Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A holnap ergonomikus összeszerelő munkaállomása

A cégek nagy kihívása a folyamatosan változó gazdasági körülményekhez való alkalmazkodás mellett, a szakképzett munkatársak megtartása és motiválása a hatékony munkavégzésre.

A ROEMHELD moduhub termékeivel a munkatársak fizikai megterhelése és kimerültsége minimálisra csökken, ezáltal nő a motiváció és a teljesítmény. Az összeszerelési és kezelési műveletek szabványosításával a folyamatok biztonságosabbá válnak, a termékek minősége javul.

A ROEMHELD szabványosított moduhub moduljai bármilyen egyedi összeszerelési feladathoz kombinálhatók. Így biztosított az alkatrészek könnyű kezelhetősége és az optimális helyzetben történő összeszerelése. A moduhub lehetővé teszi, hogy az emberek optimális testtartásban dolgozhassanak magas fokú ergonómia mellet. A moduhub emelő-, forgató-, billentő-, rögzítő- és szállítóegységei és azok kombinációival leegyszerűsödnek a szerelési munkafolyamatok. A gyorsabb összeszerelés mellett, nem kell a munkatársaknak nehéz súlyokat emelniük, nem kell a különböző munkafázisuk között az alkatrészek szállítására plusz energiát ráfordítani. A szabványosított moduhub egységek katalógusból választhatók ki és a kivitelezést megkönnyítő CAD-modellek is elérhetőek a felhasználók számára. Nem kell az egyedi alkatrészek beszerzésére és tervezésére plusz energiát ráfordítani, gyorsan és egyszerűen katalógusból kiválaszthatjuk az összeszerelő állomásunk megfelelő elemeit. Az emelő és forgató egységek manuális és elektromos kivitelben is elérhetőek. Az elektromos kivitelekhez megtalálható valamennyi szükséges kiegészítő alkatrész (kezelő elemek, akkumulátor, töltő stb…). A moduhub egységek előnye, a szabványosításukban, a kompatibilitásukban és a széleskörű felhasználhatóságukban rejlik. Szinte valamennyi iparág összeszerelő állomásához megtaláljuk a megfelelő ROEMHELD moduhub megoldást, legyen szó autóiparról, gépgyártásról, kerékpárgyártásról, agrárszektorról, elektronikáról, egyedi célgépgyártásról. Lehetőség van a moduhub egységek részleges automatizáltságára, illetve a már beállított munkapozíciók, műveletek értékei is elmenthetők.

Mire használjuk a moduhub modulok egyes egységeit:

  • emelőmodulok a munkadarabok emeléséhez és süllyesztéséhez, az optimális munkamagasság beállításához,
  • modulok a munkadarabok forgatásához és döntéséhez, a munkadarab optimális helyzetének beállításához,
  • szorítómodulok és összeszerelő eszközök, a munkadarab biztonságos rögzítéséhez,
  • szállító modulok, a munkadarabok és összeszerelő állomások mozgatásához.

Elektromos működtetésű emelőmodul forgatómodullal szerelve, kézi retesszel

A következő valós alkalmazási példán keresztül látható, hogy a szabványosított ROEMHELD moduhub egységeinek kombinációjával, egy több száz kilogrammos alkatrész szerelése és ellenőrzése milyen egyszerűen kivitelezhető egy jól megtervezett eszköz segítségével. Az összeszerelő és ellenőrző állomás egy 1746 mm hosszú és 350 kg-os acél keret szállítását, rögzítését, emelését és forgatását végzi el. A hegesztett vázszerkezetre (munkadarab) további elemek hegesztése, fúrási és csavarozási műveletek és egy másik munkaállomáson a végellenőrzés szükséges. A kerekeken guruló stabil hegesztett állványon található a 2 db 400 mm-es löketű ShopFloor emelőmodul. Az elektromos működtetésű 2 db emelő modul szinkronban mozog és a munkadarab a kezelő egység segítségével egy gombnyomással beállítható a dolgozó megfelelő magasságához. Így nem probléma, ha például a délelőttös műszakban egy 160 cm, a délutános műszakban pedig egy 200 cm magas kolléga dolgozik. A dolgozó a saját magasságához, az ergonómiailag legmegfelelőbb pozícióba tudja emelni a munkadarabot.

Az állvány egy karral van ellátva, amely az egység könnyű kézi mozgatását teszi lehetővé, a kerekek pedig fékezhetőek. A kerekes állvány könnyedén mozgatható a munkaállomások között és így az utolsó munkafolyamatra, a végellenőrzéshez könnyen átmozgatható. Az emelőmodulra szerelt DMhe elektromos működtetésű forgató egység biztosítja a munkadarab erőkifejtés nélküli forgatását, amely révén mindig a megfelelő pozícióba tudjuk beállítani a munkafolyamat elvégzéséhez. A forgató egység 90°-ként manuálisan reteszelhető és az ellenoldal csapágyazott állítható súrlódó fékekkel van ellátva. A munkadarab egyik oldalán a hegesztési műveletek zajlanak, a másikon pedig menetfúrások és különböző részegységek felcsavarozása. A könnyű kézi forgatásnak köszönhetően helyet is tudunk ezáltal spórolni, mivel nem feltétel így már a szerelő állomás mindegyik oldaláról szükséges megközelíthetősége.

Elég, ha egy oldalról biztosítjuk a szükséges munkaterületet. A forgató egységen helyezkednek el a munkadarab rögzítését szolgáló mechanikus szorítóelemek. Az elektromos moduhub egységek tápellátását két akkumulátorcsomag biztosítja, amely a vázszerkezeten van elhelyezve és egy védőburkolattal védve a külső mechanikus behatásoktól. Főleg bonyolult műveleteknél, nehéz munkadaraboknál, sok alkatrészből álló egységek összeszerelése esetén értékelődik fel a moduhub egységek alkalmazása. Esetünkben a mobil összeszerelő állomás munkába állása után átlagosan 30%-kal csökkent az egy munkadarabra fordított szerelési idő és nem utolsó sorban a dolgozók motivált hozzáállással végezték a feladatukat. További előnye a mobil szerelő állomásnak, hogy a nehéz súlyok emelése nullára redukálódott, amelynek köszönhetően megszűntek az izmok meghúzódásából eredő balesetek.

A moduhub előnyei:

  • összeszerelési költségek csökkentése, a gyorsabb és egyszerűbb összeszerelés révén,
  • csökkentett munkaterhelés a munkatársak számára, az ergonomikus kezelés és összeszerelés által,
  • a munkabiztonság javítása, a szerelési folyamatok automatizálhatóságán keresztül,
  • a munkavállalók motivációjának és elégedettségének növekedése, a modern összeszerelő munkaállomások miatt,
  • az összeszerelés minőségének javítása, az egyénileg adaptálható munkaállomások által,
  • képes rugalmasan reagálni az új vevői igényekre, az új modulok, egységek gyors utólagos felszerelése révén.

 

 

 

Csonka Szabolcs értékesítési vezető
GIMEX-Hidraulika Kft.
a ROEMHELD csoport hivatalos partnere
sales@gimex.hu
www.gimex.hu

Hirdetés

További cikkek a témában