Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Az újrafelhasználható plasztik csomagolások kritikus szerepe az autóiparban

Annak megértéséhez, hogy az újrafelhasználható műanyag csomagolás milyen előnyökkel járhat egy vállalkozás számára a hulladékcsökkentés és a céges működés hatékonysága terén, mi sem szemléltethetné jobban, mint a tárolók autóiparban betöltött szerepe.

Milyen előnyökkel jár a visszaforgó műanyag csomagolások használata?

Régebben egyáltalán nem volt szokatlan, hogy az egyszer használatos csomagolást használó autóipari üzemek nagy volumenű gyártósorain jelentős mennyiségű hulladékhegyek keletkeztek. Ezek aztán telezsúfolták a létesítményeket, és a kezelésükre jelentős mennyiségű értékes munkaerőt kellett elkülöníteni. Az újrafelhasználható csomagolás elterjedésének egyik elsődleges mozgatórugója tehát a hulladékcsökkentés volt.

Emellett azonban más fontos előnye is van a visszaforgó tárolóknak. A kényes és kritikus autóalkatrészeket hatékonyan védeni kell mind a vizuális, mind a mechanikai sérülésektől. Az újrahasznosítható műanyag konténerek és ládák robusztus tárolást biztosítanak szállítás és raktározás során egyaránt. Miután szabványméretekben készülnek, ezért biztonságosan egymásra pakolhatók anélkül, hogy az eldőlés kockázata fenyegetne. Emellett hatékonyan elnyelik a külső fizikai behatásokat, és extrémebb környezeti körülmények között is megóvják a rakomány épségét.

Az újrafelhasználható plasztik csomagolások más módon is segítenek: nevezetesen optimalizálják az ellátási lánc folyamatait. Egyes tárolók például összehajthatók, vagyis szállításkor a visszaúton a felszabaduló extra helyet árucikkel tölthetjük meg a jármű rakterében. Emellett ergonómiai kialakításuknak – pl. lekerekített sarkok, sima felületek – csökkentik a lehetőségét annak, hogy a kezelőszemélyzet megsérüljön a ládák rakodásakor. Utóbbihoz az is hozzájárul, hogy a fa- vagy fémtárolóknál jóval kisebb az önsúlyuk, vagyis kevesebb erőfeszítéssel lehet változtatni a helyüket.

Mit hoz a jövő?

Az újrafelhasználható műanyag csomagolások alkalmazása az autóiparban eddig is létfontosságú volt, az elektromos járművek egyre nagyobb mennyiségben történő előállításával pedig még inkább kiemelt szerepet fognak játszani. Ahogy a technika fejlődik, úgy jelennek meg a különféle innovatív megoldások is, amelyekkel még inkább optimalizálhatók az egyes logisztikai folyamatok.

A piacvezető Schoeller Allibert visszaforgó csomagolásgyártó vállalat legújabb Smartlink vezeték nélküli technológiája például lehetővé teszi a rakomány 0-24 órás felügyeletét a kiindulóponttól egészen a célállomásig. De létezik már elektrosztatikus kisülés ellen védő (ESD) csomagolás is, mivel egyre gyakoribbak az elektronikus eszközök a járművek fedélzetén.

Az újrafelhasználható csomagolás eddig is jelentősen javította az autóiparban szereplő vállalatok ellátási láncainak hatékonyságát, amivel nem kevés pénzt is megtakaríthattak. Miután pedig a globális tendencia egyre inkább a környezettudatos cégműködési modell támogatását szorgalmazza a cégeknél, ezért a visszaforgó műanyag tárolóknak még minden bizonnyal számos babér fog teremni a jövőben.

Hirdetés

További cikkek a témában