Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Hungarocell Zöld Program: a fenntartható hulladékkezelés titka

A jövő zöld, vagy semmilyen. Napjainkban már az építőiparnak is fel kell vennie a harcot, hiszen csak az Európai Unió területén, éves szinten több mint 200 millió tonna hulladék keletkezik az ágazatban. Ennek kezelése, eltakarítása pedig komoly többletköltséget is jelent. A probléma csökkentésére kínál megoldást a Masterplast Hungarocell Zöld Programja, melynek során a szigeteléskor felhasznált polisztirol lapokból thermobetont gyártanak.

A fenntartható hulladékkezelés

Az építési és bontási tevékenység szabályozása kimondja, hogy a keletkezett hulladék eltávolítása az építtető felelőssége. Az Európai Bizottság 2015-ös cselekvési terve alapján pedig a cél az, hogy a felhasznált anyagokból minden vállalat a lehető legtöbbet hozza ki. A Masterplast ennek a missziónak a megvalósítására törekszik új programjával. Magyarországon elsőként kívánja bevezetni, hogy saját termékét visszagyűjtse, újra feldolgozza, támogatva ezzel a körforgásos gazdálkodás modelljét.

fenntarthatóság

A Hungarocell Zöld Program

Magyarországon hungarocellből évi 100 ezer m3-t meghaladó hulladék keletkezik. Égető szükség van ezért egy olyan körkörös gazdasági modell megvalósítására, ami előtérbe helyezi a fenntarthatóság kérdését. Hungarocell gyártóként és forgalmazóként a vállalat célja, hogy a szigetelőanyag vágása következtében keletkezett hulladékot újrahasznosítsa. A folyamat a következő:

  1. a hőszigetelés során keletkezett maradékot az erre kijelölt zsákba összegyűjti a kivitelező,
  2. leadja az öko-pontok egyikén, ahonnan
  3. a Masterplast elszállítja, majd
  4. ezek felhasználásával elkészíti a thermobetont.

Fontos, hogy a polisztirol gyűjtőzsákokba kizárólag hungarocell, és XPS anyag kerülhet. A művelet végén tehát a felesleges hulladék helyett egy új, más célra felhasználható anyag jön létre.

Thermobeton előállítása

A polisztirol hungarocell EPS és XPS nem beépített anyagából egy különleges eljárás során egy újabb anyagot, a kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező thermobetont, más néven könnyűbetont állítanak elő. Ez egy cementtel és speciális habképzővel előkeverve vásárolható hőszigetelő anyag, mely hőszigetelő könnyűbeton készítéséhez használható. A thermobeton adalékanyaghoz csupán víz és cement szükséges, hogy bedolgozható könnyűbetont kapjunk.

A vágott hungarocell maradékok újbóli felhasználása segíti a környezeti terhelés csökkentését, hiszen a vegyes hulladékok mennyiségét számottevően csökkenti, valamint a polisztirol hőszigetelési képességét viszi tovább az újonnan előállított anyagban. Az újrahasznosítás során előállított thermobeton pedig hozzájárul az épületek energiahatékonyságához.

HUNGAROCELL zöld program zsák

Maradék polisztirol anyagok leadása

A fel nem használt polisztirol termékeket a Masterplast által előállított 600 literes zsákokban lehet leadni, az ún. Öko-Pontokon. Ezek a zsákok is már újrahasznosított anyagból készültek és csupán 900 forintos egységáron vásárolhatók meg. A programban résztvevő kereskedő partnerek a körforgásos rendszer fontos állomását képezik.

A cél, hogy minél több vágott polisztirolt feldolgozzanak, amiből így nem környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék válik, ami csökkenti az épületek energiaigényét. Az összképet tekintve tehát ez egy mindenki számára kedvező, gazdaságos, és nem utolsósorban környezetünk számára is előnyös megoldást jelent.

A Masterplast Hungarocell Zöld Programja a „Legjobb innováció a körkörös gazdaságért” kategóriában elnyerte a CRS Hungary, A Magyar Üzleti Felelősség Díját 2021-ben.

Hirdetés

További cikkek a témában