Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

25 éves a graphIT Kft.

Amikor a graphIT 1997-ben létrejött, akkor az Intergraph
megoldásokra alapoztuk a portfóliónkat. Magyar cégként alakultunk meg kizárólagos jogokkal Intergraph szoftverek forgalmazására, valamint akkor még térinformatikával is foglalkoztunk, nem csak PLM-mel – kezdi beszélgetésünket Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója.

Mi mindig a piaci igényeket szolgáltuk ki. Ügyfeleinknek ’98 körül már az is értéket adott, hogyha egy olyan jó megoldást kaptak, amivel például az autóipari igényeket ki tudták szolgálni: tervezésben, gyártásban, analízisben. Akkor még a tevékenységünk jelentős részét a szoftverek forgalmazása, betanítása és a napi támogatása jelentette. Fontos még elmondani, hogy a graphIT Kft. a Geometria cégcsoport tagja, kilenc éve költöztünk a Medve utcába, amelynek érdekessége, hogy már akkor zöld irodaházként épült.

A graphIT Kft. csapata

MM: Az elmúlt 25 évre visszatekintve, melyek voltak fő feladataik?

S.P.: A 2000-es évek kezdetétől egyre inkább nem csak szoftverekre volt igény, hanem komplett megoldásokra. És itt a megoldás nem azt jelenti, hogy összecsomagoltunk egy szoftvert egy hardverrel, hanem azt, hogy a szoftvereket már az ügyfél környezetéhez igazítva egy azonnal használható és értéket teremtő megoldásként vezettük be. Ezt egészítette ki a 2010-es évektől kezdve az, hogy szakértőként próbálunk segíteni az ügyfeleknek. Jelenleg ez a három vonulat él: még mindig valaki csak úgymond egy eszközt akar, egy szoftvert; van, aki egy megoldást akar; és van, aki pedig szakértő partnerként tekint ránk, és úgy akar velünk együttműködni, hogy segítünk kitalálni azt is, hogy mi lenne neki a jó megoldás. Egyértelmű jövőképünk, hogy azokon a területeken, amelyekkel foglalkozunk, szakértőként segítsünk ügyfeleinknek.

A kezdetektől a szoftverforgalmazás az egyik meghatározó üzleti tevékenységünk, ami gyakorlatilag a szoftverek kiválasztását és az ügyfél feladataihoz való hozzáillesztését jelenti, ez lehet például egy Solid Edge vagy egy NX. Szakértőként felmérjük, hogy az ügyfélnek milyen tervezési és gyártási folyamatai vannak, mik a céljai, amin javítani szeretne, így teljesen egyedi ajánlatot készítünk, ahol tényleg közösen gondolkodva az ügyféllel segítünk, hogy a lehető legjobb szoftvereket vezessék be a gyártási folyamataikba. Azt gondolom, a legnagyobb piaci igény ma arra van, hogy egy teljes átfogó megoldást kapjon az ügyfél, ugyanis egyre nagyobbak ügyféloldalon a kihívások: határidők, költségcsökkentés, különösen a mostani gazdasági helyzetben. A digitalizációban például egy nagy kihívás minden ügyfélnek, hogy a jelenlegi munkafolyamatait, a kulcsemberek tudását hogy tudná digitális rendszerekbe illeszteni. Úgy látom, hogy jelentős a fluktuáció a piacon, egy kulcsgeneráció lassan nyugdíjba megy, akik nagyon jó szakemberek voltak évtizedeken keresztül, és gyakorlatilag ennek a tudásnak a transzferje most egybeolvad a digitalizációs kihívásokkal is.

 

MM: Milyen területekre lehet felosztani működésüket?

S.P.: Jelenleg négy üzletágunk van. Az egyiket úgy hívjuk, hogy Digitális Termékfejlesztés, ez gyakorlatilag az NX-szel, a Teamcenterrel és a Simcenterrel foglalkozik. Mondjuk úgy, hogy a régi terminológiával élve integrált CAD/CAM rendszerekkel plusz PDM, PLM-mel foglalkozunk, ez a zászlóshajó üzletágunk, ami a legnagyobb létszámban is és a legnagyobb bevételt is hozó üzletágunk. Egyszerűen csak úgy hívjuk ezt különben, hogy NX üzletág, de a hivatalos neve az a Digitális Termékfejlesztés. Van egy másik üzletágunk, ami talán a legrégebben forgalmazott szoftverünk köré csoportosul, ez a Solid Edge üzletág, aminek a hivatalos neve a Gépészeti Tervezés, itt gyakorlatilag Solid Edge köré épülő portfólió az a megoldáshalmaz, amit kínálunk az ügyfeleknek.

Természetesen képzésekkel, testreszabással, egyedi fejlesztéssel. Fontos megemlíteni, hogy saját fejlesztésű moduljaink vannak, és itt nagyon komoly fejlesztői tudással rendelkezünk. Ez különben igaz az NX-re, és a többi megoldásra is, csak a Solid Edgeben világszinten fejlesztő partnerek vagyunk. Az eddig említett két üzletágunk inkább a terméktervezés, termékfejlesztés köré csoportosul, míg a másik kettő a gyártásra fókuszál. A Digitális Gyártás üzletág kulcsszoftvere a Plant Simulation és a Process Simulate, ezek a gyártási folyamatok szimulációjával, robotcellák optimalizálásával, virtuális beüzemeléssel foglalkoznak. A digitális gyártáshoz hozzátartozik a termeléstervezés és termelésütemezés. A termelésütemezést kiemeltük a digitális gyártásból, mert az egy elkülönülő témakör, és külön érdemes kezelnünk ügyféligény szempontjából is, így a negyedik üzletágunk a Termelésütemezés üzletág.

„Azt látom, hogy mindenki beszél a digitalizációról, de igazából ez csupán a digitális adatgyűjtésre korlátozódik. Most már az ügyfeleknél is egyre nagyobb igény van az intelligens adatkezelésre, arra, hogy tényleg valódi digitális ikerpárok jöjjenek létre, amiről mi egy évtizede beszélünk. Ez egy reális gyártói elvárás, különösen az autóiparban.”

– Sallay Péter a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója.

 

MM: Kiket emelne ki az elmúlt évtizedek munkatársai közül?

S.P.: Úgy gondolom, most egy nagyon egészséges balansz van a cégnél, egy nagyon jó csapat, sőt, a cég 25 éves története során a legjobb csapat állt össze most. Nagyon egészséges a team összetétele mind korban, mind szakmai tapasztalatban, és ebben az a jó, hogy vannak olyan kollégák, akik hosszú évek vagy évtizedek óta itt vannak, és vannak friss, tehetséges fiatalok is, akik egy-két-három éve csatlakoztak hozzánk. Egyvalakit biztos ki szeretnék emelni, Fehér Tamás kollégámat, aki tavaly meghalt. 19 évig dolgozott a cégnél, és az idei Perspektíván jelentettük be a Fehér Tamás diplomamunka-pályázatot. Ebben minden évben a hazai felsőoktatási intézmények alap- és mesterszakos hallgatói pályázhatnak az adott esztendőben Siemens NX témakörben készített diplomamunkákkal, illetve szakdolgozatokkal. A győztesek azonkívül, hogy gyakornoki pozíciót kaphatnak a cég NX üzletágánál, díjazásokban is részesednek. Fehér Tamás 19 évet dolgozott a graphIT-nál, karrierjét folyamatos üzleti sikerek jellemezték, a cég meghatározó NX üzletágát vezette. Nevéhez köthető a Siemens csúcskategóriás, integrált CAD/CAM/CAE rendszerének, az NX-nek a hazai térhódítása. A graphIT-os eredmények mellett Tamás számos nemzetközi elismerést is kapott, több üzleti évben lett a CEE-régió legjobb értékesítője a Siemens PLM berkein belül. Tamás mindvégig szívügyének tekintette a hazai oktatási intézmények támogatását a legmodernebb technológiák bevezetésében. Tamás tavaly a koronavírus-járványban vesztette életét, a diplomamunka-pályázat célja Tamás emlékének ápolása.

 

MM: Rendezvényeik jelentőségét hogyan foglalná össze?

S.P.: A Perspektíva egy évente megrendezésre kerülő publikus rendezvényünk, ahol mindig beszámolunk arról, hogy hova tartunk, mik a legfontosabb szakmai és üzleti bejelentéseink. Idén a cég 25 éves évfordulója kapcsán rendeztük meg és érdekesség, hogy utoljára ilyen formában Perspektíva a cég 20. évfordulójánál volt, 2017-ben. Azóta leginkább online rendezvényeink voltak, vagy más rendezvénnyel összekapcsolva, idén viszont úgy gondoltuk, hogy a cég 25 éves évfordulója kapcsán megrendezzük a Perspektívát, és sikerült nagyon jó szakmai tartalmat összeállítanunk. Az előadások erősen fókuszáltak az ipari aktualitásokra és a jövő trendjeire. Az idei rendezvényt a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jeránek Tamás nyitotta meg. „Mit hoz a jövő?” című előadásában az ipari trendváltozásokat és az innováció szerepét ismertette a közönséggel. Emellett kiemelte, hogy a graphIT Kft. nagymértékben hozzájárult a hazai PLM-piac fejlődéséhez és elismerését fejezte ki a cég kiemelkedő szakmai tevékenységéért. Megtiszteltetés volt, hogy a megnyitóbeszédet a Siemens vezérigazgatója tartotta, illetve ez üzleti szempontból is fontos volt, ami már a jövőhöz kapcsolódik. Ami nemrégiben még csak spekuláció volt, mára már valóság.

A felhőalapú szolgáltatások (SaaS) a szoftvervilág meghatározó részévé váltak, egyre nagyobb piaci részesedéssel. A Perspektíván kiemelt téma volt a SaaS. A Siemens Digital Industries Software képviseletében Kovács Imre partnerfelelős igazgató tartott előadást a témában. Előadásában bemutatta a Siemens szoftverek licencelési megoldásait, ami magában foglalja az: örök licencet, a bérlést és a Software as a Service (SaaS) előfizetéses konstrukcióban elérhető szolgáltatást, ami lehetővé teszi szoftverek futtatását Cloud (felhő) platformon. Emellett rendkívül sok bejelentésünk volt, például egy tervezői díj, az úgynevezett 3D Design Contest 2022 díj, mely egy olyan mérnöki tervezőverseny, ahol a versenyzők bármely 3D tervező szoftverben készített munkákat küldhettek be, amelyben szerepelt a 25-ös szám, mely jelen esetben a graphIT Kft. 25. évfordulóját jelképezi. A szakmai zsűri a bírálat során figyelembe vette, hogy a pályázó mennyire használja ki szoftver által nyújtott lehetőségeket, mennyi egyedi ötletet, speciális megoldást alkalmazott a tervezése során.

A Perspektíva mellett egy másik rendezvényt is említenék még, ami ugyancsak legalább ennyire fontos, ez a Felhasználói Konferencia, amit minden évben az ügyfeleinknek rendezünk, tehát ez nem egy publikus esemény, hanem egy többnapos szakmai továbbképzés, ahol különböző területek számára tartunk előadásokat. Ez általában egy Balaton környéki, vagy kiemelt vidéki helyszínen van.

 

MM: Hol tart most az ipari szoftverek piaca, melyek a jövő kihívásai?

S.P.: A jövő kihívásai szerintem mindenképpen az új technológiákhoz kapcsolódnak, mint az additív gyártás, vagy a digitalizáció, de aminek még a Perspektíva rendezvényünkön is idén külön előadást szántunk, ez pedig az előfizetések. Üzletileg nehéz kérdés és az ügyfeleknek egyben jó lehetőség, hogy eldöntsék azt, hogy előfizetéses konstrukcióban akarnak vásárolni szoftvert, vagy a hagyományos módon megvásárolják az örökös használható licencet. A Siemens talán egy picit később csatlakozott ehhez a trendhez, és később jelent meg az előfizetéses konstrukcióval, viszont nagyon sok addicionális felhőszolgáltatást nyújt az ügyfelek számára. Tehát partnereinknek szakmailag több lehetőségük van, ha az előfizetéses konstrukciót választják a hagyományos licencvásárlással szemben. Ezt a témát elemeztük a Perspektíván üzleti oldalról, technológiai oldalról, mert a Siemens talán egyedi módon hibrid felhős rendszereket is támogat, ahol egyrészt a megoldást a felhőből tudja az ügyfél használni, másrészt pedig a saját gépéről, illetve ennek megoldási pontjaitól függően bármilyen kombinációjaként. Ezt hívjuk ma hibrid előfizetésnek.

Sallay Péter névjegy:

A Műegyetemen végeztem gépészmérnökként, majd három évet posztgraduális képzésen töltöttem, ahol robotos témával foglalkoztam. Ennek ellenére az elmúlt 20 évben sokkal inkább üzletembernek tartom magam, mint mérnöknek. Az egyetem után az Integrál Magyarországnál kezdtem el dolgozni, ott a CAD/CAM területért voltam felelős, és amikor a tevékenység folytatásaként hazai tulajdonosi körrel létrejött a graphIT Kft. 1997-ben, ott folytattam először a CAD/CAM üzletág vezetőjeként, 2005-től pedig ügyvezetőként.

 

MM info

PLM – Egy termék teljes életútjának tervezését, ellenőrzését segítő rendszer. A PLM olyan eszköz, amely kezeli egy szervezeten belül azokat a folyamatokat és adatokat, amelyek a tervezés és gyártás során felmerülnek, keletkeznek és ezen adatok kezelését támogatja a termék teljes életciklusa során. A termékhez kapcsolódó adat lehet például: projektadat, CAD/CAM/CAE fájl, darabjegyzékek, konfigurációk, üzleti dokumentumok, megrendelések, táblázatok.

Solid Edge – egy megfizethető, könnyen használható 3D CAD tervező szoftver. Ezenfelül egy gazdag portfólió épül köré, amely a termékfejlesztési folyamat minden aspektusával foglalkozik – szimuláció, adatkezelés, gyártás, stb.

NX – korábban Unigraphics néven ismert, fejlett csúcskategóriás CAD/CAE alkalmazás, amely 2007 óta a Siemens PLM szoftvere. Többek között a következőkre használják: Tervezés (parametrikus és közvetlen szilárd / felület modellezés); Mérnöki elemzés (statikus; dinamikus; elektromágneses; termikus, a végeselemes módszer; Gyártás és kész tervezés megmunkálási modulok használatával.

www.graphIT.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában