Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Autóipari gigaberuházás Nyíregyházán

Mintegy 290 milliárd forint értékben az idei év eddigi legnagyobb beruházását hajtja végre a jövőben a W-SCOPE nevű dél-koreai vállalat Nyíregyházán.

A cég elektromosautó-iparhoz köthető beruházása 1200 új munkahelyet fog teremteni a szabolcsi megyeszékhelyen és a megépülő gyárban évente 1,2 milliárd négyzetméternyi szeparátorfilmet fognak előállítani. A tervek szerint a termelés ténylegesen 2024-ben indulhat el. Dr. Kovács Ferenc polgármester Facebook bejegyzésében történelmi pillanatnak nevezte a külügyminisztériumi bejelentést.

Az idei év legnagyobb beruházását hajtja végre egy dél-koreai vállalat Nyíregyházán, ahol elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfóliát fognak gyártani – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a W-SCOPE nevű cég hazánkban, Nyíregyházán nyitja meg első európai üzemét, és a fejlesztés 1200 új munkahelyet fog teremteni. A megépülő gyárban évente 1,2 milliárd négyzetméternyi szeparátorfilmet fognak előállítani, ami az elektromosautó-iparhoz köthető. A mostani beruházás azért is jelentős, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, a szektor termelési értéke 2021-ben 9400 milliárd forint volt.

-Az autóipar egy forradalmi megújulás időszakát éli. A hagyományos meghajtások helyét átveszi az elektromobilitás és az elektromos autóké lesz a jövő. Ezért, ha ezt gazdaságpolitikai nyelvezetre és gazdaságpolitikai célkitűzésekre fordítom le, akkor azt tudom mondani, hogy aki az elektromosautó-ipari beruházásokat megnyeri, a jövőt nyeri meg és a jövőbeli gazdasági növekedés alapjait tudja letenni.

A dél-koreai vállalatok mára a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban. A Nyíregyházára települő W-SCOPE célja, hogy világvezető vállalattá váljon az elektromos autók piacán, ehhez pedig minden feltétel adott a szabolcsi megyeszékhelyen is.

-A térség vezetői és képviselői sokat segítettek annak érdekében, hogy Nyíregyháza mellett hozzuk meg a döntést. Mi pedig a technológiai fejlesztés, a gyártáskapacitás tekintetében is mindent megteszünk, hogy biztonságossá tegyük működésünket. Szeretnénk világvezető vállalattá válni az elektromos autók piacán- hangsúlyozta a budapesti sajtótájékoztatón Ko Kyungwan, a W-SCOPE ügyvezetője.

FOLYAMATOS FEJLESZTÉSSOROZAT EREDMÉNYE

Dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, folyamatos fejlesztéssorozat eredménye, hogy a koreai vállalat Nyíregyházát választotta és történelmi jelentőségűnek nevezte a bejelentést. Ennek egyik eleme, hogy 2019 végén gazdaságfejlesztési programot indítottak, majd a kormány támogatásának köszönhetően 427 hektár területet vásároltak a Déli Ipari Parkhoz. Ebből 2 éven belül el is adtak az említett beruházáshoz 82 hektárt.

-Örömmel mondhatom, hogy a befektetési terület készen áll a beruházáshoz, az infrastruktúrához szükséges előkészítő munkák folynak, a vállalt kötelezettségeinknek megfelelően teljesülni fognak és természetesen az önkormányzat azt is vállalja, hogy a befektető otthon érezze magát Nyíregyházán a beszállítói körrel, a munkaerő biztosításával, a tömegközlekedéssel, tehát minden területet beleértve.

Ezzel a gigaberuházással újabb fejezete nyílik városunkban annak a munkának, amely jelentős munkahelyteremtő beruházásokat hoz Nyíregyházára – erről már dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszélt.

-Óriási lehetőség ez Nyíregyházának. Nem véletlen, hogy a vállalat Nyíregyházát és a térséget választotta, hiszen pontosan felmérték, hogy milyen lehetőségek vannak itt.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Szabó Tünde újonnan kinevezett Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Nyíregyháza országgyűlési képviselője is, aki rámutatott, a koreai vállalat nyíregyházi beruházása Kelet-Magyarország gazdasági életét határozza majd meg.

-Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Nyíregyházát választotta a W-SCOPE cég, hiszen óriási beruházás érkezik hozzánk. 1200 munkahely teremtésére lesz alkalmas, és 290 milliárdos a beruházás. Óriási lehetőség, családoknak, fiataloknak, munkavállalóknak, Kelet-Magyarország gazdasági életét határozza meg.

A tervek szerint a koreai gyárban 2024-ben indul majd el a tényleges termelés Nyíregyházán.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu

Hirdetés

További cikkek a témában