Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Fém ki, műanyag be: az igus új tribológiai siklócsapágyakat mutat be közepes terhelési tartományhoz

Az iglidur M210 és M260 kenés- és karbantartás-mentessé teszi az építőipari és mezőgazdasági gépek csapágyazását

Az igus kibővíti iglidur tribológiai siklócsapágyainak választékát speciális terhelésű alkalmazásokhoz. Az iglidur M210 és M260 anyagok újak a kínálatban. Lehetővé teszik a gyors átállást a vastagfalú fém csapágyakról a műanyag csapágyakra, szerkezeti változtatások nélkül. A változtatás előnye, hogy a csapágyazási pontok így már nem igényelnek kenést, és szinte karbantartásmentesek lesznek. Jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent ez, különösen zord körülmények között az építőipari, mezőgazdasági és kommunális gépek mindennapos üzemeltetése során.

Az új iglidur M210 és M260 polimer siklócsapágyak falvastagsága akár 5 mm, belső átmérőjük pedig 20, 25, 30, 40, 50 és 60 mm. Különösen alkalmasak a közepes, 20 N/mm-nél nagyobb terheléssel járó forgó alkalmazásokhoz, amelyeknél a vastagfalú fém perselyek cseréje szerkezeti átalakítás nélkül megvalósítható- például olyan mezőgazdasági, építőipari és kommunális gépek esetében, melyek napi szinten kedvezőtlen körülmények között dolgoznak. Az anyagok között van némi eltérés, mely a különböző tengelyekkel együttes használatban látszik igazán. Az M260 például kiemelkedő kopási jellemzőket mutat St37 acéltengelyen.

Kevesebb karbantartás és tisztítás, környezettudatosabb működés

A fémről a polimer csapágyakra való átállás jelentős költség- és időmegtakarítást jelent, különösen a sok csapágyazási ponttal rendelkező gépeknél és járműveknél, mivel már nincs szükség kenésre. Az M210 és M260 tribológiai siklócsapágyak önkenőek. A szilárd kenőanyagok alacsony súrlódást és száraz működést biztosítanak. Ez jelentősen csökkenti a tisztítási ráfordítást. Hiszen kenőanyagok nélkül a szennyeződésnek és a pornak esélye sincs megtapadni. További előny: Mivel nem kerül kenőanyag a környezetbe, ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzájáruljanak a környezet védelméhez. Ezenkívül a gépek és rendszerek energiafogyasztása csökken, mivel a műanyag csapágyak könnyebbek, mint a fém csapágyak.

Robusztus és könnyű egyszerre

Az iglidur M210 és M260 siklócsapágyak megfelelő robusztusságának biztosítása érdekében az igus anyagszakértői szálakkal és töltőanyagokkal dolgoznak. Ezek a komponensek megerősítik az anyagokat, így azok akár 40 MPa-ig terjedő nagy felületi nyomásnak és élterhelésnek is ellenállnak még folyamatos terhelés mellett is – akár szélsőséges, -100°C és +140°C közötti hőmérsékleten is. Saját igus laboratóriumunkban végzett tesztek azt bizonyítják, hogy a polimer csapágyakon több ezer ciklus után is csak kismértékű kopás látható a forgó mozgások során közepes terhelés mellett.

„Erre a célra a kültéri homlokrakodó tesztállomást használjuk. A standard teszteken kívül az alkalmazás tesztek is elengedhetetlenek az anyagfejlesztésben,”

– magyarázza Stefan Loockmann-Rittich, az igus iglidur siklócsapágyak üzletági vezetője.

“Minden teszteredmény bekerül az iglidur online konfigurátor alkalmazásokba, melyekkel a megadott specifikációk mellett pontosan kiszámítható az M210 és M260 élettartama.”

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek a témában