Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Újabb határidő hosszabbítást kaptak a megújuló energiát termelő erőművek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben hosszabbította meg az előkészítés alatt álló, megújulóenergia-termelési támogatásban részesülő erőművek megvalósítási határidejét.

A MEKH korábban már többször rendelkezett a kötelező átvételi és a pályázat nélküli zöld prémium támogatási jogosultsággal rendelkező erőműegységek megvalósítási határidejének meghosszabbításáról.

A COVID-19 járvány miatt kialakult világgazdasági helyzetet ugyanakkor az ukrán-orosz háború tovább súlyosbította: a fegyveres konfliktus miatt az ellátási láncok normális, kiszámítható működése nem állt helyre, sok esetben még rosszabbra is fordult, ami újabb határidőmódosítást tett indokolttá.

A MEKH rendelete alapján a 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti kötelező átvételben részesülő erőműegységek támogatási jogosultsághoz kapcsolódó megvalósítási határideje a 2021. július 1. és 2021. december 31. között lejáró határidők esetén 2023. június 30-ig; míg a 2022. január 1. és 2023. január 1. között lejáró határidők esetén 2023. december 31-ig hosszabbodik meg.

A 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet szerinti kötelező átvételben vagy pályázat nélküli zöld prémium támogatásban részesülő erőműegységekre vonatkozó, támogatási jogosultsághoz kapcsolódó, 2021. július 1. és 2022. január 31. között lejáró megvalósítási határidők 2023. június 30-ig hosszabbodnak meg.

Amennyiben a fentiek alapján meghosszabbított, a támogatási jogosultsághoz kapcsolódó megvalósítási határidőn belül az erőműegység megvalósítása megtörténik, úgy az adott támogatási jogosultsághoz tartozó kiserőművi összevont engedélyben megállapított kivitelezési határidő is teljesítettnek minősül.

A MEKH rendelet által a megvalósítási és kivitelezési határidő automatikusan, a jogszabály erejénél fogva kerül meghosszabbításra, vagyis a MEKH részére egyedi kérelmek benyújtására nincs szükség.

További részletek a vonatkozó MEKH rendeletben olvashatók.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában