Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Földzárlati hibahely és hibahelyi ellenállás meghatározására szolgáló intelligens mérőműszer

Az alábbiakban egy új fejlesztésű hálózat üzemeltetési eszközt mutatunk be, mely a sikeres kísérleti üzem lezárultával készen áll a rendszerszerű használatra.

A fejlesztéshez fűződő legfontosabb információk:

  • A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázata alapján folyt,

melynek tárgya „Intelligens középfeszültségű zárlati hibahely meghatározó berendezés kifejlesztése és megépítése”

  • Megvalósítás időtartama: 2016. december – 2019. február
  • Megvalósítás közreműködői:
    • VÁV UNION Kft.
    • BME különböző profilú kutatói, oktatói
    • Dr. Dán András prof. emeritus vezetésével
  • A kifejlesztett rendszer tulajdonosa: VÁV UNION Kft., ami nem érinti az egyes személyek szabadalmi jogait

A fejlesztés az egyetemi és a vállalkozási szféra sikeres és eredményes összefogásának bizonyult.

I. A berendezés fő felhasználási területe: A 20 kV-os légvezetéki elosztóhálózatok

Más esetben is használható: vegyes = légvezetéki és kábelhálózatok, szigetelt hálózatok kis értékű ellenálláson vagy impedancián keresztül földelt rendszerek esetében.

II. A 20 kV-os légvezetéki elosztóhálózatok üzemeltetése

Ezek a hálózatok (kevés kivételtől eltekintve) kompenzált kivitelűek, azaz olyan rendszerek, amelyekben legalább egy transzformátornak vagy csillagpontképző transzformátornak a csillagpontja ívoltó tekercsen keresztül földelve van, és ahol az ívoltó tekercsek eredő induktivitása lényegében a rendszer földkapacitására van hangolva az üzemi frekvencián. Tartós földzárlat esetén két különböző eljárás lehetséges: automatikus lekapcsolás vagy folyamatos üzemvitel a zárlati hely behatárolás alatt.

A zárlati hibahely behatárolása és az üzemvitel megkönnyítésére érdekében az ívoltó tekercsekkel nagy ohmos ellenállást lehet párhuzamosan kapcsolni, ez vezet el bennünket az un. FANOE alkalmazásához, melynek célja és értelme a zárlatos leágazás szelektív kiválasztása a zérus sorrendű túláram (I0>) védelem segítségével.

Mindez a 20 kV-os légvezetéki hálózatok üzemeltetésének napi gyakorlata (igen vázlatosan). Ebben azonban legalább két olyan kritikus pont van, mely fejlesztési, jobbítási megoldást igényel.

  • A fent leírt hálózatforma mellett a hibahelyi földáram nagysága–a FÁNOE ellenállás értékétől függően –maximálisan 100…253 A lehet, ami jelentős potenciálemelkedési értéket von maga után; ez viszont kiegészítő intézkedések nélkül jelentősen meghaladhatja az új nagyfeszültségű szabványokban engedélyezett értékeket.
  • A földzárlati védelem működése rövididejű vagy tartós lekapcsolással jár, ami villamosenergia szolgáltatás zavarának tekinthető. A szolgáltatás minősége különböző kiesési mutatókon (SAIDI, SAIFI, stb.) keresztül hatékonyan ellenőrizhető és a megengedhető mértéken túli kiesési gyakoriság akár szankcionálható is.

A hazai villamosenergia szolgáltatás kiesési mutatóit értékelve szembeötlő, hogy a kiesések döntő többségéért (>70%) a középfeszültségű elosztóhálózatok tehetők felelőssé.

III. Hogyan javíthatók a kiesési mutatók?

Néhány lehetőség a szóban forgó mutatók javításához:

  • Csillagpont földelés alkalmas megválasztása
  • Táppontok sűrítése
  • Kábelesítés
  • Burkolt szabadvezetékek alkalmazása
  • Hálózat redundanciájának növelése
  • Hálózatautomatizálás (pl. recloser-ek)
  • Gyors hibahely meghatározás

A villamosenergiaipar területén dolgozó szakemberek az utóbbi években szinte mindegyik lehetőségre láthattak már példát. A kérdés csupán az, hogy ott, ahol sem az egyiknek, sem a másik megoldásnak nincs különösebb indikációja (természet-, illetve madárvédelem, stb.) ott melyik megoldás a leggazdaságosabb?  Melyik megoldás kompatibilis leginkább az általánosan használt védelmi rendszerrel? Melyik illeszthető a legkönnyebben és kiesések (!) nélkül az alállomások meglévő berendezéseihez?

Válaszunk egyértelmű, a megoldás:  egy  földzárlati hibahely meghatározására szolgáló intelligens mérőrendszer.


Kép forrása: Freepik. Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában