Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC idei robot újdonságai

A könnyűsúlyú, egyszerűen telepíthető és intuitívan programozható, immár öttagú CRX kobotcsalád mellett számos más újdonság is napvilágot látott a FANUC-nál az elmúlt hónapokban.

Sok helyen láthattak és hallhattak már a FANUC legújabb kollaboratív szériájáról, a CRX-ről. A FANUC idei legfontosabb termékbevezetésével nem titkolt célja a japán automatizálási vállalatnak, hogy piacvezetővé váljon a kobotok piacán.

A kimagasló pontosságú és kiemelkedő 190 kg-os teherbírású R2000iC/190S hattengelyes robot közvetlen alkatrészmegmunkálásban is alkalmazható, a felhasználók már az igazi kihívást jelentő alumínium vagy fa marásába is bevonhatják, köszönhetően az abszolút pontosságra történő kalibrációnak és annak, hogy alapfelszereltségként került bele a FANUC iR Calibration Signature technológia.

A FANUC legújabb anyagmozgató robotját 1 000 kg teherbírás és 3 253 mm maximális karkinyúlás jellemzi. Az M-1000iA a FANUC legnagyobb soros kinematikájú robotja, szemben a nagy teherbírású robotokra hagyományosan jellemző párhuzamos kinematikával. Ennek eredményeként az M-1000iA mind függőleges, mind vízszintes irányban szélesebb mozgási tartománnyal rendelkezik, így a kar állhat egyenesen és hátrafelé is átforoghat, ami a párhuzamos szerkezetű robotokkal nem megvalósítható. Ez a képesség megnöveli a robot sokoldalúságát és alkalmazások széles köre számára teszi ideális választássá a modellt.

A világ legerősebb kollaboratív robotja, a FANUC CR-35iB átalakításokon esett át a telepítési idő lerövidítése és a hordozhatóság javítása érdekében, miközben az egység össztömege jelentősen (62%-kal) csökkent. Az előző generációs CR-35iA sikere ellenére a FANUC a folyamatos fejlesztés szellemiségével rendelkezik, amely a vállalat teljes termékskáláján alkalmazható. Ennek eredményeként az új CR-35iB számos további ügyfélelőnyt mutat. Például korábban szükség volt egy kiegyenlítő lemezre/alapra a padlófelület egyenetlenségei ellen, ami sok gyárban gyakori probléma. Ehhez az alaphoz beállítócsavarokkal kell rögzíteni a padlóhoz a szintezéshez, amely követelmény a CR-35iB esetében már nem szükséges, így könnyebb és gyorsabb a telepítés.

Az új, plafonra szerelhető, gyors és precíz FANUC SR-3iA/U robot alkalmazásával nem kell többé holttérrel számolnia, mint más SCARA robotok esetében. Ráadásul, a kialakításnak köszönhetően az SR-3iA/U egy valóban költséghatékony, egyszerűen beállítható alternatívát jelent a delta robotokhoz képest a szerelési, csomagolási és anyagkezelési feladatokban. Ez a megoldás különösen azokban az alkalmazásokban fontos, ahol a munkatéren belül random helyezkednek el a darabok vagy szállítópályán érkeznek.

A FANUC kifejlesztett egy új, teljesen beburkolt robotot, az LR-10iA/10-et, amely nemcsak könnyű és kompakt, hanem széles munkatartományt, valamint nagy por- és vízállóságot kínál. A kis súly, a sebesség, a hordozhatóság és a zárt szerkezet kombinációja az új LR-10iA/10-et rendkívül vonzó ajánlattá teszi a szerszámgépek kiszolgálásához, valamint a logisztikai szektorban végzett feladatokhoz. Az LR-10iA/10 ugyanolyan alapterületű, mint a meglévő LR Mate 200iD/7L, de 1,4-szeres csuklóterheléssel és 1,2-szeres maximális kinyúlással. Ezen túlmenően az IP67-es szabványos védettsége is ideálissá teszi a robotot szerszámgépek kiszolgálásához, ahol mindennaposak a szennyeződések, mint például a hűtőfolyadék, a forgács és a kenőanyag.

www.fanuc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában