Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Szállítmányozás – ki tudná nélkülözni?

A kereskedelemben és a cégek közötti áruforgalomban régóta megszokott, hogy a küldeményeket erre szakosodott szolgáltató juttatja el az egyik féltől a másikig. A szállítmányozás napjaink egyik kiemelkedő fontosságú ágazata, és talán gyakrabban vesszük igénybe, mint gondolnánk.

Amit a mindennapokban sokan egyszerű fuvarozásnak gondolnak, amögött valójában jól összehangolt rendszerek működnek. Maga a szállítás a gépkocsivezető feladata, de a megbízás lebonyolításában általában részt vesz még egy szolgáltató, a szállítmányozó.

A szállítmányozás láthatatlan folyamatai

A szállítmányozás számos szervezési és adminisztratív feladatot foglal magában, egyebek mellett olyan mozzanatokról kell gondoskodni, mint hogy

  • legyen hozzáférhető szállítókapacitás,
  • az áru felvétele és kézbesítése a megadott helyen és időben megtörténjen,
  • rendelkezésre álljanak a fuvarokmányok és az esetleges engedélyek,
  • szükség szerint lefolytassák a jövedéki, illetve vámeljárásokat,
  • biztosítást kössenek az árura.

Mit, hová, mivel, hogyan?

A szolgáltatók mindig a megbízáshoz leginkább illő megoldást tudják nyújtani. De nemcsak a fuvareszköz lényeges, még a szállítmányozás módozatain belül is több lehetőség adódhat – a legváltozatosabbakat a közút kínálja. Előfordul, hogy a küldemény jellege vagy az időtényező eleve meghatározza, hogy közvetlenül, külön teherautóval kell eljuttatni a címzetthez. És van, hogy több feladó kisebb tételei alkotnak egy teljes rakományt, ilyenkor ezeket begyűjtik, egy átrakóközpontban egy járműre rakják, és csak az utolsó kilométereken teszik ismét kisebb autókra. Ez a gyűjtőszállítmányozás, amelyben az egy irányba tartó áruk az útjuk túlnyomó részét egy szerelvényen, lényegesen kisebb környezetterhelés mellett teszik meg.

A gyűjtőszállítmányozás belföldi és nemzetközi forgalomban is jól használható, rugalmas és fenntartható eljárás. A több mint 90 éve az európai logisztikai piacon szereplő Raben Group növekvő hangsúlyt fektet ennek a modellnek a tökéletesítésére. Az útvonalak és a kapacitások optimalizálásával csökken az emisszió, ezzel a tevékenység környezeti lábnyoma is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában