Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Távol a chiphiány vége az Infineon vezére szerint

Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére az Infineon müncheni chipgyártó vállalat vezérigazgatója, Jochen Hanebeck.

Hiányra lehet számítani szerinte a jövőben a nagyteljesítményű félvezetők terén.

„A szerződéses gyártóktól vásárolt félvezetőknél, például a mikrovezérlők és a konnektivitás területén a jövő évben is szűk keresztmetszetekkel kell számolnunk”

– jelentette ki az idén áprilisban az Infineon vezérigazgatói posztjára lépett Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban.

A távlati kilátásokról szólva pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az elektromobilitás és a megújuló energiák térnyerésével összefüggésben megemelkedik a kereslet a nagyteljesítményű félvezető áramkörök és a belőlük készült berendezések iránt.

„Nagyon valószínű, hogy a következő hiány a nagyteljesítményű félvezetők terén következik majd be”

– mondta.

Geopolitikai rizikófaktor

Az Infineon vezérigazgatója a Tajvan körüli konfliktus eszkalálódása miatt is aggódik.

“Az elmúlt néhány évben, a félvezetőválság idején észrevettük, hogy mit jelent, ha a tajvani gyártók nem tudnak elegendő chipet szállítani. De ha egyáltalán nem érkezne több chip Tajvanról, az súlyos csapást mérne a gazdaság minden ágazatára, világszerte”

– fogalmazott.

Európa még annál is jobban függ a Tajvanról származó félvezetőktől, mint az Oroszországból származó energiától – mondta Hanebeck.

„A nagyon kifinomult félvezető termékek, például az okostelefonok processzorai és az autóipari alkalmazásokhoz használt mikrokontrollerek legújabb generációja esetében a függőség nagyon nagy. A következő öt-tíz évben nincs lehetőség arra, hogy ezeket a gyártásokat a szükséges mértékben máshol helyettesítsék”

– mutatott rá.

Forrás: MTI

Hirdetés

További cikkek a témában