Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Újabb Mars-járóját veszti el a NASA a por miatt

Már a nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát az Insight Mars-szonda, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek – jelentette be kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A missziót formálisan az év végén szüntetik meg, addig még készíthet néhány fényképet és kommunikálhat a Földdel a Mars felszínén lévő űrszonda, a szeizmométer azonban várhatóan csak júliusig képes regisztrálni a Mars-rengéseket.

Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra a szeizmikus hullámok tanulmányozására, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak a jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.

Eddigi működése során a szonda több mint 1300 Mars-rengést észlelt, köztük a legerősebbet, egy 5-ös magnitúdójút két hete, és meghatározta a bolygó rengésre hajlamos térségeit.

Bíztak benne, hogy egy porördög letisztítja a napelemeket

Az Insight a második Mars-járó, amelyet a por miatt veszít el a NASA: az Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban. Az Insighton fokozatosan rakódik le a por, a porosodás különösen az elmúlt egy évben gyorsult fel. Az eszköz jelenleg tizedannyi energiát nyer a napsugarakból, mint amennyit küldetése elején.

A NASA két másik működő Mars-járója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak. Az űrkutatási hivatal illetékes vezetője szerint a jövendőbeli Mars-missziók esetében kénytelenek lehetnek lemondani a napenergiáról, vagy legalábbis jobb napelemtisztító technikát kell kifejleszteni, esetleg a kevésbé porviharos évszakokra koncentrálni.

Az Insight-csapat is számított a por felhalmozódására, de abban reménykedtek, hogy egy erős széllökés vagy porördög segít letisztítani a napelemeket. Ez egyelőre nem történt meg, holott forgószelek ezrei közelítették meg a Mars-járót.

forrás: index.hu

Hirdetés

További cikkek a témában