Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Fastfood, avagy a gyorsétkezés előretörése

Hazánkban is korán megjelentek az úgynevezett gyorsételeket árusító helyek, legyen szó grillkolbászosról, lángososról vagy egyéb kisebb talponállóról. A rendszerváltás után pedig a nagy gyorsétteremláncok is megvetették lábukat nálunk, így igen kiszélesedett a fastfood ételek kínálata, és megismerkedhettünk a “külföldi” hamburgerekkel a mi magyar, csibefasírtos és csalamádés verziónk után.

A gyorsételek jól jöhetnek akkor, ha sietünk és nem érünk rá beülni valahová, illetve ha gyorsan kell megoldanunk az étkezésünket. Időnként nyugodtan megengedhetjük magunknak, hiszen, ha emellett változatosan étkezünk, akkor nem kell tartanunk a káros hatásoktól.

Fastfood történelem

A gyorsétkezés előfeltétele, hogy megfelelő csomagolóanyagot találjunk az étel elviteléhez. Az indepack.hu street food csomagolása ma már könnyen lehetővé teszik az ételek gyors becsomagolását és elvitelét, de nem volt ez mindig így.

A fastfood ugyanis egyenesen az ókori Rómából eredeztethető, ahol utcai árusok kínálták az ételt a városba bezsúfolódott tömegeknek, hiszen az apró lakásokban nem volt konyha. A konyha egyébként sem volt túl kívánatos hely, mert nagyon tűzveszélyes volt, így könnyen hatalmas tűzvészek keletkezhettek a zsúfolt városban.

Az igazi fastfood forradalmat azonba a XX. századra tehetjük, amikor az előre elkészített és becsomagolt ételeket rengeteg helyen kínálták a rohanó emberek számára. Egyes vállalkozók azonban kitalálták, hogy nem előrecsomagolt, hanem friss ételeket fognak árusítani, amiket pillanatok alatt készítenek el, így nem igényelnek várakozási időt.

Mely ételeket soroljuk a fastfood kategóriába?

Ahogy korábban írtunk, klasszikusan az előrecsomagolt ételek tartoztak ebbe a kategóriába, azonban ez később kibővült a helyben készített ételekkel, amikre nem kell sokat várni, hanem gyorsan megkaphatjuk őket.

Ide tartoznak tehát a szendvicsek, a hamburger, a hot dog, a gyros, a lángos, a grillcsirke, grillkolbász, a húsfalatkák, rántott falatkák, a pizza, de a taco is, illetve minden olyan étel, amelyhez szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk és gyorsan el is fogyaszthatjuk.

Tényleg egészségtelenek ezek a gyorsételek?

Mindenfelé arról hallhatunk, hogy ezeknek az ételeknek magas a zsír-, cukor-, só-, és kalóriatartalma, ezért magas koleszterinszintet, elhízást, érelmeszesedést okozhatnak.

Azonban ne feledd, hogy az egyoldalú táplálkozás bármilyen ételféleség esetében káros, így amennyiben ezeket csak alkalmanként illeszted be étkezésedbe, akkor nem kell aggódnod a káros hatások miatt.

Ne tartson vissza tehát az, hogy a gyorsételek fogyasztása következtében problémákkal fogsz küzdeni, amennyiben változatosan étkezel és mindenféle ételtípusból választasz. Az alkalmanként fogyasztott gyorskaják simán beleférnek az étrendedbe, úgyhogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha időnként lecsúszik a torkodon egy minden jóval megtömött hatalmas kézműves hamburger!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés