Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Mikrogriddel karbonmentesít a Siemens

Az olasz Siemens-központ 50 százalékkal csökkentette CO2-kibocsátását, 2030-ra pedig elérheti a nettó szénmentes működést az okos energiafelhasználást biztosító mikrogrid technológiával.

A Siemens karboncsökkentési programjában világszerte energiahatékony megoldásokat vezet be irodaházaiban és gyáraiban, hogy elérje ambiciózus klímacéljait, így más országokhoz hasonlóan Olaszországban is élen jár a villamosítás terén.

A milánói Siemens-komplexum mikrogridje az épületek helyi energiahálózataként az elosztott energiatermelésre támaszkodik, és a termelt áram maximális felhasználásáról gondoskodik. A megoldás a helyi energiatermelés és -fogyasztás kifinomult felügyeletével és egyensúlyozásával a nemzeti energiahálózatra nehezedő nyomást is csökkenti.

Egy megawattot meghaladó összkapacitásával a mikrohálózat jól példázza, hogy innovatív technológiákkal akár közepes méretű területek energiaigénye is kiszolgálható fenntartható módon. A mintegy 1800 ember munkahelyének otthont adó Casa Siemens alapterülete például 32 ezer négyzetméter, közel akkora, mint négy és fél futballpálya mérete.

Precíz energiaoptimalizálás a felhőből

Mikrohálózatát a milánói központ a felhőalapú DEOP megoldással monitorozza és irányítja, amelyet a Siemens az elosztott energiaforrások optimalizálására fejlesztett ki. A könnyen kezelhető alkalmazás a mikrogridre csatlakozó összes eszközről és rendszerről adatokat gyűjt, és azokat a Siemens Desigo épületfelügyeleti megoldásának adja át. A Desigo kezeli a fűtés, a szellőztetés, a légkondicionálás, a beléptetés és a tűzmegelőzés feladatait, valamint algoritmusokat készít az energia-alrendszerek és a fogyasztás optimalizálásához. A DEOP ezáltal hozzásegíti a mikrohálózatot a lehető legnagyobb hatékonyság és fenntarthatóság eléréséhez.

A tervezés során végzett elemzések szerint az épületegyüttes napi átlagos energiaigénye a téli időszakban 850, nyáron pedig 1300 kilowatt. A mikrohálózatban telepített napelemes (PV) és trigenerációs rendszerek – az áramtermelés során környezetükből hőt elvonó, a hulladékhőt újrahasznosító, azaz hűtő-fűtő generátorok – kapacitása pedig 1163 kilowatt. Áramellátás tekintetében a Casa Siemens így nagyrészt önellátó. Mi több, a milánói központ a PV rendszereivel termelt áram 4 százalékát – éves szinten nem kevesebb mint 40 ezer kilowattóra tiszta energiát – a nemzeti energiahálózatba tölt. A napelemek ugyanis hétvégén is termelnek, amikor az épületek energiaigénye minimális.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában