Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Kenésmentes gömbcsuklók: műanyag – fém hibrid nagy terhelésekhez az élelmiszeriparban

Az igubal rozsdamentes acél gömbcsuklók iglidur A160-nal lehetővé teszik a kenésmentes, száraz működést szennyeződés veszélye nélkül.

Az élelmiszeriparban a fém csapágyak folyamatos utánkenése időbe és pénzbe kerül, emellett növeli a szennyeződés kockázatát. Az igus karbantartást nem igénylő igubal gömbcsuklói gazdaságos és biztonságos alternatívát jelentenek. A motion plastics megoldások szakértője most egy új modellt mutat be a nagyobb terhelésekhez. Rozsdamentes acél házzal, önkenő polimer belső gyűrűvel és rozsdamentes acél csapágygolyóval van felszerelve. Így a nagyobb terheléssel járó alkalmazások is jövőfókuszú tribo-technológiává fejleszthetők.

A gömbcsuklók nélkülözhetetlenek az élelmiszeripari gépek és üzemek fejlesztésében. A töltőüzemektől a húsfeldolgozó gépeken át a csomagolórendszerekig mindenhol alkalmazzák őket, ahol dinamikus erőket adnak át a forgó, billenő és körkörös mozgások során. A folyamat során a fejeket újra kell kenni, hogy biztosítsák az alacsony súrlódású mozgást a csapágygyűrű és a gömb között. Ez a munka nem csak időigényes, hanem növeli a szennyeződés kockázatát is, mivel a szennyeződés és a por könnyen ragacsos bevonatot és szilárd csomókat képez.

„Az élelmiszer-feldolgozó üzemek terheinek enyhítése és a mozgó alkalmazások higiéniájának javítása érdekében kibővítettük igubal gömbcsuklóink kínálatát”

– magyarázza Thomas Preißner, az igus termékmenedzsere. “Az új műanyag-fém hibrid acél házból és csapágygolyóból, valamint az iglidur A160 nagy teljesítményű műanyagból készült belső gyűrűből áll, amely megfelel az FDA és az EU 10/2011 követelményeinek is.”

Higiénikus száraz működés a mikroszkopikus szilárd kenőanyagoknak köszönhetően

Mint minden iglidur műanyag, az iglidur A160 is tartalmaz szilárd kenőanyagot, amely idővel mikroszkopikus mennyiségben szabadul fel. Ez biztosítja az alacsony súrlódású száraz működést a belső gyűrű és a rozsdamentes acél golyó között. A kenés hiánya jelentősen felgyorsítja a gömbcsuklók tisztítását is. Zsír nélkül a szennyeződésnek és a pornak kicsi az esélye a lerakódásra. Az élelmiszer-biztonság további javítása érdekében a nagy teljesítményű iglidur A160 műanyag kék színben készült. Ezen a tisztítási ellenőrzések során gyorsan kimutathatóak az élelmiszer-maradványok és a penészspórák. Ráadásul a szín optikailag is érzékelhető.

„Ezt a magas szintű higiéniát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) jóváhagyása is megerősíti, amely a világ egyik legszigorúbb higiéniai irányelvét követi”

– mondja Preißner. “Ahogy az EU 10/2011 irányelvekkel való konformitás is.”

Nem csak tiszta, de ellenálló is

Az új igubal termékek azonban nemcsak higiénikusak, de strapabíróak is, még kültéri alkalmazásokban is. A műanyag gömbcsuklókhoz képest nagyobb szakítószilárdsággal és merevséggel rendelkeznek. Ezenkívül ellenállnak a nedvességnek, savaknak, lúgoknak és UV-sugárzásnak, valamint -40°C és +90°C közötti hőmérsékleten használhatók. Az igus tesztlaboratórium eredményei szerint az iglidur A160 kopásállósága tízszer jobb, mint a poliamidé – még a szerelt tengely gyors forgómozgásai mellett is. Thomas Preißner:

“A felhasználók tehát szerény befektetéssel jelentősen növelhetik rendszereik megbízhatóságát.”

Az új gömbcsuklók M6, M8, M10, M12, M16 és M20 méretekben kaphatók.

Hirdetés

További cikkek a témában