Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Mazak bemutatja a nagy teljesítményű és látványos új VCE-600-at

Az Egyesült Királyságban tervezett és gyártott új Mazak VCE-600 függőleges megmunkálóközpont egy izgalmas, új 3 tengelyes szerszámgép lenyűgöző specifikációval és vonzó árfekvéssel. A lenyűgöző, következő generációs megmunkálóközpont rendkívül jól alkalmazható a gyártók széles köre számára, a műhelyektől és a kis alvállalkozóktól az OEM gyártókig.

A széleskörű és átfogó piackutatás eredményeként az új, költséghatékony VCE-600 számos olyan funkciót és új technológiát tartalmaz, amelyek az iparágban vezető termelékenységet, teljesítményt és könnyű kezelhetőséget képvisel, kompakt méretben – a Mazak márkával fémjelzett minőséggel és szolgáltatással. A kompakt 2,9 x 3,12 x 3,14 méteres (magasság/szélesség/mélység) alapterület ellenére – amely a korlátozott területtel rendelkező gyártók számára vonzó – a VCE-600 méretes, 1,3m x 600 mm-es asztallal rendelkezik, 1050 x 600 x 600 mm (X/Y/Z) mozgástartománnyal, amely lehetővé teszi különösen nagy alkatrészek megmunkálását, különösen figyelemre méltó az Y tengely mozgástartománya.

E munkaterület felett egy 12 000 fordulat/perc fordulatszámú, 18,5 kW-os, 119,4 Nm forgatónyomatékú kettős tekercselésű főorsó dolgozik, amely mindent biztosít, amire egy gépműhelynek szüksége lehet. A tekercselés alacsony fordulatszám-tartományban az orsónak kivételes nyomatékot biztosít nagy igénybevételű maráshoz és fúráshoz, míg nagy fordulatszámon az orsó nagy sebességgel magas teljesítményt szolgáltat a könnyű anyagok és profilozó alkatrészek megmunkálásához. A 7/24 No40 átmenő hűtéssel rendelkező orsót szerszámokkal egy gyorscserélős, 24 pozíciós automata szerszámtár látja el (1,9 másodperc szerszámtól-szerszámig), amely 75 mm-es maximális szerszámátmérő kezelésére képes. A szerszámcserélő egyszerű feltöltéséhez opcionális ATC-ajtó is elérhető a beállítási idő csökkentése érdekében.

A kategóriaelső orsó mellett az új VCE-600 minőségét rendkívül merev lineárgörgős vezetők biztosítják minden tengelyen, amelyek lehetővé teszik, hogy a gép nagy igénybevételű illetve nagy sebességű megmunkálást is végrehajthasson. Ezt egészítik ki a közvetlen meghajtású szervomotorok minden tengelyen és a köszörült, előfeszített golyósorsók, amelyek páratlan pontosságot és ismételhetőséget biztosítanak.

Mark Hall, az Európai Csoport Termékmenedzsere az új Mazak gép érkezését kommentálva a következőket mondja:

„Az új VCE-600 az első, a nagyon izgalmas függőleges megmunkálóközpontjaink új kínálatában, amely nagy érdeklődést vált ki az iparágban. Ennek az oka, hogy a gép specifikációja sok alkalmazáshoz megfelelő, ugyanakkor teljesítményt és értéket kínál. Az egyik nagyszerű dolog, amit az iparág szeretni fog ebben a gépben, az a gép sokoldalúsága. Nagy munkatérrel, kategóriaelső orsóval és az új SmoothEz CNC vezérléssel rendelkezik, amely gyorsan programozható – ez teszi nagyszerűvé a kezelők számára. Ez az új gép kiváló lesz az gépműhelyek, a belépő szintű vállalkozások és bárki számára, aki sokféle munkadarabbal rendelkezik.”

A Mazak a könnyű használat és a beállítási idő csökkentése érdekében számos, a kezelő számára praktikus és ergonomikus tervezési jellemzőt épített be. A VCE-600 például egyetlen nagy tolóajtóval és nagy munkatér ablakkal került kialakításra. Ez a nagy ablak kiváló rálátást biztosít a gépkezelő számára a megmunkálás során, míg a könnyen nyitható ajtó lehetővé teszi, hogy a gépkezelő az alkatrészeket és szerszámokat egy kézzel rakja be és vegye ki, miközben a másik kezével nyitja az ajtót. Részletekig menő figyelmet fordítottak az egyszerű használhatóságra és a beállítási idő csökkentésére, és ez leginkább új Mazatrol SmoothEZ CNC vezérlőrendszernél nyilvánul meg. Az új Mazatrol SmoothEz CNC vezérlőrendszer intuitív, 15 hüvelykes érintőképernyős kijelzővel rendelkezik, amely “Ez Üzemeltetés” elnevezésű funkciót kínál, okostelefonhoz vagy táblagéphez hasonlóan kezelhető. A kijelző személyre szabható, az adatok elhelyezése pedig könnyen a felhasználóhoz igazítható. A kijelző testre szabásával a kezelő minimális képernyőátmenettel ellenőrizheti és szerkesztheti az adatokat.

A Mazatrol SmoothEz az “Ez Megmunkálás” esetében lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a Mazak Mazatrol interfész segítségével a munkadarab 3D modelljén keresztül hozzanak létre, ellenőrizzék és szerkesszék a programokat, vagy alternatívaként teljes EIA/ISO funkcionalitást használjanak a G-kód programozáshoz – a felhasználók számára a lehető legnagyobb rugalmasságot kínálva.

A SmoothEz emellett “Ez Beállítás”-t is kínál, ahol az összes gyártási adat, mint például a programok, a rögzítő készülékek beállítása, a gépmodellek, a szerszámadatok és a koordináta-rendszerek a Smooth Project Manager segítségével szinkronizálhatók a SmoothCAM Ai programmal. A SmoothEz-re utalva a Mazak európai csoportjának termékmenedzsere, Mark Hall elmondta:

“A nagy vegyes- és kisszériás alkatrészgyártást végző gyártók számára kritikus fontosságú, hogy csökkentsük a beállítási időt – itt teljesít jól a SmoothEz számos könnyen használható funkciójával, amelyek megkönnyítik az alkatrészbeállításról a gyártásra való váltást.”

Mivel az automatizálás egyre inkább elterjedt a műhelyben, a Mazak úgy tervezte a VCE-600-at, hogy a robotok számára a robotok hozzáférését lehetővé tevő elülső, bal vagy jobb oldali betöltőajtók beépíthetők legyenek, miközben opcionális szerszám- és munkadarab-mérő rendszerek, például a Renishaw RTS és RMP60 bemérő tapintók is integrálhatók. Ahogyan az elvárható egy olyan iparágvezető márkától, mint a Mazak, rengeteg opcionális extra áll rendelkezésre a végfelhasználó pontos igényeinek kielégítésére.

Ez magában foglalja a 30 vagy 48 pozíciójú ATC-t, a szerszámbemérő, beállítási és törésérzékelő csomagok választékát, a forgács- és hűtőfolyadék-kezelési csomagokat, amelyek magukban foglalják az árasztó hűtést, a mosást, a levegőfúvatást, valamint a spirálokat és forgácsszállítót, továbbá az olyan alapvető automatizálási lehetőségeket, mint az automatikus ajtónyitás, a robotinterfész és a hidraulikus vagy pneumatikus rögzítés előkészítés. A gép 4. tengelyes egységekkel is specifikálható, ami további rugalmasságot biztosít.

Készen áll rá, hogy növelje a teljesítményét?
Telefon: +36-23-920-480
vagy e-mail: info@mazak.hu

www.mazakeu.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában