vállalatirányítási- és a gyártásirányítási rendszerünkkel összekötöttük a megmunkáló gépeket és munkaállomásainkat. Így a szükséges programok, adatok és rajzok számítógépes rendszeren keresztül online jutnak el feldolgozásra a gyártógépekhez. Ezzel egyidejűleg a cég vezetése valós idejű kiértékelést és áttekintést kap a gyártásról.

Milyen problémák és gondok megoldása miatt választották ezeket a megoldásokat?

–   A MES rendszerünk alapvető feladata az átfutási idő drasztikus csökkentése a gyártásban. Mindezt LEAN módszerek bevezetésével és azok digitális transzformációjával értük el a gyártás területén. Fontos feladatunk a gyártástervezés és a gyártás közti szinkronizáció digitális megteremtése volt. A teljes gyártási állapotot online tudjuk a rendszer által lekérdezni, nyomon követni. A célunk az volt, hogy a gyártásban felmerülő problémákat gyorsan és digitalizált módon tudjuk kezelni, a redundáns információt megszüntetni.

rosenberg

Milyen megoldásokat alkalmaztak a fejlesztés alatt?

–   Először a papírmentes gyártási folyamatokhoz a saját fejlesztésű MES rendszerünket a vállalatirányítási rendszerünkbe integráltuk, így az online adatkapcsolatban van vele, felhasználja az ERP rendszerben keletkezett információkat a működéséhez. Mesterséges intelligenciát használunk a gyártási folyamatoknál, így a MES rendszerünk figyeli a gyártás folyamán elvégzett műveleteket és ezen műveletek alapján a MI utasításokat ad további más munkahelyeknek az elvégzendő feladatokra. Ez által kiküszöbölhető emberi gyártási folyamatfelügyelet, hiszen ezt a MES rendszer végzi. A gyártásközi alkatrészeket egyedi vonalkóddal azonosítjuk, minden termék egyedi azonosítóval van ellátva, így gyártás folyamán minden információ lekérdezhető a termékről. Android alapú mobileszközöket vezettünk be a gyártás, a belső logisztika és anyaggazdálkodás területeire. Egy mobiltelefonos applikációt fejlesztettünk, amely lehetővé tette a művezetők és fizikai dolgozók bevonását a digitalizált gyártásba.

Miért döntöttek a saját fejlesztésű szoftver mellett?

–   Cégünk egy egyedi termékeket előállító légtechnikai gépgyár. A saját fejlesztés jelentősége, hogy rugalmas. Teljeskörű megoldást nyújt, növeli a változó gyártási folyamatokhoz való alkalmazkodó képességünket.

Milyen eredményeket értek el a fejlesztéssel?

–   A rendszer bevezetése óta a termelési meetingek online történnek. A termelési paramétereket nyomon tudjuk követni, minden információ egy helyen, digitális formában elérhető. A fejlesztéssel a belső anyagmozgatási logisztikát optimalizáltuk, mindig a csak a szükséges anyagot mozgatjuk a megmunkáló munkahelyek között. A gyártott termékeket és alkatrészeket digitálisan, valós időben tudjuk nyomon követni. Mutatószámokat (KPI és OEE) határoztunk meg, amelyek online kiértékelése segítségével valós időben tud dönteni a cégvezetés, miközben visszacsatolást is kap a folyamatokról. A szállítási hűségünk jelentősen emelkedett, miközben az árbevételt is növelni tudtuk az előző évhez képest.

Milyen terveik vannak a rendszer jövőben történő használatával, fejlesztésével?

–   Célunk, hogy a teljes anyagmozgatásunkat szinkronizáljuk a MES rendszerrel. Újabb gyártógépeknél szeretnénk mesterséges intelligenciával támogatott ipar 4.0 megoldásokat alkalmazni, illetve a folyamatosan ismétlődő folyamatok automatizálása is folyamatban van. A KPI mutatók alapján látható beavatkozási pontok folyamatos feltérképezése az egyik következő feladatunk. Röviden összefoglalva, a jelenlegi erős alapokra a teljes gyártást felfűző digitális rendszert szeretnénk létrehozni.


A lég- és Kílmatechnika Rosenberg világa

Korszerű légtechnikai berendezések gyártása Tokodaltárón

A Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft. a németországi székhelyű Rosenberg-csoport tagja. A lég- és klímatechnikai cég ipari szellőzőgépeket és azok beépülő elemeit készíti, kisebb sorozatban ventilátorokat gyárt. A hazai piac mellett a környező országokba és Németországba exportálnak.

A cég egyedi gépgyártó vállalat, csak kevés azonos kialakítású gépet gyárt. Nemrég készítették el Magyarországon, a tokodaltárói gyártóüzemükben a százezredik egyedi légkezelőgép modult.

Ezt a nagy gyártási tapasztalatot integrálták a IT rendszerükbe. A korszerű gyártásunkban az Ipar 4.0 szerinti, mesterséges intelligenciával támogatott papírmentes gyártást alakítottak ki nemrég, amely elnyerte az IFKA arany minősítését.

Rosenberg termékekkel számos ipari vállalatnál (így autógyáraknál és gyógyszergyáraknál is), kereskedelmi épületben (bevásárlóközpontok, irodaházak, szállodák) és középületekben találkozhatunk, ahol komfortos, tiszta, kezelt levegőt kell biztosítani.

www.rosenberg.hu

Hirdetés

További cikkek a témában