Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Áttörés: magyar találmány szabadíthat meg minket a műanyagtól

Két jó hírünk is van: áttörés történt a műanyagok helyettesítésében, ráadásul az anyag feltalálója magyar. A “DAT1” nevű anyagot a magyar Lajter Péter találta fel, amely mostanra gyakorlatilag minden lehetséges magyar és európai uniós tanúsítvánnyal rendelkezik, és kiválthatja a hétköznapokban használt, rendkívül szennyező műanyagokat.

A műanyagszennyezés hatalmas problémáját talán senkinek nem kell bemutatni. A bolygót elárasztja a szemét, azon belül is nagyrészt a műanyag hulladék. Nem tudsz úgy elmenni egy erdőbe, hogy ne találj műanyagpalackot. Az  állatok pusztulnak, az óceánokban meg országnyi műanyag szigetek keringenek. Szóval elég nagy a baj.

Ebbe a környezetbe robbant be a magyar Lajter Péter találmánya, a “DAT1”. Ebből az anyagból készült tárgyak ugyanis felhasználás után

“a szemétbe kerülve néhány hét alatt teljesen lebomlanak. Lebomló anyagokról már olvashattál korábban is, azonban olyanról, amely mikroműanyag hulladék nélkül teszi ezt, na, olyan eddig nem volt.”

A SZAKMAVERZUM.hu kérdésére a Degraway Technologies alapítója elmondta:

 “Az általunk előállított alapanyag azon kívül, hogy teljes mértékben szerves összetevőkből áll, a legkisebb mértékben sem tartalmaz kőolajszármazékot, vagy bármilyen más műanyag vegyületet. A piacon rendkívül sok olyan anyag van, amelyet lebomlónak mondanak, azonban ezekből mindig marad vissza valamilyen nem természetes anyag. A DAT1-ből készült termékek azonban gyorsan és minden maradvány nélkül lebomlanak ”

– mondta Lajter Péter.

Az anyagból gyakorlatilag bármi készülhet: az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy számos területén alkalmazható. Gyártható belőle a kávékapszuláktól kezdve az élelmiszeripari és kereskedelmi csomagolóanyagokon és az egyszer használatos evőeszközökön túl autóalkatrészig és bútoripari termékekig bezárólag rengeteg minden.

dat1 műanyagmentes

A jelenlegi, egyszer használatos mumus utódja – a talajba kerülve javítja annak szerkezetét.

“Mostanra elmondhatjuk, hogy ipari felhasználásra alkalmassá vált az anyagunk. Megvannak a tanúsítványaink, többek között a német TÜV is minősített, kidolgoztuk a gyártástechnológiát, megterveztük és legyártottunk jó néhány szerszámot. Készülünk az ipari bevezetésre”

– mondta a feltaláló, Lajter Péter.

“Nagyon büszkék vagyunk a termékünkre. Jelenlegi ismereteink szerint sem a magyar, sem a nemzetközi piacon nincs a DAT1 anyag tulajdonságaival megegyező alapanyag. Reméljük, az ipar is kedvezően fogadja, és tehetünk valamit a bolygónk megmentéséért”

– hangsúlyozta Lajter Péter.

Forrás: Szakmaverzum


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában