Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Audi Hungaria présüzem

25 millió présütem, 45 millió karosszériaelem, mintegy 80 Eiffel-toronynak megfelelő fém megmunkálása.

Az Audi Hungaria présüzeme 2013 óta gyárt karosszériaelemeket a Győrben készülő gépjárműmodellek mellett a Volkswagen Konszern további autómárkái számára is.

A présüzemben a mai napon a Schuler PXL típusú présgép 25 milliomodik alkalommal emelte meg, majd süllyesztette le a présszerszámot. A présszerszám egyetlen ütemmel egyszerre több alkatrészt is képes gyártani, így a berendezés segítségével eddig közel 45 millió préselem készült az Audi, Volkswagen, Škoda és Porsche márkák különböző modelljeihez. Az Audi Hungaria présgépe összesen 8 100 tonnás préserővel rendelkezik, ami több, mint 5 200 darab Audi Q3 tömegének felel meg. A présgép működéséhez szükséges alapanyagot a présüzemben található lemezvágógép biztosítja. A présüzemben közel 200 szakképzett munkatárs dolgozik.

Az Audi Hungaria présüzemében készülnek a Volkswagen Konszern számos modelljének oldalelemei, valamint motorháztetők, sárvédők, ajtók és tetőelemek. Az Audi Hungariánál nem csak technikai szempontok számítanak a gyártás során, a vállalat számára ugyanis a magas minőség mellett kiemelten fontos a fenntartható termelés biztosítása is.

A vállalat 2021 júliustól például zárt körforgásba vezette az alumíniumot a présüzemben az Aluminium Closed Loop projekttel. Az Aluminium Closed Loop keretében a gyártás során keletkezett alumíniumhulladék ötvözet szerinti szelektív gyűjtést követően visszakerül a beszállítóhoz, aki ebből az eredetivel megegyező minőségű alumíniumtekercset állít elő, amelyet ismét visszaszállít az Audihoz. Az Aluminium Closed Loop csökkenti az elsődleges nyersanyag felhasználását azáltal, hogy a présüzemben keletkezett alumíniumhulladékot másodlagos nyersanyagként az eredeti minőségben újrahasznosítják. A vállalat az áramfelhasználást is minimalizálja a termelés során: a préssort működtető 14 darab, 395 kW teljesítményű hajtómotor fékenergia-visszanyerő rendszerrel felszerelt, ami jelentősen csökkenti az üzem energiafogyasztását.

A győri présüzem eddigi fennállása során megközelítőleg 800 ezer tonna alumíniumot és acélt használt fel – ez tömegében az Eiffel-torony 80-szorosát teszi ki. A lemezeket kifektetve kétszer körbe érnének bolygónk egyenlítője körül.

Hirdetés

További cikkek a témában