Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Nyári képzés az Audi és a Széchenyi-egyetem szervezésében

Intenzív szakmai képzés egy mérnökverseny keretében – ezt kínálja az Audi Development Camp, amelyet immár második alkalommal szervezett meg a Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria és az AUDI AG támogatásával.

A négyhetes, angol nyelvű táborban nemzetközi szaktekintélyektől tanulhatnak a hallgatók, miközben valós ipari problémát oldanak meg csapatokban, egymással vetélkedve. Az idei évben a résztvevőknek az Audi e-tronhoz kapcsolódó „hardware-in-the-loop” szimulációs feladatot kell teljesíteniük.

Ha nyár, akkor fesztiválok, strandolás, pihenés – úgy képzeljük, ezzel telik a vakáció az egyetemistáknak. Létezhetnek mégis olyan hallgatók, akik nyárra visszaülnek az iskolapadba? Akadhatnak olyanok, akik az értékes nyári szabadidejükből közel egy hónapot arra áldoznak, hogy határidőre mérnöki feladatokat oldjanak meg? Természetesen igen! Mi sem jobb példa erre, mint az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem koprodukciójából 2019-ben megszülető Audi Development Camp, amelyre idén is többszörös túljelentkezés volt – a résztvevőket többkörös kiválasztási procedúra során választották ki, míg végül kialakult a tábor tizenöt fős mezőnye.

Abban semmi meglepetés nincs, hogy az Audi Development Camp vonzó ajánlat a hallgatók számára. Az utóbbi években virágkorukat élik a hagyományos oktatástól eltérő képzési programok, legyen szó egy intenzív, rapid lefolyású tanfolyamról, egy csapatmunkában megvalósítható, tanulási célzattal létrehozott projektfeladatról vagy épp egy zsűri által pontozott design thinking ötletversenyről. Ezek előnye, hogy a „learning by doing” elvet alkalmazva a résztvevők gyakorlatorientáltan, valós problémákon dolgozva, a vállalati szférában megszokott körülményeket szimulálva tudják gyarapítani ismereteiket, miközben fejlődnek készségeik és új kapcsolatokra tesznek szert. A tanulási folyamat tehát élményszerű, nem ritkán kifejezetten élvezetes, így játékosan, olykor rivalizálással, az egyéni motivációt felkeltve képesek gyorsan, kiváló eredményeket produkálni a közreműködők. Erre utalt dr. Hanula Barna, a Széchenyi-egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja is köszöntőjében, a rendezvény hétfői megnyitóján, amikor arról beszélt, hogy a hallgatók imádnak tanulni – ha helyesen tanítjuk őket.

„Három évvel ezelőtt volt egy ötletünk, miszerint adunk a hallgatóknak egy nehéz feladatot, amit négy hét alatt kell megoldaniuk. A megoldásához mindent biztosítunk: kiváló trénereket, inspiráló mentorokat, professzionális eszközöket. Bárki, akivel beszéltem, azt mondta, ez őrültség, ezt nem lehet megvalósítani ilyen rövid idő alatt, ez még egy tapasztalt mérnöki team számára is minimum fél évbe kerül. Mi kockáztattunk és végül bevált a számításunk: mindegyik csapat jó minőségben abszolválta a feladatot”

– hangoztatta a szakember, hozzátéve, hogy mindez azt jelzi, ha ügyesen határozzuk meg a kereteket, a hallgatók szenzációs, olykor meglepetésszerű teljesítményre képesek. A dékán elmondta azt is, idén tovább csiszolták az oktatási programot, hogy még hatékonyabban szolgálja a projekt sikeres megvalósítását.

„Az autóipar történetének legnagyobb változásán esik át ezekben az években, melyet három különböző trend határoz meg: az e-mobilitás, az autonóm vezetés és a digitalizáció”

– festette fel a területen zajló folyamatokat Karsten Büttner, az AUDI AG „hardware-in-the-loop” szimulációkkal foglalkozó fejlesztési részleg vezetője.

Hirdetés

További cikkek a témában