Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Lehet egy épület környezetbarát?

Az ingatlaniparnak is törekednie kell ökológiai lábnyomának mérséklésére, hiszen az épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok globálisan elérik a 39 százalékot. Ebből 11 százalék az építési munkálatokból és az építőanyagok kitermeléséből, további 28 százalék pedig magából az épületek üzemeltetéséből származik.

A Panattoni, mint Európa legnagyobb ipari ingatlanfejlesztője elkötelezett abban, hogy olyan létesítményeket terveztessen és üzemeltessen, melyek a legszigorúbb zöld tanúsítványoknak is megfelelnek.

Az ESG jelentősége az építőiparban is felértékelődött az elmúlt néhány évben, ezt a jelenlegi gazdasági környezet kihívásai tovább fokozzák. A Panattoni karbonsemleges törekvéseinek fő célkitűzése a hosszú távú pozitív hatás megteremtése mellett a példamutatás az ágazat minden szereplője felé. Csak Európában eddig közel 9 millió négyzetméter, tanúsítottan fenntartható területet adtak már át, további 6 millió négyzetméternyi terület pedig előkészítés alatt áll. A fenntarthatósági stratégia része a 2021-ben indult „Go Earthwise with Panattoni” projekt, mely új megközelítésbe helyezi a beruházások megvalósítását: mind a környezet, mind a munkavállalók és a helyi közösségek figyelembevételével.

„Számunkra meghatározó, hogy minden országban törekedjünk a törvényi előírás feletti teljesítésre a tevékenységünk során. A franciaországi, olaszországi és németországi fejlesztéseink például 95 százaléka barnamezős területen helyezkedik el, emellett arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy minél több fenntartható anyagot használjunk fel az épületeinknél. A szabályozások és a helyi piaci igények azonban országonként eltérőek, ezért fő célunk, hogy minden fejlesztésünket egységes színvonalra emeljük, és Európa-szerte új szemléletet alakítsunk ki”

– mondta Kemenes László, a Panattoni magyarországi ügyvezető igazgatója.

Egyre inkább előtérbe kerülnek a zöld fejlesztések

Az ágazatban a beruházások miatt a nagy területek bevonása elkerülhetetlen, ezért a Panattoni számára meghatározó a tervezési fázisban az energiamodellezés és a körforgásos gazdaság eszméjének követése. A gondos tervezés mellett a technológia nyújtotta lehetőségek kihasználása is elősegítheti a klímatörekvéseket. A Panattoni épületeinél prioritásnak számít az energiahatékonyság javítása és az energiafogyasztás csökkentése – így a dinamikus vezérlőrendszerekkel működtetett LED-világítás jelentős mértékben csökkentheti a fogyasztást. A vízkészletek megőrzése szintén döntő jelentőségű. Az esővíz és szürkevíz tudatosabb hasznosítása és az öblítés nélküli mosdók hozzájárulnak a terület vízgazdálkodásának fenntarthatóságához.

Ma a világon az egyik legelterjedtebb épületminősítési módszer a BREEAM, mely az adott épület környezeti fenntarthatóságának és a használók jólétének értékelését foglalja magában. A Panattoni ezen rendszer alapján tanúsított létesítményeinek használói akár 60 százalékkal csökkenthetik az energiafogyasztásukat. A környező országokban már több BREEAM Very Good vagy magasabb minősítésű beruházás is épült. Magyarországon Panattoni City Dock Törökbálint néven fog működni az első ilyen „last mile” logisztikai park, mely a BREEAM Excellent minősítést célozta meg.

„A zöld fejlődési stratégiánk része a kellemes atmoszféra biztosítása. A bérlőknek olyan igényeik is vannak, melyek a munkavállalók jólétéhez kapcsolódik. A terület megközelítése, a kikapcsolódási lehetőségek és a kellemes környezet és közérzet megteremtése mind-mind szempont lehet. A jólét és a pozitív környezeti hatások közötti átmenet megtalálása rengeteg kihívást jelent, de a Panattoni épületeinél törekszünk a biodiverzitás kialakítására”

– tette hozzá Tóth Mariann, a Panattoni magyarországi bérbeadási igazgatója.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában