Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A Trumpf multi-gripper

Kis szériás gyártás – A multi-megfogóval a ditzingi székhelyű vállalat most lehetőséget kínál a munkadarabok automatizált megmunkálására és gazdaságos hajlítására, még kisebb tételek esetén is.

Az innovatív vákuumos megfogót a Trumpf robotkarján, a Bendmasteren használják, amiből összesen tizenkettő helyezhető el a robotkaron. A megfogók segítségével a Bendmaster az alkatrészeket fel tudja venni a kötegből, megbízhatóan elhelyezni a hajlítócellában és visszahelyezni a rakatra. Az új multi-megfogó sokkal gyorsabban beállítható, mint a hagyományos vákuumfogók, mert míg a gyártásban dolgozóknak minden alkatrészhez cserélnie kell egy hagyományos megfogót, addig a multi-megfogóval közvetlenül a rendszeren végezhetnek el minden szükséges beállítást. Ez időt takarít meg a hajlítócella előkészítésekor.

A kis mennyiségek és a szakképzett munkaerő hiánya is kihívások elé állítja a lemezgyártókat, ahogy a Trumpf kifejti. Az új megfogóval a ditzingi székhelyű vállalat most lehetőséget kínál a munkadarabok automatizált megmunkálására és gazdaságos hajlítására, még kisebb tételek esetén is. Még az automatizálásban már tapasztalt vállalatok is profitálhatnak a multi-megfogó nagyobb hatékonyságából.

A megfogó kétféle változatban kapható: kis változatban (S) legfeljebb hat kilogramm, a közepes kivitelben (M) pedig 35 kilogrammot szállítht. A fémlemezgyártók ezzel a két modellel már az alkatrészek széles skáláját képesek feldolgozni. A megfogórendszerek egyébként a Trubend Cell 5000 hajlítócella keretein belül használhatók.

Eddig a lemezgyártásban is gazdaságtalannak tartották a kis szériák automatizált gyártását, mert a dolgozóknak minden alkatrészhez át kellett építeniük a megfogót, ami sok időt vett igénybe. Például ki kell alakítani a megfelelő profilokat, rögzíteni kell a konzolokat és a tapadókorongokat, össze kell csavarozni az összes alkatrészt, és a megfelelő pontokon tömlőkkel kell összekötni. Szakképzett munkaerő hiányában nem mindig áll rendelkezésre olyan munkaerő, aki ezt meg tudja oldani. A multi-gripper néhány perc alatt hozzáigazítható egy új alkatrészhez. Az M változatnál például a személyzet mind a nyolc tapadókorongot külön-külön beállíthatja, és egyszerűen kicserélheti őket egy imbuszkulccsal. Ehhez alig van szükség speciális tudásra. Ezenkívül a többfogós M változat lehetőséget kínál a tapadókorongok egyenkénti aktiválására, ami hasznos az összetett geometriák kezelésében.

A multi-gripper különösen gazdaságosan kezeli a hajlítócellában lévő alkatrészeket. Az S változatnál például ezt egy forgócsukló biztosítja, amellyel a megfogó 180 fokkal el tudja forgatni a munkadarabot, ami lehetővé teszi, hogy anélkül fordítsa el az alkatrészeket, hogy letenné őket. Ez a hagyományos technológiákkal nem lehetséges és csökkenti a ciklusidőt. A multi-megfogó ezért minden olyan vállalat számára alkalmas, amely Trumpf hajlítócellával rendelkezik, és még tovább szeretné növelni termelékenységét.

Az új Trumpf vákuumos multi-megfogó kis mennyiség hajlítását is gazdaságossá teszi például a Bendmasterrel való használatnál.

 

www.trumpf.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában