Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Az SKF és az Ovako mérföldkőhöz érkezett a nettó zéró kibocsátású csapágygyártás felé vezető úton

Az SKF jelentős mérföldkőhöz érkezett a nettó zéró kibocsátású értéklánc felé vezető úton.

A svéd Ovako acélgyártóval közösen az SKF kifejlesztett egy olyan beálló görgőscsapágyat (SRB), amelynek a gyártása 90%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a standard SRB csapágyé.

A csapágyat az SKF göteborgi szén-dioxid-semleges gyárában gyártják, az Ovako Hofors acélművéből származó újrahasznosított acélból.

A vállalatok együttműködésének szemléltetésére a csapágyat már beszerelték egy daruba a Hofors acélműben, ahol az egyike a több száz internethez csatlakoztatott csapágynak, amelyek lehetővé teszik a gördülékenyebb működést és csökkentik a nem tervezett gépleállások számát.

A göteborgi gyár az SKF harmadik olyan gyára, amely elérte a nettó zéró státuszt. Ez része a Csoport azon törekvéseinek, hogy a saját működéséből fakadó károsanyag-kibocsátást 2030-ra nettó zéróra csökkentse.Egy sor folyamatfejlesztésnek és befektetésnek köszönhetően az Ovako már elérte a szén-dioxid-semlegességet a saját globális működésében, amelyhez 97%-ban újrahasznosított anyagokat és fosszilis energiaforrásoktól mentes villamos energiát használnak.

Az SKF a beszállítókkal közösen dolgozik a hulladékalapú acélgyártás szénlábnyomának csökkentésén, emellett számos partnerrel működik együtt annak érdekében, hogy megvalósítsa a nagymértékű csökkentést, és végső soron a vasércalapú acélgyártásból fakadó nettó zéró kibocsátást.

Rickard Gustafson, az SKF elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Az iparág egyre ütemesebben halad a nettó zéró kibocsátású csapágygyártás felé vezető úton, és ez a mérföldkő jól szemlélteti mind a vezető pozíciónkat, mind az együttműködés fontosságát. Az Ovako és az SKF hosszú közös múltra tekint vissza, és ez egy újabb kézzelfogható példa a körkörös ipar fejlesztéséért végzett együttműködésünkre.”

„Az SKF és az Ovako hosszú együttműködése során évtizedek óta sikeresen fejlesztünk fenntartható acéltermékeket”

– mondta Marcus Hedblom, az Ovako elnök-vezérigazgatója.

„Ezzel a jelentős mérföldkővel folytatódik az utazás a 100%-ban szén-dioxid-semleges gyártásból származó acél felhasználásával végzett nettó zéró kibocsátású csapágygyártás felé.”


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában