Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Már több mint százezren teljesítették az MI Kihívást

A magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) kezdeményezéseként indult MI Kihívásban már több mint 100 ezren szereztek alapismereteket a mesterséges intelligencia technológiájáról egy ingyenes, hazai fejlesztésű alapozó online kurzus keretében.

Ezzel egy újabb cél teljesült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának 2025-ig tartó intézkedési tervéből. A mesterséges intelligencia (MI), mint technológia mára átszövi a mindennapjainkat. Az MI alkalmazások széles körű elterjedése óriási gazdasági hasznot jelent, mivel javítja a termelékenységet, jelentős mennyiségben teremt nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket és hozzájárul a piaci és közigazgatási folyamatok fejlesztéséhez, illetve a környezet-és klímavédelem megvalósításához is.

“A kormány célja, hogy a Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájában foglaltaknak megfelelően a társadalomhoz közelebb hozza a mesterséges intelligenciát és felkészítse az alkalmazására, amelynek egyik legfontosabb eleme az MI Kihívás. A 2020. decemberében indult tudatosító kampánynak köszönhetően eddig már több mint 4,5 millióan ismerkedhettek meg a technológiával különböző kiállítások, és rendezvények segítségével”

– jelentette ki Fábián Gergely, iparpolitikáért felelős államtitkár. Emellett leszögezte, hogy a Mesterséges Intelligenciának az új iparpolitikában is szerepet kell kapnia.

A 2018 októberében Prof. Dr. Palkovics László kezdeményezésére alakult és mára már 392 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalíció célja, hogy hazánk a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon és együttműködési fórumot biztosítson a magyar MI ökoszisztéma valamennyi szereplőjének.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Koalíció részt vett Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának kialakításában és szerepet vállal annak megvalósításában is. A Nexius keretrendszerében bárki számára ingyenesen, magyar és angol nyelven elérhető  MI Kihívás („Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába”) a laikus érdeklődők és az üzleti szféra képviselői számára is kiindulási alapként szolgálhat ahhoz, hogy általános információkat szerezzenek a technológiáról. Hozzátette: a Kihívás népszerűsítésében együttműködünk hazai felsőoktatási intézményekkel, közülük kiemelkedő partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem; olyan multinacionális cégekkel, mint a  Continental Automotive Hungary Kft., a Nokia Solutions and Network Kft. és a Vodafone Magyarország Zrt., továbbá számos szereplővel a KKV szektort illetően, mint a Login Autonom Ltd., Königsberg Consulting Kft. és a Stratis Kft. Az együttműködések keretében elkészült például egy “Mesterséges intelligencia jogi aspektusai” című kisfilm is, továbbá a Koalíció tagjainak közreműködésével az MI Koalíció YouTube csatornáján található „Mesterséges intelligencia a mindennapokban“ című videós tananyag is.

Az MI Kihívásról további információ a hazai mesterséges intelligencia ökoszisztéma weboldalán, az AI Hungary-n található.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában