Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Történelmi értékesítési rekord a TRUMPF-csoportnál

Üzleti év – A TRUMPF-csoport a 2021/22-es üzleti évben 20,5 százalékos növekedéssel 4,2 milliárd eurós forgalmat jegyzett, ami a vállalat 99 éves történetében a legmagasabb.

A beérkező megrendelések 42,1 százalékkal 5,6 milliárd euróra emelkedtek (2020/21-es pénzügyi év: 3,9 milliárd euró). A kamat- és adófizetés előtti működési eredmény (EBIT) szintén pozitívan alakult, 468 millió euróval, 26,8 százalékkal nőtt az előző évhez (370 millió euró) képest. A ditzingeni székhelyű vállalat az eredményt az erős forgalomnövekedésnek, különösen az EUV üzletágban, valamint az anyagköltségek megtakarításának köszönhetően tudta stabilizálni. Ennek eredményeképpen a TRUMPF 11,1 százalékos (előző év: 10,5 százalék) EBIT-megtérülést jegyezhet.

“A következetes válságkezelésnek köszönhetően sikeresen átvészeltük a világjárványt, és a lehető legjobban elhárítottuk az ellátási lánc problémáiból adódó nehézségeket.”

– Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF igazgatótanácsának elnöke.

Az év második felében tapasztalt erőteljes keresletnövekedés eredményeként a TRUMPF az új üzleti évet nagy mennyiségű megrendelésekkel kezdte. Mindazonáltal – mondta Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF igazgatótanácsának elnöke – az elkövetkező hónapokban továbbra is nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok problémái, a magas infláció, az emelkedő alapanyag- és energiaárak, valamint a szállítási költségek hogyan hatnak majd az üzleti életre. A geopolitikai bizonytalanságok – az ukrajnai háború mellett például az USA és Kína közötti feszültségek – miatt a TRUMPF elnöke azt mondja, elgondolkodva tekint az általános gazdasági fejlődésre. “Sok piacon egyre visszafogottabb keresletet tapasztalunk” – jegyezte meg.

A TRUMPF eladásainak éllovasa

A TRUMPF-csoport értékesítési részesedése a beszámolási időszakban eltolódott Ázsiából Európa és Észak-Amerika javára – közölte a vállalat. Hollandia a 2021/22-es pénzügyi évben először a legnagyobb forgalmat bonyolító önálló piac, 838 millió eurós forgalommal (előző évben 461 millió euró) – mutatott rá a TRUMPF. Ez 81,9 százalékos forgalomnövekedésnek felel meg, és az ASML ügyféllel folytatott EUV üzletág erős növekedésének köszönhető. Ugyanakkor az USA lett a második legerősebb piac 656 millió euróval. Az előző üzleti évben az USA még a harmadik helyen állt. Németország 589 millió eurós forgalommal (előző évben 579 millió euró) így először fordul elő, hogy már nem a legnagyobb önálló piac, hanem “csak” a harmadik. Kína, a legnagyobb önálló ázsiai piac elmaradt az előző évi erős növekedéstől, és csak 9,6 százalékkal 575 millió euróra nőtt (50 millió eurós növekedés), ami a negyedik helyet jelenti.

A gázhiány és az energiaárak alakulása

A TRUMPF saját bevallása szerint nem gázigényes vállalat. Ezért a gázra elsősorban helyben van szüksége a termeléshez és az irodaházak fűtéséhez. A 2021/22-es üzleti évben az energiaköltségek aránya az árbevételhez viszonyítva egy százalék volt. A 2022/23-as üzleti évben azonban a vállalat érezhető növekedésre számít. Az elmúlt üzleti évben a TRUMPF-csoport földgázfogyasztása 61 200 megawattórát tett ki, ami körülbelül 3600 darab, négyszemélyes háztartásnak felel meg. Németországban a fogyasztás 35 600 megawattóra volt, ami 2000 darab, négyszemélyes háztartásnak felel meg.

A 2021. július 1. és 2022. június 30. közötti jelentési időszakban a TRUMPF-ot csak kis mértékben érintette a kapacitáshiány miatti gázáremelkedés hatása. Az igazgatótanács 2022 áprilisában mindazonáltal úgy döntött, hogy előremutató intézkedéseket hoz, különösen a gázkibocsátás csökkentése érdekében, amelyek a mai napig tartanak – áll a közleményben. Így 2022 májusától a ditzingeni székhelyen a nyári hónapokban a gázfogyasztás a felére csökkent. A fő intézkedések az új hőszivattyúk használata, a rendszer futási idejének csökkentése és a légkondicionáló rendszerek párátlanítása, különösen az irodákban, valamint a rendszer optimalizálása (például a célhőmérsékletek csökkentése) voltak. A TRUMPF jelenleg további intézkedéseket vizsgál a fűtésigényesebb téli hónapokra.

A TRUMPF-csoport világméretű villamosenergia-igénye 166 000 megawattóra, amelyből Németországnak mintegy 100 400 megawattórára van szüksége. A TRUMPF-csoport azonban ennek az igénynek a 100 százalékát zöldenergiával fedezi, vagy azt tanúsítványokkal kompenzálja.

Éghajlatvédelemre összpontosítva

Az energiafogyasztási és ellátási vitáktól függetlenül a TRUMPF további éghajlatvédelmi intézkedéseket hajtott végre a vállalat klímastratégiájának megfelelően. Ezek közé tartozott az energiahatékonyság növelése a vállalat telephelyein világszerte, ami évente 1,5 százalékos villamosenergia- és 3 százalékos földgáz- és fűtőolaj-megtakarítást eredményez. A vállalat saját termelésének energiahatékonyságának növelésére is nagy hangsúlyt fektetnek a termelésből származó hulladékhő fűtésre történő felhasználásával. Hozzáteszik, hogy a vállalat a vásárlók szintjén olyan intézkedésekkel lépett fel, amelyek célja termékei ökológiai lábnyomának javítása.

A TRUMPF ismét befektet és felvásárol

Míg az előző évben a világjárvány miatt csökkentették a beruházásokat, addig a 2021/22-es pénzügyi évben ismét növelték azokat. A TRUMPF összesen 218 millió eurót (az előző évben 145 millió eurót) fektetett be telkekbe és épületekbe, műszaki berendezésekbe, valamint üzemeltetési és irodai berendezésekbe.

Tavaly júliusban a TRUMPF 25,1 százalékról 51,3 százalékra növelte meglévő részesedését a drezdai székhelyű Zigpos GmbH szoftvercégben. 2021 augusztusában a TRUMPF stratégiai partnerséget kötött az olasz Starmatik S.r.l. vállalattal, és 25,1 százalékos részesedésre tett szert.

A szintén olaszországi székhelyű Sisma S.p.A. cégben lévő részesedést a 2021/22-es év fordulóján 55 százalékról 100 százalékra emelték. 2022 elején a TRUMPF 80 százalékos részesedést szerzett a jénai Active Fiber Systems Gmbh-ban (AFS), hogy hozzájáruljon az ultrarövid hullámhosszú impulzuslézer-portfólió továbbfejlesztéséhez. 2022 májusában pedig a ditzingeni székhelyű vállalat megvásárolta az indiai szoftverfejlesztő TRUMPF Metamation Private Limited maradék 49 százalékát.

A kutatás és fejlesztés kifizetődő

A TRUMPF az iparági átlagot messze meghaladóan kutatásintenzív vállalat – mutattak rá. A kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak száma így 14,3 százalékkal 2623 főre (előző évben 2294 fő) nőtt. A kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások 448 millió euróval jelentősen magasabbak voltak, mint az előző évben (382 millió euró). A forgalom erőteljes növekedéséhez képest a fejlesztési ráta kissé csökkent, 10,6 százalékra (előző évben 10,9 százalék), de továbbra is nagyon magas, az iparági átlagot jóval meghaladó szinten maradt.

Forrás: MaschinenMarkt

www.trumpf.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában